Pazartesi, Eylül 16, 2024
Ana SayfaEMEK179 işçi Ağustos ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

179 işçi Ağustos ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

İSİG: Ağustos ayında en az 179, yılın ilk sekiz ayında en az 1201 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

İSİG Meclisi, Yüzde 73’ünü ulusal basından; yüzde 27’sini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrendiği  bilgilere dayanarak yaptığı tespite göre; Ağustos ayında en az 179, yılın ilk sekiz ayında en az 1201 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

İSİG’in Raporda öne çıkan önemli detaylar, çocuk ve genç işçilerin ölüm oranlarındaki artış, yüksekten düşme ve elektrik çarpması gibi basit önlemlerle engellenebilecek ölümler, meslek hastalıkları ve gizlenen işçi ölümleri oldu.

İSİG raporunda şu detaylara yer verdi:

• Mevsimlik tarım işçiliği, çobanlık ve besicilik yapan 4 çocuk, inşaat işçisi 2 çocuk ve otel işçisi 1 çocuk olmak üzere bu ay en az 7 çocuk işçi hayatını kaybetti. Tabi bir de yaralanan onlarca çocuk var. Çocuk işçi ölümleri artarak devam ediyor. Çocuk işçiliğe birkaç gün içinde çıkaracağımız raporda ayrıntılı olarak değineceğiz.

• 18-25 yaş grubundaki genç işçi ölümlerinde de artış sürüyor. Genç işçi ölümleri özellikle sanayide yoğunlaşıyor. Diğer genç işçi ölümleri ise inşaat işçiliği, moto kuryelik, mevsimlik tarım ve sokakta çalışma gibi işkollarında/ mesleklerde.

• Ağustos ayında da en çok işçi ölümü, en güvencesiz ve örgütsüz işkolları olan inşaat, tarım ve taşımacılıkta meydana geldi. Ancak maden işkolunda da Zonguldak’ın TTK ve ‘kaçak’ işletmelerinden Muğla, Mardin, Osmaniye, Kütahya gibi şehirlerimizdeki özel işletmelere kadar yaygın bir alanda işçi ölümlerinin gerçekleştiğini ve 2024 yılında madenlerin alarm verdiğini söylemeliyiz. Yine tersanelerde Aliağa, Tuzla ve Yalova’da iş cinayetleri oldu. Bu ay 6 arkadaşımızı daha kaybetmemiz sonucu moto kurye ölüm sayısı 2024 yılında 37’ye ulaştı.

• Sektörel olarak baktığımızda 63 işçi sanayi, 47 işçi inşaat, 39 işçi tarım ve 30 işçi hizmet sektöründe hayatını kaybetti. Özellikle bu yıl sanayi sektöründe işçi ölümlerinin hızlı bir artış gösterdiğini belirtmek istiyoruz.

• Basit önlemler ve az maliyetle önlenebilecek ölümler sürüyor. 28’i inşaatta olmak üzere 41 işçi yüksekten düştü. Yine 6’sı inşaat olmak üzere 15 işçiyi elektrik çarpması sonucu kaybettik. Bu durum önlemsizliğin, denetimsizliğin ve kuralsızlığın da bir göstergesi.

• Meslek hastalığı sonucu ölümler iş kazası! sonucu ölümlerin beş katı civarında ama bu ölümlerin tamamı gizleniyor. Bu yüzden raporlarımızda meslek hastalığı sonucu ölümler neredeyse yok. Ağustos ayında meslek hastalığı sonucu iki iş cinayeti tespit ettik. Birincisi, 40 yaşındaki Yunus Kamacı, 2000’li yılların başında Esenyurt’ta ‘merdiven altı’ kot kumlama atölyesinde çalışırken silikozise yakalanmıştı, yıllardır tedavi görüyordu, İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayatını kaybetti, iki çocuk babası, Bingöl Karlıovalı. İkincisi ise 30 yaşındaki Tolga Karagöl, deniz işçisi, Senegal’de bir gemide çalıştıktan sonra kontratının bitmesi üzerine memleketi Ordu Perşembe’ye döndü, gribal belirtilerle fenalaşarak hastaneye kaldırıldı, çalışırken yakalandığı sıtma nedeniyle hayatını kaybetti, Fatsa Denizcilik Meslek Lisesi 2008 Makine Mezunu, bir çocuk babası.

