Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Bayram Ali Baştan Kartal Kent Konseyi “Kartal, Deprem ve Kentsel Dönüşüm Paneli”nde Kartal’ın imar planlarına ve sorunlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Kartal/Sibel Boz Küçük
Kartal Başkan Yardımcısı Bayram Ali Baştan, panele katılan kitlenin sorularını cevapladı ve yapılan çalışmaları anlatttı.
Gelen soruları derleyen Zafer Demir’in yönelttiği ilk soru: “Başkanım kentsel dönüşümde en önemli mücadele plansız alan, bununla ilgili de çok soru gelmiş. Sizlerin çalışmaları nelerdir?”
Bayram Ali Baştan, “Benden önceki katılımcılara gerçekten çok teşekkür ediyorum. Gelmeden önce de biliyordum, idari olarak tek kaldığım için bütün sıkıntılarla baş başa kalacağım. 28 yıldır Kartal Belediyesi çalışanıyım. Son beş yılda başkan yardımcılığı yaptım. Ondan önce İmar Müdürüydüm. Daha önce şeftim. Çekirdekten gelen bir bürokratım.
VATANDAŞ EVİNİN YERİNE KAÇ METRE KARE EV YAPABİLECİĞİ KAYGISINDA
“Sorunların hepsini biliyoruz. Şu an Topselvi, Orhantepe, Cevizli’ye kadar riskli alan, tüm binaları alanları ezbere biliyoruz. Ama insanlar şunu diyor; “Topselvi’de bir evim var, bana kaç metre ev vereceksiniz?” Günün sonunda tek soru bu. Geri kalan hiçbir şey bizi ilgilendirmiyor. Benim bir evim var, emek verdik. Emekli maaşımla aldım. Gerçektende sorunun en zor ayağı bu kısım. Bizde vatandaşın yanında olmak, sorunlarına çözüm üretmek için gecemizi gündüzümüze katıyoruz. İnanın ki idari tarafta olmak o kadar kolay değil. Saat 11-12’den önce eve gittiğimiz yok. Çocuğum, “30 gündür seninle akşam yemeği yiyemiyoruz” diyor. Bu çok kolay bişey değil. Çünkü dipsiz bir kuyu.
Biz 2019’da göreve geldiğimizden beri ne yapıyoruz? 2019 önce zaten kentsel dönüşüme emek vermiş kıymetli Altınok Öz başkanımız vardı. Onun döneminde Kartal’ı tanımak adına etkin bir çalışma yürütüldü. O yüzden 2012’de deprem dönüşümü kanunu çıkmadan önce Kartal Belediyesi Deprem Dönüşüm Müdürlüğü kurulmuştu. Belediye bu konunun bilincindeydi.
Sonrasında 6306 Sayılı meşhur kanun ve gelip karot alan lisanslı firma vardı. Onunda ilk lisanslı firması Karyapsan’dı. Kartal Belediyesi o zamandan bu yana tecrübasının üzerine ekleyerek geldi. Bu dönemde de Gökhan Yüksel Başkanımızın önderliğinde geldiğimiz ilk gün malesef 6 Şubat Depremini yaşadık. O acı olayda da kendiliğinden çöken yapı diye literatüre giren acı bir durum yaşandı. İstanbul’da deprem gelmesede kendinden çökecek bir çok yapı var. Bizde kanunun verdiği yetkiyle bir çalışmaya başladık. Kanunları iyi yönde kullanırsanız iyi çalışmalar olur tabi.
Ressen tabiri 39 ilçe içerisinde bizde başladı. Övünülecek bişey değil bu maalesef. Ama bugün kanunda ressen tabiri 2023’te yeni çıkan yasaya girdi. Neden ressen?”
