Kartal’ın Sesi gazetesi adına İYİ Parti İstanbul Milletvekili Burak Akburak’a Kartallıların ilçede yapılmış olan yüksek katlı binaları “hançer” olarak nitelendirdiğini hatırlatarak; ‘Buna rağmen siz, yüksek katlı binaların kentsel dönüşüm için en doğru çözüm olduğunu mu savunuyorsunuz?’ sorumuza verdiği cevapta yüksek katlı binaları savundu.
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Burak Akburak, Kartal’da kentsel dönüşüm ve yapı güvenliğiyle ilgili değerlendirmesinde; Kartallıların “hançer” olarak nitelendirdiği yüksek katlı binaların kentsel dönüşüm için en doğru çözüm olduğunu savunarak, yüksek yapıların doğru zemin, güçlü yapı denetimi ve mühendislik hizmetleriyle daha güvenli olduğunu ifade etti.
Yüksek konutların yatay yapılara göre daha güvenli olabileceğini belirten Akburak, Japonya örneğini hatırlatarak, “Japonya’da çok kısa aralıklarla 7-8-9 şiddetinde depremler yaşanıyor ancak ciddi yıkımlar olmuyor. Bunun sebebi, bölgenin şartlarına uygun şekilde, güçlü yapı denetim sistemiyle inşaat yapılmasıdır” dedi.
İstanbul’un nüfus yoğunluğuna da dikkat çeken Akburak, 4-5 katlı binalarla mevcut nüfusun güvenli şekilde barındırılamayacağını savundu. Kentsel dönüşümün bireysel parseller üzerinden değil, ada bazlı yapılması gerektiğini ifade eden Akburak, “Yüksek katlı yapılarla kimse metraj kaybına uğramaz. Aksi halde dönüşüm sağlıklı olmaz” diye konuştu.
“Yarısı Bizden” kampanyasına da değinen Akburak, kampanyanın 2026 yılı sonuna kadar devam ettiğini belirterek, bu kapsamda vatandaşlara metrekare artışı sağlandığını, ayrıca 850 bin lira hibe ve 850 bin lira kredi desteği verildiğini hatırlattı. Kampanyanın sona ermesiyle bu imkânların ortadan kalkacağını vurguladı.
Kentsel dönüşüm sürecinde devlet güvencesinin önemine işaret eden Akburak, “Devletin denetlediği ve garanti verdiği müteahhitlerle, metraj kaybı yaşanmayan, güvenlikli ve yüksek katlı binalar yapılmalıdır. Kartal’da da, Pendik’te de, her yerde bunu savunuyorum” ifadelerini kullandı.
Akburak, savunduğu yüksek katlı yapılaşmanın Esenyurt’taki plansız örnekler gibi olmadığını belirterek, ferah, yeşil alanları olan, ada bazlı, çevreci ve akıllı binaların hedeflenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

