Kartal Belediyesi Eylül Ayı Meclis Toplantısının öne çıkan gündemi: İller Bankası payıyla gelen paranın yetersizliği, işçi ve memur alacaklarının eksik ödenmesi, ve Kartal Belediyesi’ne ait mülklerin ‘SGK Prim Borçları ve Vergi Borçlarına Karşılık Maliye Hazinesine Devri’ oldu.
Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel Ağustos ayı içerisinde gelen İller Bankası payıyla personel maaşının belki yarısı kadar bir ücret rakamının geldiğini söyleyebilirim. Bu Sürdürülebilir bir şey değil” diyerek durumu tanımladı.
Son dönem Hükümetin attığı (Hozat Belediyesi’ne SSK borçları nedeniyle giden icra) ve atacağı adımlarla belediyelerin içinde bulunduğu açmaz daha da derinleşecektir.
‘BELEDİYELERİN VERGİ, SSK GİBİ BORÇLARI YAPILANDIRILMALI’
Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in de yer aldığı Marmara Belediyeler Birliği Encümen’i Temmuz 2024 toplantısında bu sıkıntılara dikkat çekerek:
“Belediye gelirleri konusunda parti ayrımı yapmaksızın Türkiye’de belediyelerin içinde yer aldığı sıkıntıların tahammül edilemez boyuta geldiği ve bu yükün taşınmasının gittikçe zorlaştığı ele alınarak belediyelerin vergi, SSK gibi borçlarının yapılandırılması ve belediye paylarından yapılan kesintilerin bir süre ertelenmesinin en azından yükün hafifletilmesi konusunda bir miktar nefes aldıracağı değerlendirildi. Bu konuda merkezi yönetimin bir an önce adım atmasının elzem olduğu” beyan edilmişti.
Ancak bu açıklamaya eş zamanda Hükümet ‘Belediyelerin cari borçlarının genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan paylarından öncelikle kesilmesi’ne dönük çalışmalar başlattı.
Kartal Belediyesi bu açmazdan çıkmak için Eylül 2024 Meclis Toplantısına, SSK pirim ve vergi borçları için;
“Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün İlçemizde Bulunan Mülkiyeti Belediyemize Ait Olan Taşınmazların Tamamını veya Donatı Alanında Kalan Kısmı Kartal Belediyesi ve Kartal Belediyesi’nin Sahip Olduğu Şirketlerin 5393 Sayılı Belediye Kanununun İlgili Maddeleri ve 6183 Sayılı Kanunun Geçici 8. Maddesi Kapsamında SGK Prim Borçları ve Vergi Borçlarına Karşılık Maliye Hazinesine Devri ile İlgili teklifinin görüşülmesi.(2024/494366)” talebini iletti.
Vatandaşlar ve kurumlar tarafından belediyelerden beklenen hizmetler çoğalmasına rağmen genel bütçe vergi gelirlerinden belediyeler ayrılan pay değişmedi. Tüm belediyeler ve Kartal Belediyesi de olağan faaliyetleri dahi sıkıntıya sokacak bir sürece girmektedir.
“BU SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ŞEY DEĞİL”
Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel Kartal Belediye Meclisi’nde yaptığı açıklamayla soruna bir kez daha dikkat çekerek “Bu sürdürülebilir bir şey değil” dedi.
Yüksel yaptığı açıklamada; “Vatandaşın beklentileri ve bölgedeki hizmetleri karşılayabilmek için iyi bir kapasite gerekiyor. Bu anlamda çalışma arkadaşlarımızın yarım milyonluk kente yetişmesi çok mümkün olmuyor. İstihdam etmekle alakalı adım attığınızda da oluşan bütçeniz personel maliyeti çok yukarı noktalara geliyor.
Özellikle ilçe belediyelerinin taşeron işçilerinin KHK ile birlikte belediyeye geçişi ile gelen maliyetlerle birlikte gelirlerinin büyük bir kısmı personel gideri olarak karşımıza çıkmış oluyor. Bu 2018 yılında taşeron işçilerinin KHK ile birlikte belediyeye geçişi ile ilçe belediyelerinin üzerine gelen ek maliyetler 2018’den bugüne kadar birikerek devam etti.
İşçilerin belediyelere geçişi, sadece Kartal Belediyesi için değil Türkiye’deki özellikle büyük kentlerdeki ilçe belediyelerinin tamamı için bu iyi bir uygulamaydı. Kıymetli bir işti. Kadro kıymetliydi.
Fakat buna uygun olarak ilçe belediyelerin gelirlerine ek bir artış maalesef sağlanmadı. Gelir kalemine artış sağlanmadı. Ama 2018’den bugüne kadar gider kalemi sürekli artarak devam ediyor. Daha önceki hitaplarda da söylemiştim: Gelirler belki TÜİK rakamlarına göre artarken, giderler sokaktaki enflasyon kadar belki de hocaların oluşturduğu ENAG sistemindeki rakamlar kadar artıyor.
Ülkenin gelmiş olduğu durum, ülkemizin yaşadığı bu ekonomik sıkıntıların yansımalarını elbette ki her birimiz ayrı ayrı ödüyoruz. Gönül istiyor ki emekliler bu durumda kalmasın. Ama emeklilere aldığı ücret ya da asgari ücretin geldiği nokta ortadadır. Ki, Belediyeler en azından toplu sözleşmeler gerçekleştiği için bu rakamların çok üzerinde olan bir ücret politikasıyla hizmetlerine devam ediyor; etmeye çalışıyor.
Maalesef yerel yönetimler ekonomik anlamda gerekli desteği alamıyor. Kendi imkanlarıyla kendi imkanlarından kasıt; Gelen geliri kendi imkanlarıyla yöneterek süreçlerini devam ettirmeye çalışıyorlar. Örnek vermek gerekirse: Ağustos ayı içerisinde gelen İller Bankası payıyla personel maaşının belki yarısı kadar bir ücretin geldiğini, rakamın geldiğini söyleyebilirim.
Bu sürdürülebilir bir şey değil. Bu ilçe belediyelerinin gündemindedir.. Türkiye Belediyeler Birliğinin gündeminde ve Maliye ve hazine Bakanlığının gündeminde. Sadece Cumhuriyet Halk Partili belediyeler değil Ak Partililerin de AK Partili belediyelerin de bu konuyu çok yüksek sesle dillendirdiği ortak toplantılarda bu konuyu konuştuğumuzu bilmenizi isterim.” Dedi.
Kartal Belediye işçilerinin Toplu İş Sözleşmesi sürecinin uyuşmazlıkta olması ve makasın çok açık olması nedeniyle grevin gündemde olduğu koşullarda; Genel bütçe vergi gelirlerinden belediyelere aktarılan payın arttırılması büyük önem taşımaktadır.