BİZ KENDİLİĞİNDEN ÇÖKEN BİNALAR MÜSADE ETMİYORUZ
Baştan, “Yeşilyurt apartmanın 95 yılında yapıldı, 2019 yılında çöktü. O zaman başkan yardımcılığı yaptığım için yargılandım. Yani doğmamış çocuklarda yargılanıyor. İdarelerin sorumlulukları had safhada. İmar plansız alan bırakmamamız lazım dedik. Kartal Merkez’de Soğanlık’ta bölge planlarını tamamladık. Kat yüksekliği ile ilgili kanun çıktı. Kat yüksekliği serbest olan bölgelerde kat yüksekliği getirilmeden inşaat yapılamaz. Kanun geldiğinde Kartal’ın %99′ kilitlendi. Yani Kartal’da yaklaşık 8 aydır depremin en sıkıntılı dönemlerinde ruhsat veremedik. Çok hızlı bi şekilde kat yükseklikleri konusunu tüm partilerle işbirliği yaparak hallettik. Herkes bu konuda özveri gösterdi. Kentsel dönüşüm siyasetin üzerinde tutuldu Bizim tüm kentsel dönüşüm kararlarımız, imar planlarımızın hepsi oy birliği ile geçti. Bunun içinde teşekkür ediyorum.”
KARTAL MERKEZ PLANLARI ÜÇ MİLYON METRE KARE
“Kartal’ın geleceğini etkilececek Türkiye’de örnek bir model olan Kartal Merkez Planları üç milyon metre karelik bir alana tekabül ediyor. Hürriyet Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesinden Soğanlık, Esentepe, Yunus Mahallesi dediğimiz alan Taşocağı dediğimiz alanda bir imar planı dönüşümü başlattık. Bu Kartal Belediyesi’nin ekonomisine, vatandaşın dönüşümüne yansıyacaktır. İmar ile ilgili teknik konular var, onlarda bitmek üzere. Tamamen kentsel dokuya uygun, akıllı şehirler standardında ilk kez bir plan arkasında kentsel tasarım koduyla, sosyal yapısıyla, blokların yaşam şekilleriyle, kuşaklarıyla, kuzeyden rüzgar kuşakları, bisiklet dokularının devamlılığı ile gerçekten övünülecek bir proje gerçekleştirdik. Bunun lansmanın daha sonra duyurulması bekleniyordu.”
ETAP 1 ETEP 2 İÇİN, ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA GÖRÜŞMELERE BAŞLAYACAĞIZ
Etap 1 Etap 2 ne zaman başlayacak sorusu için ise Baştan, “Kartal Belediyesinin ilan ettiği bir alan ve önümüzdeki haftadan itibaren 12 adadaki her binanın metre metre hesabını ilgili mahalle sakinlerine ayrıntılarıyla sunmaya başlayacağız. Artık şöyle olacak böyle olacak devrini geçtik, netice budur demek için bekliyoruz.”
MÜKKTESAP HAK
Esentepe Mahallesi Eğitimciler Sitesi ile ilgili gelen soruya ise, “Müktesep Hak ile ilgili konu yürürlüğe girdi. Yaklaşık 7-8 ay yalnız Müktesep Hak dediğimiz zaten İBB’de çalışılan ve meclisten çıkarılan bir karar. Burada bir ayrıntı var. 39 ilçenin ayrı karakteristik özelliği var. Şimdi mesela Eğitimciler Sitesinde 15 katlı ise 15 katlı bina yapabiliyorsunuz. Ama Kordonboyu Mahallesinde kat yüksekliği 10 kat. Tren yolundan çekme mesafesi değişti. Mesela binasını çekince 6 kata sığamıyor. Ya da herkesin kendine göre ayrı bir sorunu var. Bizde bir revizyon istedik. Herkes kendi plan özelliğine göre
binalarını yapabilsin. İBB İmar Komisyonu’nda uzun zamandır bekliyor. İmar Komisyonunun çok uzun bir mesaisi var.
39 ilçe için karar verecekleri için bekliyorlar, Kartal’a özel bişey değil bu. Biz bu sürreci sıkı takip ediyoruz. Müktesebatla ilgili bir vatandaşımızın bilmediği bir şey var. Mevcut katını geçemeyecekse kullanabilir. Siz zaten 15 katı geçemiyorsunuz. Sizin kullanmanıza engel bir şey yok. Daha önce sohbet etmiştim. Durum bu.”
