HAYIR DİYEBİLMEK
Neden bazı insanlar, hayır demekte zorlanırlar?
Hayır diyebilmek neden bu kadar önemlidir?
İnsanlarla bir arada yaşamak için işbirliği ve dayanışma yapmak önemlidir. Bunun için, evet ve hayırların bir seçiciliği ve dengesi olmalıdır.
Başkalarını gücendirmeyelim derken, kendi kendimizi gücendirmeye başlarız. Doğru bildiğimiz şeylere bile sahip çıkamaz, kendi ilkelerimizden ödün vermeye başlarız.
Hayatın her boyutunda, bize gerekli olan denge unsuru burada da karşımıza çıkıyor.
İnsanın kendi özündeki benliği özümsemesi, olaylar ve sorunlar karşısında takındığı tutum ve davranışla kendini belli eder.
Herkes aynı koşul ve imkanlarda yetişmiyor, farklı aile yapılarında büyüyor, farklı davranış kalıplarına sahip bireyler olarak yetişiyor.
Olayları algılama, anlamlandırma ve olaylar karşısında takındığımız tutum ve davranışlar da bu farklılıklar çerçevesinde şekilleniyor.
Bu farklılıkların bize kattıkları doğrultusunda bize söyleneni, gördüğümüz ve algıladığımız kadarıyla yapabiliyoruz.
İnsan zamanla oluşur, tıpkı nehirler gibi…
Çağlayan bir şelale mi, yoksa cılız bir dere mi olacak bunu zaman gösterir…
Bunu da yetiştiği aile ortamı, yaşadıkları, içinde bulunduğu sosyal ve toplumsal kimlikler karşısındaki tutumları belirliyor.
Hayır demek, diğer anlamıyla ret etme hakkını kullanmak, öğretilmiş davranışları kırmak, inanmadığımız, onaylamadığımız düşüncelerin arkasında olmamak demektir.
Aynı zamanda olup bitenlerin nedenlerine dair sağlam bir kavrayış, hayatın anlamına derinlikli bir bakış açısı ve düşünüm anlamına gelmektedir.
Kendi kararlarımıza güvenmek, bağımsızlaşmanın bir gereğidir.
Hayır diyebilmek insanca bir haktır.