• Son olarak ‘saklanan ve duyulsa da görünmez kılınmaya çalışılan’ işçi ölümlerine dikkat çekmek istiyoruz:

Birincisi, Sibel Turan, 45-50 yaşlarında, İstanbul Bahçelievler Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi Müdür Başyardımcısı, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni, okulun konferans salonunda yapılacak olan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli tanıtım toplantısı için perdedeki arızayı gidermeye çalışırken bastığı yerin alçıpan olması sebebiyle 10 metre mesafeden sahneye düştü.

İkincisi, Zeynep Yılmaz, 29 yaşında, Malatya Battalgazi Yüzüncü Yıl Okulları’nda Müzik Öğretmeni, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın açıklamasına göre hamile olması nedeniyle sözleşmesi bittiği gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı, girdiği bunalım sonucu intihar ederek yaşamına son verdi.

Üçüncüsü, Nilüfer Altıner, 49 yaşında, Aydın Didim’de ilçe belediyesi sosyal market görevlisi, yerel ve ulusal basında yer alan haberlere göre seçim sonrası emekliliğine iki ay kala park ve bahçeler müdürlüğüne gönderildi, engelli kadrosundan çalışıyordu, tek böbrekli olduğu için yaklaşık 44 derece sıcakta park ve bahçelerde çalışmakta zorlandı, birkaç defa Belediye Başkanı ile görüşerek tek böbrekle güneş altında çalışmakta zorlandığını belirtip kendisinden yardım istedi, reddedilince avukatlara gidip hukuk desteği istedi, bu yaşadıkları nedeniyle intihar ederek yaşamına son verdi.

Soruyoruz, neden öldüler ve ölümlerinin sorumlusu kim?

Önümüzdeki dönem İSİG mücadelesi

İSİG ayrıca önümüzdeki dönem mücadele programı olarak yeni hedefler belirledi. bu hedefleri şöyle tanımladı:

Gerek kendi içimizde gerek sosyal medyadan paylaşıp en geniş kesimlere ulaşarak, geçen yıl oluşturduğumuz kolektif programı ve pratiğini değerlendirdik. Böylece İSİG mücadelesindeki eksikliklerimizi görmeye ve önümüzdeki dönemin temel halkalarını kavramaya çalıştık. Bu noktada:

Yoksullaştırma, işçileştirme, iş cinayetleri rejimi kıskacında İSİG mücadelesi önümüzdeki dönem;

• Başta MESEM olmak üzere çocuk işçiliğine karşı mücadelede rapor çıkarmadan yerellerde çocuk işçiliğin yasaklanması platformlarının oluşturulmasına, kampanyalar örülmesine kadar sistematik adımlar atılması,

• Genç işçilerin işçi sağlığı sorunlarının görünür kılınması mücadelesinin verilmesi, bir genç işçiler forumu düzenlenmesi ve genç işçilerin örgütlülüklerinin desteklenmesi,

• İş cinayetleri raporlarımız gibi temel araçlarımızın sürekliliğinin devamlılığı,

• Göçmen, kadın, yaşlı işçi emeğinin korunması mücadelesinde raporların çıkarılması,

• İşyeri intiharları, direnişlerle dayanışma, meslek hastalıkları gibi spesifik raporların çıkarılması,

• Bu noktada gerek alanda yapılan basın açıklamalarının artırılması gerek söyleşi ve panellerin organize edilmesi,

• Bağımsız çizgimizin korunması, emek örgütleriyle ve basınla bağlarımızın bu hareket noktaları üzerinden güçlendirilmesi vb.

