Büyük Alevi Kurultayı “laik ve demokratik Türkiye” çağrısı yaptı
Yedi Alevi çatı örgütünün çağrısıyla İstanbul Yenikapı Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilen Büyük Alevi Kurultayı’nda Aleviler, “laik ve demokratik bir Türkiye” talebiyle mücadelenin büyütülmesi çağrısı yaptı.
Yedi Alevi çatı örgütünün çağrısıyla İstanbul Yenikapı Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilen Büyük Alevi Kurultayı’nda binlerce kişi bir araya geldi. Cemevlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanmasının iktidarın kendi Alevisini yaratma girişimi olduğunu vurgulayan Alevi örgütleri, tüm bu girişimleri Alevileri bölme ve soluksuz bırakma amacı taşıdığına dikkat çekerek laik, eşit ve özgür bir yaşam talebiyle mücadelenin büyütülmesi çağrısı yaptı. Kurultayın sonuç deklarasyonunda yer alan 11 maddelik taleplerde eşit yurttaşlık vurgusu öne çıktı.
Evrensel gazetesi haberine göre, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ile Demokratik Alevi Derneklerinin (DAD) çağrısıyla düzenlenen kurultaya HDP, CHP ve TİP milletvekilleri, EMEP GYK Üyesi Levent Tüzel, TKH Genel Başkanı Aysel Tekerek, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, TKP İl Başkanı Aydemir Güler, HDP İstanbul İl Eş Başkanı İlknur Birol ve ilçe belediye başkanları katıldı. Kurultaya katılamayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun mesajları okundu.
TARİKATLARA DESTEK, İSTİSMARA CEZASIZLIK
Semah ile başlayan ve 7 Alevi örgütü adına temsilcilerin konuştuğu kurultayda konuşmaların ardından sonuç bildirgesi açıklandı.
Tekçi, Türk-İslam sentezci uygulamaların hayatın her alanını kuşattığına dikkat çekilen sonuç bildirgesinde “Zorunlu din derslerini kaldırmak bir yana eğitim daha da dinselleştirilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı hayatımızın her alanına müdahale eden “fetva”larına devam etmektedir. Cemaat ve tarikatların önü açılarak yoksul halk yığınları istismara açık bırakılarak kullanılmaktadır. Kız çocukları ‘evlilik’ adı altında sistemli cinsel istismara maruz bırakılmakta, sorumlular cezasız kalmaktadır. Kadınlar her türlü şiddete ve cinayete açık hale getirilmektedir” denildi.
Laiklik, demokrasi, temel insan hakları, ifade özgürlüğü ve eşit yurttaşlık konularında Türkiye’nin her gün daha da geriye gittiğine dikkat çekilen bildirgede, “Bu ülkede yaşayan, ayrımsız herkesin temel insan haklarından yararlanmasını ve eşit yurttaşlık temelinde bütün kimliklerin kendilerini özgürce ifade edebilecekleri laik ve demokratik bir anayasa, bizim açımızdan kaçınılmaz bir zaruriyettir” denildi.
“ALEVİ DİYANETİ DEĞİL LAİKLİK İSTİYORUZ”
Cumhurbaşkanı ve devlet yetkililerinin Aleviliği kendilerine göre tanımlama ve Alevileri “İslam içi İslam dışı”, “Ali’li Ali’siz” diyerek bölme girişimlerinde bulunduklarına dikkat çekilen bildirgede, Erdoğan’ın açıkladığı ‘Alevi Cemevleri Başkanlığı’ projesine karşı oldukları vurgulandı: “Bizler Diyanet İşleri Başkanlığının karşısında bir Alevi diyaneti talep etmiyoruz. İstediğimiz laikliktir. Devletin tüm inançlardan elini çekmesi, laikliğe aykırı olan kurumların kapatılarak gerekli yasal ve anayasal düzenlemelerin yeniden yapılması ve toplumsal ilişkilerin dinsel temalardan arındırılması gerekmektedir.”
Geçmişte olduğu gibi bugün de birlikte yaşamanın sorumluluğunu yerine getirme noktasında kararlılık vurgusu yapılan bildirgede “Bu kurultayda bir araya gelen bizler, laik, eşit ve özgür bir yaşamın sadece Alevilerin ihtiyacı değil, bu ülkede yaşayan herkesin ihtiyacı olduğunun bilincindeyiz. O yüzden ne istiyorsak, herkes için istiyoruz. Ne yapacaksak hep birlikte yapacağız” denildi.
TALEPLERDE EŞİT YURTTAŞLIK VURGUSU
Kurultayda ortaya konulan talepler sonuç deklarasyonunda 11 madde ile özetlendi. Eşit yurttaşlık talebine vurgu yapılan deklarasyonda talepler şöyle sıralandı:
• Cemevlerinin ibadethane statüsü kabul edilsin
• Zorunlu din derslerinden ve eğitimin dinselleştirilmesinden vazgeçilsin
• Diyanet İşleri Başkanlığının tasfiyesine dönük adımların atılsın
• Kamu kaynaklarının liyakat, adalet ve eşitlik ilkelerine göre dağıtılsın
• Madımak utanç müzesi yapılsın
• Nefret suçlarının açığa çıkarılması ve önüne geçilmesi için tedbirlerin alınsın
• Alevi katliamları ve asimilasyon uygulamalarıyla yüzleşilsin
• Kutsal mekanlara yönelik yağma girişimlerine son verilsin
• Alevi yerleşim yerlerinin değiştirilen isimleri iade edilsin
• Alevi inancında özel yeri olan günler resmi tatil edilsin
• Kamusal yayıncılık ayrımcılıktan arındırılsın