Şeyma TİRYAKİ/Merve İLHAN
“Sekiz 7 Sıfır Fanzin” Tanıtım Etkinliği İle Merhaba Dedi
Kartal Bilim ve Düşünce Atölyesi ile 870 Stüdyo, ortak olarak çıkardıkları, “Sekiz 7 Sıfır Fanzin” in ilk sayısı için geçen hafta bir tanıtım etkinliği gerçekleştirdi. Onlarca genç etkinlikte “Sekiz 7 Sıfır Fanzin” fikrinin nasıl oluştuğunu ve bundan sonrası için ne hedeflediklerini hep birlikte tartıştılar.
Kartal Bilim Düşünce Atölyesi adına söz alan Merve İlhan, daha önce atölye olarak yaptıkları “Rap Müziğin Dünü, Bugünü, Yarını” etkinliğinde stüdyodaki arkadaşlarla yollarının kesiştiğini belirtti. Sürdürdükleri tartışmaların ardından Rap müziği gibi özgür ifade biçimi olarak fanzin çıkarma fikrinin geliştiğini belirtti. Fanzin Kartallı gençlerin kendi sorunlarını özgürce ifade etmenin bir aracı olarak ortaya çıktığını belirtti.
Sonrasında 870 Stüdyo adına söz alan Eray, bu zamana kadar tüm zorluklara rağmen Rap müziği icra etmek ve bu alanda zorlanan genç Kartallılar ile dayanışmak için uğraştıklarını ve fanzinin burada çok önemli bir araç olduğunun altını çizdi.
Aylık çıkarılması planlanan fanzinde; Rap, Hiphop, Sanat, Kültür, Edebiyat ve ülke gündemine dair birçok şeyi tartışacaklarını ifade eden gençler, derginin her aşamasını ise birlikte üstleniyor. Çizimden kapak tasarımına, çıkacak yazıların planından, dağıtılmasına kadar görev aldıklarını belirtiyor gençler.
Gençler fanzin ile amaçlarının; Kartal’da ki gençliğin müziğini, sanatını özgürce icra edebileceği, ortak taleplerini konuşup bunlar etrafında birleşeceği ve çözüm önerilerini tartışacağı bir kanal açmak olarak belirtiyor.
“SEKİZ 7 SIFIR FANZİN”
Kartal Bilim ve Düşünce Atölyesi & 870 Stüdyo olarak birlikte hazırlıkları fanzinin ilk sayısını kendileri ve tüm Kartal gençliği ile buluşturmak üzere çıkardılar. Peki kimdir fanzinin adına “Sekiz 7 Sıfır” ismini verenler derseniz; gelin kendilerinden diyelim kim olduklarını.
“Biz Kimiz?
Kartal’da doğduk. Kartal’da yaşadık. Yaşadığımız hayat boyunca kırılma noktamız olan her deneyimi burada edindik. Burada okula başladık, burada okulun bitirdik. Burada çalıştık, burada işten atıldık veya ayrıldık. En iyi arkadaşlarımızla burada tanıştık. Biz hep Kartal’daydık… Bunca deneyim ve yaşantı içerisinde yanımıza yeni kişiler kattık. Tek başımıza yapmak istemediklerimizi, o kişilerle yapmaya başladık. O kişilerle yanyana olmak bazen güç verdi bize, bazen de keyif. Burada yaşadıklarımızı, yine buradakilerle yaşadık. Bazımız bir atölye kurdu kendisine. Kartal Bilim ve Düşünce Atölyesi koydular adını. Deneyimlediğimiz o her şeyi ortak deneyimimiz haline getirmek için bir araya gelmenin, daha çok kişiye ulaşmanın peşine düştüler atölye ile birlikte. Bazımızsa kendini bildi bileli bir hevesle başlayan rap müzik ilgisini, pratik bir karşılığa dönüştürmek için bir stüdyo kurdular kendilerine. 