Yukarıda ifade ettiğimiz adımların genel İSİG mücadelesinin ekseni olarak belirlenmesi ve yereldeki faaliyetlerin buna bağlı olarak organize edilmesi önümüzdeki dönem programını oluşturmaktadır…

Ağustos ayı iş cinayetleri tabloları

Aşağıda 2024 yılının ilk sekiz aylık iş cinayetleri ve Ağustos ayında meydana gelen 179 iş cinayetinin işkollarına, nedenlerine, yaş gruplarına ve şehirlere göre dağılımlarını gösteren tabloları paylaşıyoruz…

2024 yılının ilk sekiz ayında iş cinayetlerinin aylara göre dağılımı şöyle:

Ocak ayında en az 161 işçi,
Şubat ayında en az 149 işçi,
Mart ayında en az 124 işçi,
Nisan ayında en az 165 işçi,
Mayıs ayında en az 142 işçi,
Haziran ayında en az 137 işçi,
Temmuz ayında en az 144 işçi,
Ağustos ayında en az 179 işçi hayatını kaybetti…

Ağustos ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle:

İnşaat, Yol işkolunda 47 işçi; Tarım, Orman işkolunda 39 emekçi (20 işçi ve 19 çiftçi); Taşımacılık işkolunda 24 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 10 işçi; Madencilik işkolunda 8 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 8 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 8 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 6 işçi; Enerji işkolunda 6 işçi; Metal işkolunda 5 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 3 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 2 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 2 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 2 işçi; Ağaç, Kâğıt işkolunda 1 işçi; İletişim işkolunda 1 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 1 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 1 işçi; Elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 5 işçi hayatını kaybetti…

Ağustos ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle:

Yüksekten Düşme nedeniyle 41 işçi; Trafik, Servis Kazası nedeniyle 36 işçi; Ezilme, Göçük nedeniyle 32 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 15 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 11 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 10 işçi; İntihar nedeniyle 8 işçi; Şiddet nedeniyle 8 işçi; Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 3 işçi; Diğer nedenlerden dolayı 15 işçi hayatını kaybetti…

Ağustos ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle:

14 yaş ve altı 3 çocuk işçi,
15-17 yaş arası 4 çocuk/genç işçi,
18-29 yaş arası 38 işçi,
30-49 yaş arası 80 işçi,
50-64 yaş arası 38 işçi,
65 yaş ve üstü 9 işçi,
Yaşını bilmediğimiz 7 işçi hayatını kaybetti…

Ağustos ayında Türkiye’nin 57 şehrinde ve yurtdışında iki ülkede (kısa vadeli çalışmak için gidilen veya Türkiye menşeili şirketlerde çalışan) iş cinayeti gerçekleştiğini tespit ettik:

13 ölüm İstanbul’da; 8’er ölüm Aydın ve Şanlıurfa’da; 6’şar ölüm Çorum, Gaziantep ve Muğla’da; 5’er ölüm Adıyaman, Balıkesir, Düzce, Hatay, Malatya, Mersin ve Tekirdağ’da; 4’er ölüm Denizli, Diyarbakır, İzmir, Manisa ve Sakarya’da; 3’er ölüm Adana, Ankara, Antalya, Bolu, Erzincan, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kütahya ve Osmaniye’de 2’şer ölüm Afyon, Aksaray, Amasya, Ardahan, Bursa, Çanakkale, Giresun, Hakkari, Isparta, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mardin, Sivas, Şırnak, Trabzon, Yalova ve Zonguldak’ta; 1’er ölüm Bartın, Batman, Bayburt, Burdur, Erzurum, Eskişehir, Karaman, Kırşehir, Niğde, Sinop, Uşak, Yozgat, Moldova ve Senegal’de meydana geldi…

