Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGÜNCELPETROL - İŞ MAHALLESİ MUHTARI AYTEN AYTÜR İLE MAHALLEYİ VE SORUNLARI KONUŞTUK

PETROL – İŞ MAHALLESİ MUHTARI AYTEN AYTÜR İLE MAHALLEYİ VE SORUNLARI KONUŞTUK

PETROL – İŞ MAHALLESİ MUHTARI AYTEN AYTÜR İLE MAHALLEYİ VE SORUNLARI KONUŞTUK

Röportaj: Yüksel FIRAT

Kartal’ın en gözde mahallelerinden biri olan Petrol –İş Mahallesi Muhtarı Ayten Aytür ile mahalleyi ve sorunlarını konuştuk.

Öncelikle sizi kutluyorum. Kadın muhtar adayı olarak girdiğiniz ilk seçimde açık farkla en çok oyu alarak Petrol  – İş Mahallesi Muhtarı oldunuz. Ama önce Petrol –İş Mahallesi ile ilgili olarak Kartal Belediyesi, TAK ve diğer kaynaklardan derlediğimiz bilgileri paylaşmak istiyoruz.

Petrol – İş Mahallesi,  adını geçmişte sahildeki BP Gazhane ve Çubuklu Petrol Ofiste çalışanlar için Petrol İş Sendikasının kooperatif olarak yapmış olduğu konutlardan almıştır. “Petrol İşçileri Mahallesi” olarak adlandırılmıştır. Ancak ismin kökeni unutuldu.

İsim ile ilgili başkan bir açmaz “Rahmanlar Caddesi” mahalle halkı halen bu caddeye “Rahmanlar Caddesi” diyor. Ancak sokak tabelası 2017 yılında “Rahvanlar Caddesi” oldu. Gerekçe, ‘’Rahmanlar Caddesi” isminin ‘’Allahlar” anlamına geldiği gerekçesiyle değiştirilmesi talep edilmiş.

Petrol-İş Mahallesi Kartal İlçesi’ne bağlı 20 mahalleden biridir. İdari sınırlarına bakıldığında güneyinde Kordonboyu; kuzeyinde Esentepe; batısında Atalar; doğusunda ise Yukarı ve Karlıktepe Mahalleleri bulunmaktadır.  

Toplam Nüfusu: 28.623, Erkek Nüfusu: 13.7281, Kadın Nüfusu: 14.895, Nüfus Kartal’ın %7’si

Alan 109 ha, Kartal’ın %3’ü, Yoğunluk: 270 kişi/ha, Kartal’da 2. sırada

Petrol İş toplam 1.721 yapı bulunmaktadır. Ticari birim: 586, Petrol -İş konut birimi: 11.442

Konut yapılaşmasının en yoğun olduğu Yukarı ve Atalar Mahallesinden sonra 3. Sırada yer almaktadır.

İlköğretim: 2 kamu, 1 özel; Lise: 3 kamu, 1 özel; Kreş: 1 kamu, 4 özel,

Sağlık merkezi: 2 kamu, 1 özel; Hastane: 1 özel

Fabrika ve imalat atölyelerinin olmadığı bir mahalledir.

Muhtar olarak yenisiniz ama daha öncedeki muhtarlık dönemlerinde Muhtar Cevdet Aslan’la birlikte 25 yıl Muhtarlıkta çalıştınız. Mahalleyi ve sorunlarını en iyi bilen kişilerden birisiniz.

Petrol – İş Mahallesini nasıl tanımlarsınız?

“Petrol – İş Mahallesi,  gerçekten çok güzel ve elit insanların yaşadığı bir mahalledir. 25 senem iyi ve anlayışlı insanların yaşadığı mahallemde geçti. Seçimlere iki kadın ve iki erkek 4 aday olarak girdik. Ben 7965 oy alarak kazandım. Beni seçtikleri için çok gururlandım. Kartal’ın 20 muhtarı içinde 4 kadın muhtar var. Bunlardan biri de benim. Bu da ayrıca gurur vericidir.”

