Pazar, Eylül 8, 2024
Ana SayfaYEREL HABERLERKARTAL ORHANTEPE 'DE PARK ALANINA CAMİ ISRARI

KARTAL ORHANTEPE ‘DE PARK ALANINA CAMİ ISRARI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  park ve fiziksel engelliler alanı olan  7 dönümlük dolgu parsele mahkeme kararına rağmen ibadethane olarak imara açmada ısrar ediyor.

 
Yüksel FIRAT

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  park ve fiziksel engelliler alanı olan  7 dönümlük dolgu parselli mahkeme kararına rağmen ibadethane olarak imara açmada ısrar ediyor.

İstanbul Kartal  Orhantepe Mahallesi 2511 ada, 321 parsel ve komşuluğundaki bir kısım alanın imara açılması üzerine  İbrahim Doğan ve arkadaşlarının açtığı dava 18/07/2019 tarihinde bu alanın yeşil park alanı ve fiziksel engelliler alanı olarak kalmasını onaylamıştı. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mahkeme kararına rağmen Bölge İdare Mahkemsi’ne dava açarak yerel mahkemenin kararını bozdular.
İbrahim Doğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yerel mahkeme kararına Bölge İdare Mahkemsi’ne dava açması üzerine yerel mahkemenin kararının iptal edilmesi dolayısıyla söz konusu parselde Kartal’ın Sesi gazetesi aracılığıyla kamuoyuna açıklama yaptı.
İbrahim Doğan yaptığı açıklamada; ” Sahil şeridinde yaklaşık 7 bin metrekarelik bir alanın üzerinde bulunmaktayız. Parselin büyük bir kısmı kıyı kenar çizgisinde deniz kenarında bulunmaktadır. Diğer kısım ise kıyı kenar çizgisinin kuzeyinde yer almaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan 1/5000 Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği ile kıyı kenar çizgisi tarafından buluna yaklaşık 6 bin 800 metrekare alanın tamamı yapılaşmaya açılmıştı.

Biz de  1/5000 Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğinin planlama ilke ve tekniklerine, kamu yararına ve mevzuat ile getirilen düzenlemelere aykırı olduğu ve deniz tarafında kıyı kenar çizgisinde bulunan alanın dolgu alan olduğu ve yapılaşmaya açılamayacağından söz konusu planlara itiraz ederek idare mahkemesine taşıdık” dedi.
Açılan dava sonucunda İstanbul 12. İdare Mahkemesi kararı ile alana bilirkişi incelemesi yapıldığını belirten İbrahim Doğan, devamında  Bilirkişi raporuna atıfta bulunarak  : “…halihazırda yeşil alan olan ve park olarak kullanılan, fiziksel engelliler alanı olarak olarak ayrılmış olan ve dava konusu plan değişikliği sonucu “ibadet alanı” olarak düzenlenen alnın, yakın mesafede 2 adet ibadet alanın bulunduğu ve bu bakımdan yapılan işlemde kamu yararı bulunmadığı gibi, plan değişikliğinin mevcutta yer alan yeşil alan ve fiziksel engelliler alanının kaldırılması sonucu doğuracağı ve idarece başka bir yerden aynı mahiyetten bir alan düzenlemesi yapılmadığı da göz önüne alındığında, dava konusu plan değişikliğinin planlama ilke ve tekniklerine, kamu yararına ve mevzuat ile getirilen düzenlemelere aykırı olduğu” tespit edilerek  mahkeme 18/07/2019 tarihinde bu alanın imara açılmasına izin vermedi dedi.
Söz konusu alan hem dolgu alanı hem de deniz kenarı olarak kıyı kenar çizgisi olması nedeniyle burası imara açılmamalıdır. Biz ibadet alanı açılmasına karşı değiliz. Ama burası dolgu alanı olmasından dolayı burada yapılacak ibadethane can güvenliği açısından büyük risk doğuracağını belirten İbrahim Doğan devamında;
“Diğer yandan hemen buraya 50 metre ileride Kahramanlar camii var yine hemen bu arka tarafta cami yeri olarak belirlenmiş yer var. Dolayısıyla bu iki cami yerine rağmen buranın ibadethane olarak imara açılması  anlaşılır değildir.İhtiyaç olmamasına rağmen bu ısrar anlaşılır değildir.
Bu alanın vatandaşları şu an kullandığı gibi bu dolgu alanının  yeşil park alanı ve fiziksel engelliler alanı olarak kalması bir kamusal gerekliliktir. Dolayısıyla plan değişikliğinin planlama ilke ve tekniklerine, kamu yararına ve mevzuat ile getirilen düzenlemelere aykırı olduğundan planı bir üst mahkemeye taşıyacağız”dedi.
İbrahim Doğan son olarak  İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na seslenerek; İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tüm bunları dikkate alarak plan değişikliğinden vazgeçmelidir”dedi.
 
 
 
 
 

Kartalin Sesi
Kartalin Sesi
Kartal'ın Sesi Gazetesi yazarı
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Imam Ali Türkan Açık OCAK 2022 SENDİKA İSTATİSTİKLERİ
İmam Ali Türkan Açık HASAN ALİ YÜCEL
İmam Ali Türkan Açık  6284
Seçkin Alper Tamer Açık Kartal’da Emeklilikte Adalet Çağrısı
Zehra Sayar Açık Yılbaşı
Deniz Özlem Er Açık Yılbaşı
Veysel Yiğit Açık İBB’den Kartal’a 3. Kreş