Koruma altında 160’ın üzerinde canlı ve 300’ün üzerinde bitki türü ile otuz yıldır faaliyet gösteren Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, nesli tehlike altında olan ve bulunduğu tüm ülkelerde koruma altına alınan Afrika Pengueni için Farkındalık Günü düzenliyor.
Koruma altında olan 160’ın üzerinde canlı ve 300’ün üzerinde bitki türü ile zengin botanik atmosferi içinde ziyaretçilerini ağırlayan Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, Dünya Afrika Pengueni Farkındalık Günü’nü unutmuyor.
Nesli tükenmekte olan türler arasında bulunan Afrika penguenlerini korumak ve farkındalık yaratmak amacıyla dünya çapında 14 Ekim tarihinde Afrika Pengueni Farkındalık Günü olarak kutlanıyor. 36 adet Afrika Pengueni bulunan FYZoo’da bugüne özel birçok etkinlik düzenleniyor.
Afrika Pengueni Farkındalık Günü’ne özel tasarım atölyesi
FYZoo, 14 Ekim Cumartesi günü kutlanacak olan Afrika Pengueni Farkındalık Günü’ne özel çeşitli etkinlikler düzenliyor. Özel hazırlanan eğitim modülüyle çocuklara Afrika penguenlerinin dünyası anlatılarak, çocukların penguenler hakkında bilgi sahibi olması amaçlanıyor. Aynı zamanda çocuklara özel hazırlanan infografik broşürler de çocukların eğlenerek öğrenmesini sağlayacak.
Afrika penguenleri özelinde penguen figürlü doğa ve tasarım atölyesinin yanı sıra yüz boyama gerçekleştirilecek.
Doğa ve canlı severlerin kaçırmaması gereken etkinlikler için FYZoo haftanın her günü saat 10.00-18.00 arası açık…
*Etkinlikler, hava koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı Hakkında:
Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, 1993 yılında Türkiye’nin ilk özel hayvanat bahçesi olarak Darıca’da kuruldu. Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (EAZA) üyesi ve aynı zamanda Marmara Bölgesi “Yaban Hayvanları Koruma ve Kurtarma Merkezi” olarak çalışmalara devam etmektedir. Yaban hayatı koruma misyonuyla faaliyetlerini sürdüren Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda, EAZA koordinatörlüğünde koruma ve üreme programları uygulanmaktadır.
Ex-situ koruma programlarında tür devamlılığı tehlike altında olan canlıların doğal yaşam ortamlarının dışında koruma altına alınıp üremelerinin sağlanmaktadır. Bu amaçla Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda 26’si kritik seviyede ve 6’sı Anadolu türü olmak üzere toplamda 42 nesli tükenme tehlikesi altında bulunan canlı türü koruma altına alınmıştır.
In-situ koruma programları ise tehlike altındaki türleri, doğada karşılaştıkları çeşitli tehlikelerden korumak amacıyla doğal yaşam alanlarında gerçekleştirilen koruma çalışmalarıdır. Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, bu kapsamda, tehdit altında bulunan Baringo Zürafası, Hint gergedanı, Afrika pengueni, Kızıl panda, Boynuzlu kuşlar ve Boz ayılar için toplam 7 koruma projesine destek vererek doğadaki tür çeşitliliğinin korunmasına katkı sağlamaktadır.