ETAP 1 ETEP 2 NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
“Şimdi Etap 1-2 için gerçekten 12 ada var. Her adanın kendine göre karakteristik özelliği var Sen parselinde büyütme yapmışsın, bu parselde 10 katlı binada var. Aynı metrekare şartlarında o nedenle her biri için ayrı ayrı senaryo çalışıldı. O nedenle hiçbir adayı başka bir ada ile karıştırmamamız gerekiyor. Çünkü bir adanın sorunuyla diğer adamların sorunu aynı değil. Şu anda bütün adaları burada toplasam kaos olur. Çünkü o adaların ortasından fazlası çok rahat dönüşebilmeyi yönetecek adalar. Ama geri zaman yarısında da zorluklar var. O zorluklarda biz Kartal Belediyesi olarak ne tarz ehil planını gerçekleştireceğiz, onunla ilgili çalışmalarımızı bitirmek üzereyiz. Hatta o adalarda yıkılan yapılarımız var. O yapıların olduğu bölgelerde imalata geçmek adına girişimlerimiz var. Yani serbest piyasa koşullarına bakıyoruz. Kiptaşla görüşüyoruz. Toki ile görüşüyoruz. Kartal Belediyesinin şirketi var. Sonuçta oradaki vatandaşımızı organizasyonda kendi şirketimiz üzerinden Kartal Belediyesi üzerinde yürütmeye çalışıyoruz. Çünkü o alanda sorumluluk biza ait, o alanı biz ilan ettiğimiz için.
MANZARA ADALARININ YANINDAKİ ARSA NE OLACAK?
Karlıktepe Mahallesi Platformu adana Süleyman Şahin’in; “Manzara Adaların bitişidinde bir arazi var. Bir önceki İBB yönetimi tarafından imar alanı olarak yapıldı. Kentsel Dönüşüm Alanı olarak. İbrahim Doğan’ın bu konuda aktifliği çok önemli. Nerede bir kamusal alan işgal ediliyorsa mücadele ediyor. En son Danıştay “Kamusal alandır, bina yapılamaz.” demiş. Biz orayla ilgili Kartal Belediyesi ve İBB’ye 5000 imzalı bir dilekçe yazmıştık. Bu alan malum toplanma alanları yok, üç mahallenin yeşil alanı veya toplanma alanına ihtiyacı var. Bu arazinin durumu nedir?”
Bayram Ali Baştan, “Şu an sizin dediğiniz gibi imara açık değil, vatandaş ne istiyorsa o yapılacak.”
ETAP 1 ETEP 2 KAÇ KAT OLACAK?
Vatandaş, “Bayram Ali Bey bize söz veriyorsunuz Etap 1-2 için. Toplantı yer ve saatini şu an verebilir misiniz? Kesinlik istiyoruz.”
“Bunu söylemiştim. Biz sizlerin dairelerinize kadar vakıfız, yeni gelen imar planları neticesinde kentsel tasarım projelerine mimarilerine kadar çalışıp size kaç metre düşeceğine kafa yoran bir ekibiz. Ama çok uzun değil 1-2 hafta içinde bir araya geleceğiz.Orada bir beklentimiz var, sonucu çok etkiliyor. Madem konu açıldı söyleyeyim. şimdi Etap 2 dediğimiz tren yolunun üstünde kat sınırlaması 9 kattır. Bizim o bölgede kat sınırlamamız 15 kat. Biz orada 9 kat sınırında insanları yerleştirdiğimizde çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Devasa kitleler oluşuyor. 1 katta ona yakın daire oluyor. Bizim Kartallı vatandaşımızın böyle bir yaşam tarzı yok.
Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda geçen sene 3 boyutlu resimlerle durumu izah ettik. Bakan yardımcımıza bakanımıza izaha ettik. Burada Kartal Belediyesi’nden Ak Partilisinden Cumhuriyet Halk Partisine kadar herkes destek verdi. Bu kat revizyonu istediğimiz alana gelirse proje mimarileri daha değişken olacağı için 1-2 hafta beklememizin nedeni bu.
