Kısa Süreli Engelli Dinlenme Merkezleri Belediyelerin temel görevleri arasında;
– Kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak;
– Ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmak,
– İnsanın maddî ve manevî varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmak, yer almaktadır.
Belediyeler, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve engelli çocukların korunması için gerekli tedbirleri almak durumundadır.
Engelli anası ya da yakını kadınlar başta olmak üzere bedenî ve ruhî yetersizliği olanlar özel olarak korunmalıdır.
Bu bakımdan belediyeler, engelli bireyler kadar ailelerinin de sosyal yaşama daha fazla katılabilmesi için mahallelerde Kısa Süreli Engelli Dinlenme Merkezleri kurmalıdır.
Uluslararası standartlar baz alınarak inşa edilen Kısa Süreli Engelli Dinlenme Merkezlerinin dinlenme odası, etkinlik odası, çok amaçlı salon, yemekhane, yatak odaları bulunmalıdır. Aileler, bakıma ihtiyaç duyan fiziksel ya da zihinsel engelli yakınlarını, gün içerisinde belirli saatlerde bu merkeze bırakabilmelidir.
Engelli vatandaşlar, tesiste düzenlenen kurslar ve çeşitli etkinliklerle uzmanlar eşliğinde keyifli vakit geçirme imkanı bulabilmelidir.
Aileler de gönül rahatlığıyla kendilerine zaman ayırıp dışarıdaki işlerini hallederken, sosyal yaşama da katılabilmelidir. Böylelikle, aileler, engelli yakınlarını belirli saatlerde bu merkeze bırakıp, kendilerine vakit ayırabilir.
Ayrıca, engelli ailelerinin; – Engelli bireyin kişisel bakımına yönelik işlerde desteğe ihtiyacının bulunması halinde, – Bakım merkezlerinde çalışan bakıcı personelin, engelli bireyin ikamet adresine giderek yarı zamanlı hizmet sunmasını da içeriyor.
Engelsiz bir kent meydana getirmek, hayatları fedakârlıklarla örülü olan engelli ailelerine destek olmayı en başlıca sorumluluğumuz olarak görmeliyiz. Bu anlayışla kurulacak merkezler sayesinde; – Engelli çocuğunu, eşini, anne ya da babasını yalnız bırakmamak adına evinden dışarı çıkamayan, – Sosyal hayata katılamayan, işlerini halledebilmek için bir başkasının yardımına muhtaç kalan yurttaşlarımızın yaşadığı sıkıntıları ortadan kaldırılıyor.
Herkes gibi engellilerin de, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Belediye yönetimlerinin yasa ile yükümlülük altına girdiği görevlerini yapmamasından dolayı, engellilerin büyük bir çoğunluğu engel grubuna göre sosyal, kültürel ve ekonomik yaşama katılamamışlar ve kendilerini geliştirme olanaklarına erişememişlerdir.
Yasa önünde eşitlik ilkesi hukuksal durumları aynı olanlar için söz konusudur ve bu ilke ile eylemli değil, hukuksal eşitlik öngörülmüştür. Eşitlik ilkesinin amacı, aynı durumda bulunan kişilerin yasalar karşısında aynı işleme bağlı tutulmalarını sağlamak, ayrım yapılmasını ve ayrıcalık tanınmasını önlemektir. Bu ilkeyle, aynı durumda bulunan kimi kişi ve topluluklara ayrı kurallar uygulanarak yasa karşısında eşitliğin ihlali yasaklanmıştır.
Engellilerin engelleri, Anayasa ile tanınan haklardan yararlandırılmayacağı anlamına gelmediği gibi, bu haklardan eşitlik ilkesi gereğince yararlanabilmeleri için engelliler için alınacak önlemler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.