Kartal Belediyesinin yeni stratejik planını oluşturmak için “Mahallemi Dinliyorum” adı altında bizzat Başkan Gökhan Yüksel’in katılımıyla Kartal’ın 20 mahallesinde halk dinlendi. Bu toplantılardan biri de bu mahallede yapıldı ve aynı zamanda bu heyetin içerisinde siz de vardınız. 500 civarında mahallelinin katıldığı 7’den 70’ e insanların konuştuğu bir toplantı oldu.

Bu toplantıda hangi talepler öne çıktı ve sizin öncelikli 5 talebiniz nedir?

“Hem bu toplantıda söylenenler hem de bugüne kadar yapılan çalışmalarda mahallemizin sorunlarını şöyle sıralayabiliriz:

Petrol – İş Mahallesinin en temel sorunu mahalle meydanının olmamasıdır. Üsküdar Caddesi ve Kızılay Bulvarı olarak mahallenin ticari yaşamı mahallenin dışında ve hat boyudur. Diğer yandan Kartal merkeze çok yakın olmasından dolayı mahallede sosyal ve kültürel bir yaşam oluşmuyor.

Mahallemizde bir mahalle meydanı ve meydan içerisinde başta kültür merkezi olmak üzere diğer donatı alanlarının oluşması gerekmektedir. Çok sevdiğimiz mahallemizde o zaman bir aidiyet duygusu da oluşmaya başlayacaktır.

Bir diğer sorun; Çocukların ve gençlerin spor ve diğer aktiviteleri yapabileceği açık ve kapalı alanlarımızın olmamasıdır. Sadece Bahçeler Sokak ve Batman Sokak’ta bulunan parklarımızda küçük de olsa etrafı çevrili spor alanı var.

Gündem gelen bir başka sorun ise Hüseyin Arac Sağlık Merkezi’nin yanındaki boş arsanın düzenlenmesi talebi oldu.

Elektrik hatlarının 23 sokakta yeraltına inmemiş olması gündeme gelen bir başka sorun oldu. Bu sorun uzun süredir zaten gündemimizdeydi. Muhtarımız Cevdet Aslan yetkili kurumlara gerekli talebi iletmişti. Biz de tekrar aşağıdaki tüm sokaklarımızda hatların yer altına alınmasını görüştük. Planlamaya alınmış durumda. Önümüzdeki süreçte bu sorunu çözmüş olacağız.

01 – Şehit Cengiz Aktaş Sokak, 02 – Şehit Ali Şener Sokak, 03 – Tunahan Sokak, 05 –   Elif Sokak, 06 – İncekaya Sokak, 07 – Işıkalp Sokak, 08 – Truva Sokak, 09 – Besimpaşa Sokak, 10 – Batuhan Sokak, 11 – Mine Sokak, 12 – Kağan Çıkmazı Sokak, 13 – Levent Sokak, 14 – Pusula sokak, 15 – Şafak Sokak, 16 – Zanaat Sokak, 17 – Emektat Sokak, 18 – Gündüz Sokak, 19 – Şenlik Sokak, 20 – Selvi Sokak, 21 – Pervin Sokak, 22 – Rasat Sokak, 23 – Handan Sokak.

Gündeme gelen bir başka sorunumuz parklarımız oldu. Parklarımız yetersiz ve niteliksizdir. Güvenlik sorunundan dolayı parkların kamera sistemi takılması taleplerden bir diğeri oldu.

Belediye Başkanlığı ile yaptığımız düzenli toplantılarımızın son toplantısında muhtarlığımızın hem yanında bulunan parkın nitelikli bir park olarak yeniden yapılanmasını talep ettik. TAK mahallemize ve parkımıza gelerek halkla buluşup incelemelerde bulundu. Bu duyarlılıktan dolayı Belediye Başkanımız Gökhan Yüksele Kartal Belediyesi ve Kentsel Strateji gönüllü ortaklığı ile yürütülen TAK Kartal’a teşekkür ediyoruz.  Kartal da Mahalle kültürünü geliştirmek adına, mahallemizde ilk projelerini gerçekleştirmişlerdir. Muhtarlığımızın yanındaki çocuk parkına, çocuklarımızın kitap okuması için çok güzel bir ortam oluşturmuşlardır. Katlılarından dolayı Kartal a gönül vermiş gençlerimize Muhtar arkadaşlarım, Atalar Mahalle Muhtarı Erhan Gülmüş, Hürriyet Mahalle Muhtarı Fatih Ekiz ve Karlıktepe Mahalle Muhtarı Barış Korkmaz Bey’ e de çok teşekkür ederiz.