ETAP 1 ETEP 2 İÇİN BAKANLIKLA NE GÖRÜŞÜLÜYOR?
Bizim şu an Etap 1 Etap2 ile ilgili 2012 yılında onaylanmış bir imar planımız var. O imar planı yürürlükte. Biz sadece revize edip rahatlatmak için yoğun bir gayretimiz var. Ama iyi kötü senaryoya göre bizim hazırlığımız var. Onu zaten size sunacağız. İki hafta içinde adaları davet edeceğiz.”
Vatandaş, “Yeni çıkan yasaya göre Etap 1 Etap 2 rezerv alanı ilan edilebilir mi? Böyle bir risk var mı?
“Resmi gazetede yanılmıyorsam sekizinde kanun yayınlandı. Kanunun bazı maddelerinin açıklığa kavuşturulması lazım. Kanun koyucularla yağtığımız telefon trafiğinde, biliyorsunuz kanunun uygulanması için uygulama yönetmeliğinin çıkması gerekiyor. 10-15 gün içinde bu uygulama yönetmeliği çıkacak. Yani bazı muğlakta olan konular var. O konuların yönetimle açıklığa kavuşmasını beklememiz gerekiyor. Bu kanunla ilgili 15 gün sabretmemiz gerekiyor. Ha kanunun eleştirilen eleştirilmeyen yönleri olabilir. Bunu tam da bundan önceki hocalarımız değerlendirdi.
Vatandaş, Topselvi Mahallesinin Kentsel Dönüşüm işi hiç konuşulmadı, üst taraf. Fatin Rüştü Zorlu Okulu tarafı.”
Baştan, “O planlar bitti, az önce Parselasyon planları dediğimiz 3.000.000 metrekarelik alan. En şanslı olanda aslında üzerinde konut yapısı bulunanlar, yerli sanayicilerin arazilerinde 1,8 imar var, sizin arazilerinizde imar 2,5 yani. Oradaki vatandaşın durumu düşünülerek bu planlama düzenleniyordu zaten. İmar planlarının bir altı olan parsellasyon planları şu anda ilçe ve büyük şehrimizin encümenlerince onaylanmak üzere. O parselasyon planları bittikten sonra uygulamaya geçilecek.
Ama orda bir aması var. Siz kendi adalarınızda hep bir araya gelirseniz, parselasyon planı yapmadan da ruhsat alabilirsiniz.
KARTAL GÜNEYİ YAMALI BOHÇA
Vatandaş, “Orhantepe Mahallesi’nde yolun alt kısmında imar artışı var mı?”
Orhantepe’nin tren yolu altında imar artışı yok. Orhantepe’nin üstünde var.
Zaten biz şunu söylemek istiyorum. Konu çok dağınık.
Kartal E-5 güneyinde komple yenilenecek bir plan çalışması başlatıldı. Biz yani bir yıldır çalışıyoruz. Bu plan çalışması yamalı bohçaya dönen Kartal’ın güneyinde de ihtiyaç hasıl oldu. Çünkü, bakanlık Orhantepe üsünde bir değişiklik yaptı. Cevizli de bir değişiklik yaptı. Bir sürü riskli alanlarımız var. Bunlarla ilgili bir değişiklik şart.
“KARTAL’DA SADECE OPERASYONA İHTİYAÇ VAR”
Ama nasıl sorunun cevabı şu: Biz burayı kaçırdık, hocalarımızda uzmanları da burada. Biz 2019 yılında asıl yaptığımız bir şeyi söyleyemedik. Burada en önemli yaptığımız projelerden bir tanesi kentsel dönüşüm stratejilerimiz. Yani her belediyenin yapmak zorunda olduğu kanunun emrettiği kentsel dönüşüm stratejisi belgesini tamamladık. Bu ne demek? Az önce bizim müdürümüzde değindi konuya, biz Kartal’ın tüm röntgenini çektik. Ve bütün hücelerine hakimiz. Sadece operasyona ihtiyacı var. Kartal’da tüm yapı stoğunu biliyoruz.
