Kaçak binalarda arsa pay hileleri
Kat mülkiyeti ve kat irtifakı, bu mülkiyete konu olan ana gayrimenkulün bağımsız bölümlerinden her birinin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleri ile oranlı olarak projesinde tahsis edilen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kurulur.
Birçok binada, gerçekte otoparka ya da sığınma alanına ayrılan bodrum kat ve benzeri ortak kullanım alanlarını bağımsız bölüm gibi göstererek, Zaman içerisinde bir yandan sanki kendi malıymış gibi kiraya veren, bu yolla da binadaki arsa pay dağılımının büyük bölümünü kendi adına kaçıran, Müteahhit hileleri nedeniyle arsa paylarının gerçek durumu yansıtmadığı bilinmektedir.
Bu art niyetli insanlar, iskanı alınmamış binalarda tapu işlemlerini belediyedeki proje haricinde doğrudan arsa üzerinden paylaşım yaptırıyorlar.
Kaçak katlara ve başta bodrum katlar olmak üzere ortak kullanım alanlarına pay kaydırıyorlar, Binanın yeniden yapımı söz konusu olunca zaman içerisinde meydana gelen imar artışlarını bu haksız edinilen, Aslında ilk başta yıllar öncesi alınan inşaata başlama izin belgesinde olmayan bağımsız bölümler varmış gibi ortaya konuluyor.
Uyanık davranıp ta yıkım öncesi mahkemeye götürülürse hakim haksız çalmaları ortadan kaldırıyor ve arsa payları gerçek hale gelince bina yeniden yapılmak üzere yeni müteahhide verilebilir hale geliyor.
Belediyenin bu konuda mağduriyetlerin giderilmesi için vatandaşa yardımcı olması zorunluluğu var.
Aksi halde ilk verilen inşaata başlama izin belgesine aykırı bina yapımına göz yumma ve yol vermeden dolayı ceza yargısının muhatabı olurlar.
Hileli pay edindiğinden şüphelenen vatandaşların, yapının yıkılmasına müteakip, kat mülkiyetinin ortadan kalkması nedeniyle, kat mülkiyeti paylı mülkiyete dönüşeceğinden, arsa payları gerçek durumu yansıtmayan maliklerin hak kaybına uğramamaları için,
Yapının yıkılmasından önce arsa payı düzeltmesi için dava açması gerekmektedir. Arsa payının düzeltilmesi davası, diğer kat maliklerine karşı açılacak olup, görevli mahkeme sulh hukuk mahkemeleridir. Arsa payının hatalı düzenlendiğini düşünen kat maliklerinin hak kaybı yaşamamaları için, Yapının yıkılmasından önce, arsa payının düzeltilmesi için dava açması ve tedbir talep etmesi gerektiğini önemle hatırlatmakta fayda görüyoruz.