Bir sorun değil, ama mahalle halkının severek katıldığı Kartal Belediyesi Kültür Turlarının daha sık yapılmasını istiyor mahalle halkı.

Bu temel belirlemelerin dışında mahallemizdeki sorunları genel olarak şöyle sıralayabiliriz:

Parkların niteliksizliği ve yetersizliği; Aydınlatma;  Kamusal Alan;  Otopark; Yeşil alan; Spor alanı;  Sosyal tesis;  Altyapı iyileştirmeleri; Kültürel aktiviteleri; Toplu taşıma; Kreş;  Engelli erişimi; Çöp konteyneri; Sokak hayvanlarına barınak olmaması; Gençler için okula yakın sosyalleşme alanları; Kaldırımların düzenlenmesi;  Pazarın taşınması/kaldırılması; Deprem toplanma alanı.”

Petrol – İş Mahallesinde Belediyenin ve diğer kurumların hizmet binaları var mı?

“Mahallemizde hiçbir kurumun hizmet binası yok. Öncelikle PTT şubesine ihtiyacımız var. Belediyeye ait kurumlarımıza ihtiyaç var. Kültür Merkezimiz olsa içinde bunlarda olur. Halk Eğitim Merkezi mahallemizin bir başka ihtiyacı.”

Kadınların ne tür sorunları var?

“Mahallemiz orta alt ve küçük gelir grubunda insanların yoğun yaşadığı bir yer olmasına rağmen, kadınlarımızın temel sorunu işsizlik ve yoksulluk. Kadınların çoğu bize gelip iş aradıklarını söylemekteler.  İş arayan kadınların çoğunluğu 40 yaşı üstünde. Bugün bir kadın geldi, 47 yaşında ve iş arıyor. Üstelik gelen kadınlar iş seçmiyor “ne iş olsa yaparız” diyorlar.

Kadınların en önemli taleplerinden biri de kreş. Mahallemizde Belediyemizin bir kreşi var ama yeterli gelmiyor.

Yoksulluktan dolayı Belediye ve Kaymakamlıkta gıda vb. talebi olan kadınlarımız var. Gelip talepte bulunuyorlar. Biz de onların evlerine giderek tespitte bulunuyor ve ilgili kurumlara bildiriyoruz. Özellikle Ramazan ayında çok fazla talep aldık. Şimdi Kurban Bayramında da talep olacaktır.”

Petrol – İş Mahallesi, fabrika ve imalat atölyelerinin olmadığı bir mahalledir. Bu mahalle oturan ve size iş için başvuran kadınları dikkate aldığımızda bu mahallede oturan birisi mahallede iş bulma imkanına sahip olmadığı görülmektedir.

Mahallede iş olanakları var mı?

“Haklısınız, fabrika ve imalat atölyelerinin olmadığı mahallemizde esnaf sayımız da azdır. Bu yüzden mahallemizde iş olanakları, iş imkanı yok denecek düzeydedir. “

Kaldırımlar ve asfaltlar ne durumda?

“Tüm sokaklarımızda kaldırımlarımız var. Ama hem kaldırımlardaki ağaçlandırmadan hem de çöp konteynerlerinden kaynaklı olarak kullanımında sıkıntılar yaşanmaktadır.

Önümüzdeki süreçlerde asfaltlama çalışmasının bazı sokaklar için gerekli görünmektedir. Bu dönem yamalama ve tamirat çalışmalarıyla yollarımızı düzeltmeye çalışmaktayız.