Her yapının hangi deprem yönetmeliklerine göre yapıldığını, hangi binaların hangi zeminin üzerinde olduğunu, hangisinin depreme dayanıksız olduğunu biliyoruz. Biz aslında istanbul’un içinde en şanşlı ilçelerinden biriyiz.
Daha ileri bir boyuta gittik. Ben başka belediyelerde var mı bilmiyorum. Biz yine de dış görüntüsüyle değil de hızlı tarama diye Kartal ve İBB’nin olarak bir ekip kurduk. Ekip eğitimlerimizi aldık. Biz yine de kendiliğinden çökecek yapıları önceden tespit edip önlem almak istiyoruz. Yani bu çalışma sivil toplum örgütleri, mahalle muhtarları, tüm komşularla.. Tüm komşular hangi binanın ne olduğunu çok iyi biliyor. Bana dün akşam bir video gönderdiler. Kolonlara ellerini resmen sokuyorlar. Sosyal medyaya ulusal basına düştü. Yaklaşık 40 dairelik bir site. Ben pazartesi günü bu siteye gitmek zorundayım. Gideceğim.
Bununla ilgili kentsel dönüşüm bütün envanterlerini kullanacağız. Vatandaşa ben naçizane şunu söyledim, binamızın depreme dayanıksızlığıyla ilgili mücadele etmeyin. Bu binayı yenilemekle ilgili enerjinizi harcayalım ama günün sonunda burada az önce protestolar yükseldi, dinlenmemeye çalışıldı. Ben günün sonunda Kartal Belediyesi’nde çalışan birisiyim. Aynı zamanda ruhsat veriyorum, iskan veriyorum.
Videoyu o saatte bana yollayan vatandaş var burada. Zeminden numune aldırmak istemeyen müteahhit var burada. Yani vatandaş bir an önce evime taşınayım, kötü olsun diyor. Müteahhit hala farklı bir kafada. bizim bununla hep beraber mücadele etmemiz lazım.Yani bunları buraları geçelim diyor herkes. Hayır, benim yaşadığım en büyük sıkıntılardan bir tanesi vatandaş hala daha depremler üzerine yapı denetim firmasından mühendisine, müteahhitinden bürokrasisine kadar eksik yapmakla ilgili mücadele ediyoruz.
Bizim yangın ile depremle ilgili asla tavizimiz olmaması gerekiyor.Mutfak kalitesi eksik olur ama bizim depremle ve yangınla ilgili bu yönetmelikte göz yumma şansımız yok.
7/24 KAPIMIZ HERKESE AÇIKTIR
Vatandaş, “Ama biraz önce bir soru geldi dedi ki: Müteahhit ile görüştük. 100 metrekarelik dairemizi 63 metrekarelik daire veriliyor. 1200.000 TL’de para isteniyor. Vatandaşın sıkıntısı daha küçük dairelerin verilmesi.
Kentin sorunları yapı stoğuyla ilgili sorunları biliyoruz. Bu bir paneldir. Ama 7/24 kapımız herkese açıktır. Ekibimizle bu konuda çalışıyoruz. Kartal Belediyesi’nin ikinci katına gelirseniz, kapısı açılmayan bir müdürlük varsa ya da benim, onun hesabını vatandaş olarak sorabilirsiniz.
UĞUR MUMCU MAHALLESİNİN DERDİNE DERMAN OLDUK
Vatandaş, Uğur Mumcu Mahallesi hakkında konuşalım?
Uğur Mumcu Mahallesi’ni merak ediyordum, kimse soru sormadı. Çünkü Uğur Mumcu’nun derdine derman olduk.
84 yılından beri yapılamayan bir şeyi geçen aylarda hayata geçirdik. Uğurmumcu Mahallesi’nde en azından %50 dönüşebilir halde bir karara imza attık biliyorsunuz.
