Türkiye Yazarlar Sendikası yaptığı açıklamada; Halka hizmet ile görevli belediyeler, kitap yasaklamak yerine yazarlara ve sanatçılara olanaklar yaratmalıdır. Onların halkla buluşmasını sağlamak için çalışmalıdır. Amacımız kitap yasaklamak değil, daha fazla kitabın yayınlanması ve halka ulaşmasını sağlamaktır.” dedi
Türkiye Yazarlar Sendikası yaptığı açıklamada;
YASAKLARA HAYIR!
18 Mayıs gününden itibaren başlayacak Erzurum 6. Doğu Anadolu Kitap Fuarı bir yasakla duyuldu. Bir yayınevinin bazı kitapları “siyasi içerik taşıması” gerekçesi ile Belediye tarafından yasaklanmış.
Artık belediyeler de kitap yasaklamaya başladı. Biz kitap yasaklarını sıkıyönetim dönemlerinden, komutanların emirlerinden hatırlardık.
KİTAP YASAKLANAMAZ!
Düşünce, ifade, basın ve yayın hakkı, medeni toplumların vazgeçilmez haklarındandır. Demokratik toplumlarda bu haklar, ancak ırkçılık, ayrımcılık veya savaş kışkırtıcılığı gibi somut gerekçelerle, bağımsız ve tarafsız mahkemeler tarafından kısıtlanabilir. “Siyasi içerik taşıma” ise bir yasak ya da kısıtlama gerekçesi olamaz. Hele bir belediye, kitap yasaklama yetkisine sahip değildir.
Halka hizmet ile görevli belediyeler, kitap yasaklamak yerine yazarlara ve sanatçılara olanaklar yaratmalıdır. Onların halkla buluşmasını sağlamak için çalışmalıdır. Amacımız kitap yasaklamak değil, daha fazla kitabın yayınlanması ve halka ulaşmasını sağlamaktır.
Yazarların ve şairlerin örgütü olarak kitap yasaklanmasını kınıyoruz. Belediyenin yasak kararından derhal vazgeçmesini talep ediyoruz.”