Şahkulu Sultan Vakfı tarafından düzenlenen 23-24 Eylül 2023 Ozanlar Festivali büyük bir ilgi ve coşku ile başladı. Şahkulu Sultan Dergahı Başkanı Hasan Şahin açılış konuşmasında; “Alevi Bektaşi kültürünün ve inancını yüzlerce yıldan beri günümüze taşıyan ve yaşatan değerlerimizin başında ozanlarımız gelmektedir.”
Kadıköy/Yüksel Fırat
Geleneksel hale elen Şahkulu Ozanlar Festivalinin bu sene “Şahkulu 3. Ozanlar Festivali” yapıldı. Festival Şahkulu Sultan Dergahının Kadıköy-Merdivenköy’de bulunan merkezinde açık alanda devam ediyor.
Sunuculuğunu Şair İsmail Biçer yaptığı festivale; Kadıköy Kaymakamı Muhittin Pamuk, Kadıköy Belediye Başkanı Dr. Şerdil Dara Odabaşı, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, İstanbul Milletvekili Celal Fırat, MESAM Başkanı Recep Ergün Alevi kurumları adına Alevi Bektaşi Federasyon başkanı Mustafa Aslan festivale katılıp ve konuşmaları ile etkinliği selamladılar. Konuşmacılara plaketler verildi.
Alevi Vakıflar Federasyonu Başkanı Haydar Baki Doğan, Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Fahrettin Kayhan, Can Tv. Programcısı Veli Büyükşahin, Hubyar Sultan Alevi Kültür Dernek Başkanı ve ABF Başkan Yardımcısı Aydın Deniz, Toplumsal Dayanışma Başkanı Yusuf Doğan, Güvenç Abdal Kültür Derneği Başkanı Memet Çoban gibi daha bir çok isim ve vatandaş
katıldı.
Şahkulu Sultan Dergahı Başkanı Hasan Şahin yaptığı açılış konuşmasında; “770 yıldır varlığını sürdüren bu ulu dergahın Şahkulu Sultan Dergâhımızın asıl işlevlerinden biri de köklü bir eğitim yuvası olmasıdır. Bu misyonu sürdürme çabası içerisinde olacağız. Bildiğiniz gibi Alevi Bektaşi kültürünün ve inancını yüzlerce yıldan beri günümüze taşıyan ve yaşatan değerlerimizin başında ozanlarımız gelmektedir. Yüzyıllardır özlerinde sevgiden, dostluktan, barıştan ve kardeşlikten başka bir şey taşımayan halk ozanlarımız bu toprakların birlik sembolleridir. Ozanlarımız söz mülkümüzün sultanlarıdır. Ulu ozanlarımıza çok şey borçluyuz” diyerek ozanları tarihsel ve güncel önemine dikkat çekti.
Yoğun bir halk katılımının da olduğu etkinliğin ilk günü: Muhittin Pamuk, Dr. Şerdil Dara Odabaşı, Ali Kılıç, Celal Fırat, Recep Ergün, Mustafa Aslan’ın selamlama konuşmaları ve “ÂŞIK VEYSEL VE OZANLIK GELENEĞİMİZ” seminerinin ardından 35 ozan sahne alıp kendi eserlerini seslendirdiler.
“ÂŞIK VEYSEL VE OZANLIK GELENEĞİMİZ”
Aşık Veysel panelini kolaylaştırıcılığını Gazeteci- Yazar Necdet Saraç yaptı. Saraç’ın açış konuşmasından sonra Halkbilimci- Yazar Metin Turan, Prof. Dr. Muharrem Kaya, Akademisyen/Sanatçı Necdet Kurt, Aşık Veysel Vakfı Başkanı, aynı zamanda Aşık Veysel’in torunu Çiğdem Özer söz alarak Aşık Veysel’in yaşamı, ozanlığı ve felsefi yönü üzerine sunumlar yaptılar.
Panelden sonra ise; Âşık Sinem Bacı, İbrahim Emici, Kenan Şahbudak, Hüsnü İyidoğan, Ozan Sinemi, İlyas Şimşek (Kulcan), Muharrem Koçer, Mehmet Ali Eröksüz, Aşık Adem Aslandoğan gibi 35 ozan eserlerini seslendirdiler.
En son ise; türkülere, deyişlere gönül vermiş çok güzel bir ses olan Petra Nachtmanova sahne alarak dinleyenleri sesiyle adeta büyüledi.
23-24 Eylül 2023 Şahkulu Ozanlar Festivalinin 2. günü ise 24 Eylül 2023, “Cumhuriyetin 100. Yılında Ozanlık Geleneği” paneli yapılacak ve ozanlar sahne almaya devam edecek.