Uğurmumcu’nun 84 yılında yapılan binaları gerçekten imar planları kriterlerine göre çok güzel bir plan. Yeşili, dokusu alt yapısıyla. Biz o dokuyu, altyapıyı ve nüfusu bozmadan bir revizyon gerçekleştirdik. O gerçekleştireceğimiz revizyonda maksimumdu. 30 daire, 45 daire, 15 daire olanlar, 24 daire yapabilecek hale geldiler.
Uğurmumcu gerçekten yapı stoğu ve zemini ile biraz sıkıntılı bölgemiz ama en az mühendislik hizmeti almış yeni yapıların olduğu bir bölgeye dönüşmek için büyük bir fırsat var.
YAVUZ SELİM HASTENESİNİN AKIBETİ NE OLACAK?
Hastane hazineye ait bir yer. Kartal, İstanbul’da diğer ilçelere göre hastane kapasitesi 4 kat yüksek olan ilçedir. Hastane kapasitesi, en yüksek ilçelerden birisiyiz.
O bölgede biliyorsunuz şu anda geçici olarak Taşocağı’nda barınan bir SSK hastanemiz var. Orada 35 dönümlük millet bahçesi olarak merkez planlarımıza gelen bir imar planı var. Orada şu anda Sağlık Bakanlığı ile yürütülen ciddi anlamda bir hastane projesi var. Etap 1 Etap 2 bölgesinde ihtiyaç olan bir ilköğretim okulu var. Sonuçta okul da bir donatı. O yüzden tercih edildi. Ama o alanda yine de sağlık hizmetleri verecek sağlık ocağı tarzında bir yapılaşma olacak.
SSK hastanesine benzer bir yapıyı oranın zaten kaldırması mümkün değil. O da Taşocağı denen bölgeye yapılıyor.
Vatandaş, “Karlıktepe ve Çavuşoğlu Mahallelerinde imar artışı olacak mı?”
Çavuşuluğu ve Karlıktepe zaten Kartal ortalamasının üstendedir. 1,75 ve 2 olan bir bölge.
Biz vatandaşın dönüşümüne katkı sağlamak için toplulaştırma adı verilen hem şehrin yapısı, hem parkı ve donatısının ortaya çıkması için bir araya gelmekle ilgili konulan notlar var. Yani işte 3.000 metrekarelik bir araya gelme olursa, 5000 metrekaelik olursanız, 10 parsel birleşirseniz. 10+ bonuslar var. Onun dışında herhangi bir emsalın artışı olması söz konusu değil. Öncelikle şunu söyleyelim: İstanbul’un emsal artışıyla dönüşmesi mümkün değil. Öyle bir dünya yok. O dönem bitti. Şu anda herkes yapısını biraz küçültecek biraz ileri çekmeye atacak, gerçekten bunlar.
Vatandaş, “Mesela evimiz eski, kiralar had safhada, vatandaşlar evlerini dönüştüremiyor, kiraya çıkma şansları da yok. Kolaylık var mı?”
Baştan, “Bu sorunun cevabını var. Bir ilçeden büyük şehire çıkan bu yapıda en önemli şey Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesidir. Bu belgesi, bir ilçenin yapı stoğunu, kaçak yapısını emsalleriyle tüm verileri barındıran ve ona görede finansla dönüşümle ilgili çözüm üreten bir strateji. Şimdi bizim parsel bazlı konuya bakma şansımız yok. İşte o büyük ölçekten dönüşüm alanlarının nasıl oluşacağı ile ilgili bir çalışma içerisindeyiz. Onun da kısmen sonuçlarını alıyoruz sonra zaten dönüşümle ilgili biz mutlaka sizin kapınızı çalacağız.Ama Kartal ile ilgili güveni vermek istiyorum. Yaklaşık 252 site var, 252 site dediğimiz birleştirip toplulaştırma yöntemiyle 169 dönüş yapılıyor.Yani Kartal diğer çevrelere göre dönüşme şansı olan bir ilçedir. Biliyorum Gaziosmanpaşa, Esenler gibi bölgelerin durumları çok daha zor. Biz gene şansı ilçeyiz diyebiliriz.