2024 yılının Ağustos ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 179 işçiyi saygıyla anıyoruz…
Resul Erdoğan, Ziyad Rico, Bilal Delebe, Ömer Arslan, Abit Çevik, Ali Saral, Ayhan Yılmaz, Erkan Dibekli, Bedirhan Karaş, Mehmet Ovalı, Ali Özkan, Mustafa Taş, Hamit Ulu, Sahar Edheni, Yunus Kamacı, Serdar Yüksel, Tarık Baş, Ömer Faruk Uğurlu, Sibel Turan, Doğan Çapa, Gürkan Karaman, Tuğberk Doğru, İsmail Yalçın, Zeynep Yılmaz, Ünsal Öztürk, Muhammed Hüseyin, Mehmetcan Koç, Hikmet Ali Karaca, Tarık Ünver, Serdar Bozok, Kadir Eren Öter, Adem Yılmaz, Mehmet Dağlı, Turgay Aslan, Casım Karadaş, Mustafa Bitmiş, Firuz İsazade, Mustafa Göde, Rıza İpek, Mustafa Aydın, Muhyettin Aka, Mehmet Helli, Ali Doğan, Talip Güler, Mustafa Yanar, Vural Meydan, Ramazan Uyar, Cafer Özgül, Eray Yıldırım, Sezai Altındağ, Muhammet Ali Kılıç, Rıdvan Çalkovan, Ahmet Çelik, Görkem Harbi, Osman Bostan, İbrahim Bakırcı, Abdurrahman Atlı, Ferzinde Sevik, Aziz Sefa Celep, Mahmut Şeyho, Cengiz Öcalan, Salih İğne, Ahmet Kars, İsmail Balkaya, Faruk Özer, Soner Arslan, Ökkeş Yıldırım, Mevlan Özden, Ogün Karaer, Ali Hatipoğlu, Yusuf Mengeş, Ramazan Soy, Batuhan Vahap Akbaş, Hayatullah (Ayetullah) Bozkuş, Nesih Sezen, Abdülkadir Doğan, Ali Kizar, B.Ç., Erhan Nergiz, Ertan Burak Büyükkurt, Tayfun Öztürk, Ramazan Mavi, Ali Doğrul, Furkan Türkmen, Ercan Yıldız, Tugay Çelik, Turgay Ceğil, Adnan Cemiloğlu, Mehmet Yakaryılmaz, Umut K., Yavuz Kaya, Enes Duman, Murat Yalçınkaya, Ebubekir Bayram, Hasan İşgörür, Faik Mintaş, Osman Doğmuş, Fethi Öztürk, Mehmet Şah, Yakup Çiftçi, Mustafa Kurt, Nuri Yıldırım, Mehmet Reşit Yangın, Özcan Özkan, Çetin Karayel, Mert Engin, Şevket Tekten, Hamdi Çam, İbrahim Karakaya, Serkan Çiçek, Dmitrii Mochalov, Konstantine Martynov, Tolga Karagöl, Doğanay Kurt, Mehmet Kesik, Mesut Akın, Mehmet Ayyıldız, Kerem Turhan, Talha Koşmaz, Ferhat Denktaş, Tugay Öncü, İsa Erdem, Mehmet Emin İrgin, Sedat Öngel, Kemal Esmer, Mehmet Veli İnal, Serdar Bağıran, Gülşah Yeşiltepe, Nilüfer Altıner, Ahmet Satan, Ömer B., Taha Berker Keser, Hasan Demirtaş, Ekrem Aydoğdu, İsmail Ateş, Mehmet Güz, Ali İmsen, Burak Doğan, Muzaffer Karakaş, Arda Keskin, Ahmet Yüce, Atilla Mert, Bekir Karagedik, Kadem Özbay, Hikmet Duman, Bilal Arkın, Eyüp Bircan, Fehmi Öçal, Ömer Faruk Altınok, Mustafa Akar, Arziye (Çiçek) Toraman, Ali Gürocak, Hüseyin Benli, Hasan Evci, Ayşe Karadeniz, Recep Demir, Harun Yıldırımhan, M.Ç., Necmi Araz, Necati Eridi, Hüsnü Acer, Hanife ., Selahattin Çelen, Yılmaz Üzmen, Talip Tetik, Bülent Ölmez, Semra Ölmez, Remzi Singer, Şükrü Erdem, Kemal Ferik, Atakan Taya, Okan Baran, Halil Tezel, Mehmet Bulut, Muammer Kurtuluş, Emrah Sayın, Hassan Elali, Arif Şeyho, Fatma Yılmaz…

Kartalin Sesi
Kartalin Sesi
Kartal'ın Sesi Gazetesi yazarı
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Imam Ali Türkan Açık OCAK 2022 SENDİKA İSTATİSTİKLERİ
İmam Ali Türkan Açık HASAN ALİ YÜCEL
İmam Ali Türkan Açık  6284
Seçkin Alper Tamer Açık Kartal’da Emeklilikte Adalet Çağrısı
Zehra Sayar Açık Yılbaşı
Deniz Özlem Er Açık Yılbaşı
Veysel Yiğit Açık İBB’den Kartal’a 3. Kreş