12 Mayıs Hemşireler Günü dolayısıyla hemşireler eylemde: Haklarımızın peşindeyiz
Türkiye’nin pek çok ilinde olduğu gibi Kartal Lütfi Kırdar Hastanesi’nde de hemşire ve ebeler eylem düzenledi: Ebe ve hemşirelik mesleğindeki çalışan açığı güvenceli-kadrolu istihdam ile giderilmesini istiyoruz.
SES, Ebe ve Hemşireler Haftası dolayısıyla İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama gerçekleştirdi, “Haklarımızın peşindeyiz” dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü ve 12 Mayıs Hemşireler günü dolayısıyla Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastenesi acil servis önünde bir araya geldi. “Ebeyiz, hemşireyiz haklarımızın peşindeyiz” pankartının açıldığı eylem de sağlık emekçileri sık sık “Herkese sağlık güvenli gelecek”, “Yaşamak, yaşatmak istiyoruz” sloganı attı.
“EBE VE HEMŞİRE AÇIĞI DERHAL GÜVENCELİ İSTİHDAMLA GİDERİLMELİDİR”
Sağlık emekçileri adına açıklamayı SES İstanbul Anadoluyakası Şube Eş Başkanı Nurdan Gürer gerçekleştirdi. Gürer “Küresel pandemi ile mücadelede en ön safta bizler olmamıza rağmen birçok sorunla karşı karşıya kaldık. Yıllardır yeteri kadar ebe ve hemşire istihdam edilmemiş, az kişi ile çok iş yürütülmesi tercih edilmiştir. Siyasi irade eksik sağlık emekçisi istihdamını tamamlamak, atama yapmak, ihraçları iade etmek yerine Covid 19 bulaş risk grubu altında bulunan sağlık emekçilerine, diğer kamu çalışanlarına verilen izinleri dahi vermeyerek hayatlarını riske atmayı yeğlemiştir. Ebe ve hemşire açığı derhal güvenceli istihdamla giderilmelidir” dedi.
Sağlık hizmeti bir ekip çalışması olduğunu söyleyen Gürer, “Maalesef sağlık sisteminin hekim merkezli kurgulanması nedeniyle pandemi ile mücadelede ebe ve hemşireler başta olmak üzere diğer sağlık emekçilerinin çabası ve emeği yoğun olmasına rağmen yeteri kadar değer görmemiş, hakları verilmemiştir. Ebe ve hemşireler tirajdan-filyasyona, tanıdan tedaviye sağlık hizmetinin bütün süreçlerinde yer alırken kişisel koruyucu donanımların yetersizliği ve uygun nitelikte olmaması başta olmak üzere bir çok sorunla baş etmek zorunda kalmışlardır. Bu süreçte 10 bini aşkın sağlık emekçisi Covid 19 hastalığına yakalanmış, maalesef 33 sağlık emekçisi de hayatını kaybetmiştir” diye konuştu.
TALEPLER:
Gürer, özlük ve sosyal taleplerini şöyle sıraladı:
- Ebe ve hemşirelik mesleğindeki çalışan açığı güvenceli-kadrolu istihdam ile giderilmesini istiyoruz
- 4B, 4C, 4D, taşeron, vekil, sözleşmeli, ücretli olarak çalışan ebe ve hemşirelerin kadroya geçirilmesini istiyoruz.
- İş yerimizde Pandemi sürecinde daha fazla artan baskı, Mobbing ve şiddetin ortadan kaldırılmasını istiyoruz
- Covid 19’un iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilmesini istiyoruz
- Ebelik ve hemşirelik yasasının yeniden düzenlenmesini, meslek tanımlamalarımızın net olarak belirlenmesini istiyoruz
- Esnek ve kuralsız çalışmaya karşı; iş güvencesi, can güvencesi, ücret güvencesi, güvenceli çalışma koşulları istiyoruz
- Her iş yerinde 7 gün 24 saat açık, ücretsiz ve anadilinde kreş hizmeti istiyoruz
- KHK ile ihraç edilen, güvenlik soruşturması bahanesi ile bekletilen ve ataması yapılmayan ebe hemşirelerin acilen göreve başlatılmasını istiyoruz
- Sağlığımızı korumak için uygun sayıda ve nitelikte, kadın emekçiler için de kadın dostu kişisel koruyucu ekipman istiyoruz.