Tuzla’daki ETF Tekstil’in kapatılması kararı sonrası tazminatlarının tamamı ve ikramiyeleri verilmeyen işçilerin eylemi devam ederken sabah erken saatlerde direniş alanına çevik kuvvet ekipleri konuşlandırıldı.
İşçiler fabrikada bulunan makinelerin ve malların çıkışına izin vermemek için polis ile karşı karşıya geldi. Bazı işçiler sıkılan gazdan etkilenerek baygınlık geçirdi. Çevik kuvvet ekiplerinin fabrika önünü kapattığı sırada beş tır mal çıkarıldı.
Emek Partisi (EMEP), mal çıkışının ardından ETF işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu. EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Patronlar size ‘pandemide çalış’ dedi. ‘Ekonomik kriz’ dediler, işçinin yine sırtına bindiler. Peki bu yasalar, haklar hep patron için mi var? Ölümüne çalıştırılan işçiler hak mücadelesine gelince nasıl kapı önüne konurlar? Bu düzen çürümüş bir düzendir” dedi.
“Çoluk çocuğun ekmeğini, işçinin emeğini kaçırmak var mı öyle yağma? İzin vermeyeceğiz” diyen Akdeniz, “Standart Profil’de, Seren Seramik’te, Soma madenlerinde direnen işçilerle birlikte birleşeceğiz, bu köhnemiş patronlar düzenini bitireceğiz” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye de seslenen Akdeniz, “Bakan, ‘Avrupa’da enflasyon bizden çok daha düşük ama onların bakanları insan içine çıkamıyor. Bizde enflasyon bu kadar yüksek ama biz sokakta gezebiliyoruz’ diyor. Yüreğiniz varsa ETF işçisi burada, buraya gelin. Bu işçinin yüzüne nasıl bakacaksınız?” ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
330 işçinin çalıştığı ETF Tekstil’de “küçülme” bahanesiyle işçiler önce işten atılmaya başlandı. Patronun çalışanlara, toplam kıdem tazminatlarının yüzde 30’unun verileceğini, ihbar tazminatının ise ödenmeyeceğini söylemesinin ardından işçiler gasp edilen hakları için 21 Temmuz’da fabrika içinde direnişe başladı.