ATALAR MAHALLESİNDE PARSEL BİRLEŞİMİ
Vatandaş, “Atalar Mahallesi’nde de çürük binalar var. Orada dönüşüm olacak mı?”
Baştan, “Var var. Atalar Mahallesinde 2 parsel birleşince yaklaşık 50 daire çıkıyor. Ortaya havuz çıkıyor. O 50 daire bunların dönüşüme ciddi bir katkı sunacak. Ama iki komşu kavgası, 3 metre hesabı diye o havuzu kullanamıyoruz. Biraz da kendimizle de empati yapmamız lazım. Ben yalvarıyorum, ne olur bu fırsatı kaçırmayalım. Bu gelecekteki yapısal değişiklik ile sizin ilçenize ciddi katkı sunacak. Ama malik sahipleri beş binin hesabını yapıyor. Bunun fırsata çevirmek istiyor. Birleşirseniz, biz de burada bunları çözmeye çalışacağız. Sadece idare tarafından değil önce kendiniz de bu konuda elimizi taşımızın altında koymamız lazım diye düşünüyorum.”
ETAP 1 ETEP 2 SORUNU NASIL OLUŞTU
“Burada aslında hikaye 2012 yılında başladı. Burada herkes bu hikayeyi biliyor. Kartal’da o dönemin Belediye Başkanı, istanbul Anadolu Yakasının en eski üç ilçesinin bir tanesiydi. Pendik, Maltepe, Tuzla. Sancaktepe. Kartal’dan ayrılan ilçeler. Biz Kartal Merkezde misafirimizi indireceğimiz, yemek yedireceğimiz ya da alışveriş yapacağımız yerleşim yerlerinden uzaklaştık. Ya Maltepe’ye gidiyoruz ya Pendik, Kadıköy’e gidiyoruz. Niye gidiyoruz? O gün gönlün hayali ekonomik koşullarda konjonktürde bulunurdu. Kartal’ın merkezine yakışan bir proje hayali ile başladı. Yola dönemin bakanı da bu konuda hevesli idi. Yalnız o zaman şansız bir dönem, biliyorsun Fetö olayı, 17 25. O arada bu çok bakan değişikliklerinde proje biraz hayalinin dışına çıktı ve sekteye uğradı. Bizim geldiğimiz dönemde de Kartal’a bir merkezin yapılması ile ilgili yoğun bir gayretimiz var. Ondan daha elzem olan vatandaşları depremden arındırılmış yapılarına sağ salim geçirme hedefi var şu anda. Bundan önce bahsetmiştim. 28 yıldır bu işin içindeyim. İnşaat sektörünün çok iyi olduğu dönemlerde havuzlu siteler, bir daireye iki otopark kapalı otoparkın yapılması kararları alan ilçe belediyesinden maalesef ‘bahçesinde de otopark sağlayabilir’ noktasına geri dönen bir gündeyiz. Niye? İnşaat maliyetlerinin artışı ile vatandaşın depremde artık lüksten ziyade kafasını sokacak sağlıklı bir ev isteği gerçekleşsin diye finansal konularda bazı fedakarlıklar yapmak zorunda kalıyoruz. Işin gerçeği de bu.
O yüzden Etap işi Doğan Sokak dediğimizde gerçekten Kartal’ın şu anda kanayan yüzüdür. Orayla ilgili çok hızlı bir adım atacağız yakın zamanda.
“ORHANTEPE MAHALLESİ KEŞKE PLANLI YENİLENSEYDİ”
Kendi dinamikleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı katkısıyla binaların bayağı oranı yenilendi. Keşke planlı şekilde yenilenmiş olsa daha iyi olacaktı.
ÇINAR CADDESİ ÇEKME MESAFESİ NE OLACAK
Baştan, “Çınar Caddesi bizim en prestijli caddelerimizden bir tanesi. Çınar Caddesi’ndeki esnaflarımızla bir aradayız. Oradaki çekma mesafesini sıfır mı yapsak, üç mü yapsak bu konuda bir sohbetimiz var. Bunun ötesinde bir sıkıntı yok. İmarı var. Oranın mevcut planı var zaten.”