Maltepe Belediyesi ‘2025-2029 Stratejik Plan Hazırlığı’nı sürdürürken toplumcu katılımcı belediyecilik anlayışı ile Strateji Geliştirme Müdürlüğü, tarafından ‘2025-2029 Stratejik Plan Hazırlığı’ kapsamında Gençlik Çalıştayı yaptı.
Yüksel FIRAT
Strateji Geliştirme Müdürlüğü, bu çalıştayı Ulusal Demokratik Enstitüsü (National Democratic Institute-NDI), Sosyal İklim Derneği ve Maltepe Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin katılımı ile gerçekleştirdi.
Maltepe Yaşar Kemal Kültür Merkez’inde yapılan ‘Gençlik Çalıştayı’nı gazeteci olarak izleme olanağı buldum.
Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen’in temel ilke olarak öne çıkardığı ‘Yerel yönetimde demokratik, kamucu, katılımcı ve şeffaf bir sistemi birlikte oluşturmak’ anlayışının bir örneği olarak görülebilir bu çalıştay.
Yine Köymen’in hedefler arasında saydığı “Gençlerin eğitim hayatlarına yönelik “burs”, “yurt”, “mesleki eğitim merkezleri” gibi temel ihtiyaçlarını gidermenin yanı sıra sosyalleşebilecekleri “semt gençlik evlerini” de Maltepe’ye kazandıracağız” açıklamaları yine çalıştayı önemli kılan bir anlayış olduğu söylenebilir.
Kuşkusuz geçmişten bu yana somutlaşmış olan talepler bir gerçekliktir. Ama gençliğin yeni taleplerinin ne olduğu ve bunlar içerisinde hangilerinin acil talepler olduğu ve daha da önemlisi taleplerin belirlenmesinde ve hayata geçirilmesinde Maltepeli gençliğin nasıl bir rol oynayacağıdır.
İşte tam da bu noktada bu çalıştayla başlayan ve giderek genişleyip derinleşen bir süreç izlendiğinde gençlik de “Maltepe’de Yaşam Var” diyecektir.
Çalıştaya dönersek, 30 kadar gencin katıldığı toplantıda, Ulusal Demokratik Enstitüsü’ünden Selin Peker, Sosyal İklim Derneği’nden Gaye Tuğrulöz ve Strateji Geliştirme Müdürlüğü’nden sosyolog Aslıhan Akman İri toplantının verimli geçmesi ve somut önerilere dönüşmesi için birer sunum gerçekleştirdiler.
Düzenleyiciler verimli bir çalıştay için sunumlarla yetinmediler. Özellikle Ulusal Demokratik Enstitüsü ve Sosyal İklim Derneği’nin “Gençliğin Yüzleri Paydaşları” ile 15 belediyede sürdürdüğü çalışmalardan süzülerek ortaya çıkan öneri ve görüşler hem yazılı hem de gençlerin yaptıkları sunumlarla katılımcı gençlere sunuldu.
İstanbul Genç Yüzleri’nin hazırladığı politika önerileri:
- Konut Sorunları ve Gençlerin Barınma Zorlukları
- Belediyelerin Gençlerin Barındığı Alanlara Yönelik Deprem Politikalarının Eksikliği
- Gençlik Odağında Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele Politikalarının Eksikliği
- LGBTIQA+ Bireylerin Kamusal Alanda Temsil ve Katılımı Önündeki Engeller
Bu öneriler detaylı alt başlıklarda tanımlanarak konular çok yönlü olarak ele alınıp tanımlandı. Çalıştay bu önerilerle birlikte esas olarak bugünün Maltepesi’nde bu sorunlar nasıl yaşanıyor, nasıl çözülmeli ve öncelik ne olmalı? Vb. konularda Stratejik Plan Hazırlığı’na somut önerilerle çıkmayı hedefledi.
- Yukarıdaki önerilere ek bir ana başlık daha, ‘Maltepe’de yukarıdaki önerilen konular dışında yaşanan diğer sorunların tespiti’ eklendi.
Bu amaçla belediye temsilcileri, Genç Yüzler ve katılan gençlerden oluşan 4 yuvarlak masa oluşturuldu ve tartışmalara geçildi. Gençler 1 saat boyunca heyecanlı bir tartışma sürdürerek öncelikli sorunları tanımladılar, sorunun çözümü için tespit ve hedefler belirleyerek uygulama planları sundular.
Strateji Geliştirme Müdürlüğü tüm tartışma ve sunumları ‘2025-2029 Stratejik Plan Hazırlığı’na sunmak üzere titizlikle belgelendirdi.
‘Gençlik Çalıştayı’ hazırlık, tartışma ve önerileri ile oldukça nitelikli bir çalıştay olarak alkışlamayı hak ederek tamamlandı.
Ancak Maltepe Belediyesi ‘Yerel yönetimde demokratik, kamucu, katılımcı ve şeffaf bir sistemi birlikte oluşturmak’ hedefini gerçekleştirmek için daha çok, daha çok genci bu sürecin içine çekmesi gerekiyor. Bu ve benzeri toplantıları çoğaltarak yol almak gerekiyor.
Fotoğraflar: https://www.facebook.com/yuksel.firat/posts/pfbid0xcvDLfaGojbjhB8kDWvgPBv1UMXwjPD9gqxeSSVHYtyD9VQc76msjdSdksMsm6Tzl