870 Stüdyo koydular adını. İlgilisi oldukları müzik kültürünü hem yaşamak hem de yaşatmak için bir araya geldiler. Atölyedekiler ve stüdyodakiler sayısız defa gördüler belki birbirlerini Kartal’da. Bazen Corner’ın karşısındaki çimlerde oturup sohbet ederken, bazen İntiba’nın önünde bir arkadaşlarını beklerken, bazen de Hamam Sokak’ta koştura koştura bir yerlere yetişmeye çalışırlarken gördüler belki birbirlerini. O zaman birbirlerinden haberleri yoktu tabii. O zaman bir birliktelik yoktu ortada. Sonra yine bir sanat etkinliği vesile oldu tanışmalarına. Bir araya geldiler. Bir araya geldik. Saatlerce sohbet ettik sonra. Sigaralar peş peşe yakıldı, sayısız bardakta kola içildi beraber. Konuşuldu, tartışıldı… Sonra ayrı ayrı yapmaya çalıştığımız şeyi beraber yapma kararı aldık. Konuştuğumuz tartıştığımız her ne varsa; Rap, Hiphop, Sanat, Kültür, Edebiyat, Gündem… İstedik ki bunları bir fanzinde de tartışalım beraber. İstedik ki bu birliktelik, bu muhabbet bizimle sınırlı kalmasın. Sesimizi ulaştırabildiğimiz her Kartallı gence ulaştırmaya çalışalım istedik. Ve “Sekiz 7 Sıfır” koyduk fanzinimizin adını. Adımızı, Kartal’ın bir mahallesinin posta kodundan aldık. Bizi ayrı ayrı biz yapan ve bizi bir araya getiren bu semte atfettik adımızı. Belki zorlu ama keyifli bir yolculuğa çıkıyoruz beraber. Fanzinimizin ilk sayısının ilk sayfası bu. Muhabbetimiz bol olsun. İyi okumalar…”
“Biz Kimiz?” sorusuna cevap verdikleri gibi Sekiz 7 Sıfır Fanzin ekibi birçok soruya birlikte cevap aradıkları bir şekilde hazırladılar fanzinlerini.
Bir ifade biçimi olarak fanzinin ne olduğundan içimizden biri dedikleri portre sayfasına, gençliğin içinde bulunduğu gelecek kaygısından sınav ve eğitim sistemi çıkmazında gençliğin sorunlari ve taleplerine ilişkin yazıları göreceksiniz bu fanzinde.
Başka ne var bu fanzinde derseniz? Hiphop kültürünün müziği rap nedir sorusundan spreyden duvarlara yansıyan Graffiti’ye kadar birçok arkadaşın düşüncelerini yazılı veya görsel olarak bulabileceksiniz fanzin sayfalarında.
Sekiz 7 Sıfır Fanzin daha çok Kartallı genç ile buluşabilmenin olanaklarını fanzinin her sayfasına işleyebilmenin amacını güderek bu yola çıkmışlar.
Kartal Bilim ve Düşünce Atölyesi olarak daha önce yapmış oldukları iki etkinliğin içeriğinden, “Kulaklıklarımız hazırsa, Kartal’da yakın zamanda” sayfasında rap müziğini icra eden Kartallı gençlerin eserlerine de yer vermişler.
Bunun harici fanzinin arka kapağında ise fanzin ekibinin hazırlamış olduğu bir oylamanın çağrısı yer alıyor.
Graffiti yapan arkadaşlarına seslenen fanzin ekibi; arka kapağımızı graffitin süslesin diyerek çağrısını da yapmış writerlara.
Sekiz 7 Sıfır Fanzin içeriğinden bahsedeceklerim böyleyken, fanzin ekibinin çağrısı ile yazımı bitirmiş olayım:)
Kalemine, fikrine, sesine, dostluğuna, yeteneğine inanan ve bir şeyler yapmak isteyen tüm Kartal gençliğini, fanzin ekibimizin bir parçası olmaya davet ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki; Bir arada olmaya dünden daha çok ihtiyacımız var. Ve bu birlikteliğimiz, siz olmadan hep eksik kalacaktır.