Belediyemizin bize, sağlamış olduğu bize Watsapp gruplarımız var. Vatandaşlar tespit ettikleri yol, kaldırım vb. sorunlarla ilgili vatandaş resmini çekip bana atıyor. Ben de hemen watsapp gruplarına gönderiyorum. Bir ya da iki günü bulmuyor,  yani hemen anında sağolsunlar müdahale ediyorlar.

Bu konuda mahallelilerimden beklentim tüm bu sorunları muhtarlığımıza bildirmeleridir. Biz de hem ilçe hem de il belediyesine bildiriyoruz. Bu yöntem sorunları takip etmemiz için gereklidir. Kurumlarımızdan da aynı beklenti içindeyiz. Yani mahallemizde yapılan çalışmaları muhtarlığımıza bildirmeleridir. Böylece eşgüdüm içerinde çalışmayla sorunları daha rahat çözeriz. Örneğin iki gündür Alaçayır durağı bölgesinde süren yaya geçidi çalışmasıyla ilgili bize hiçbir bilgi verilmedi. Oysa bilgim olsa bizzat giderek onlarla beraber orda olurum yani daha iyi olur.

Örneğin geçenlerde bir kadın mahalleli beni aradı ve sokaklarına ilaçlama aracının girmediğini söyledi. İlgili kişileri aradım.  “Ayten hanım o sokak çıkmaz sokak olduğu için giremeyiz” dedi. Kendilerine  “yalvarıyorum size bir gidin girin” dedim. Sonra akşam bana Ulaş Çıkmazı Sokağındaki bayan mesaj attı. “İlaçlama yapıldı ve çocuklarım çığlık atarak seviniyorlar “ diye yazmış. O kadar hoşuma gitti ki, bana yetti.”

Peki, mahalleli ile koordinasyon ve birlikte çalışma konusunda düşünceniz nedir?

“Başkan Gökhan Yüksel olumlu bir örnek oluşturdu. Mahalle halkını dinlemek ve onlarla birlikte sorunları çözmek konusunda bizi cesaretlendirdi.

Biliyorsunuz iki seçim geçirildi ve bir zaman kaybı oldu.  Bizler mesela 31 Martta seçildik ama tekrar bir seçim sürecine girildi o da bizi etkiledi.  Şimdi bundan sonra her şey yavaş yavaş rayına oturacak.

Mahallemizdeki tüm kurumlarımızla site yöneticileri, mahallede bulunan yöre dernekleri, kültür dernekleri,  siyasi parti birimleri,  mahallenin sorunlarına duyarlılığı oluşmuş kesimler,  ya da önceki muhtar veya muhtar azaları gibi herkesi sürece katmak istiyoruz. Tüm bu kesimlerle belli zaman aralıklarıyla bir araya gelme mahalle sorunlarını birlikte konuşma, tartışma,  tespit etme ve buradan hareketle bu işleri belediye ve diğer kurumlara taşıma konusunda böyle bir komisyon çok yararlı olacaktır. Tüm mahalle halkıyla birlikte yönetmek için bunların desteğini de sürece katmaya esas alan bir yerde olacak muhtarlığımız.”

“Tabii yerel basınımızda bu sürecin içinde olacaktır. Mahallemize ve sorunlarına gösterdiğiniz bu ilgiden dolayı Kartal’ın Sesi Gazetesine çok teşekkür ediyorum.”

“Ayrıca sizin aracılığınızla;

Başta mahallemizdeki vatandaşlarımız olmak üzere tüm vatandaşların Kurban Bayramını kutluyor iyiliğe ve güzelliğe vesile olmasını diliyorum.”

Yuksel Firat
Yuksel Firat
Kartal'ın Sesi Gazetesi yazarı
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Imam Ali Türkan Açık OCAK 2022 SENDİKA İSTATİSTİKLERİ
İmam Ali Türkan Açık HASAN ALİ YÜCEL
İmam Ali Türkan Açık  6284
Seçkin Alper Tamer Açık Kartal’da Emeklilikte Adalet Çağrısı
Zehra Sayar Açık Yılbaşı
Deniz Özlem Er Açık Yılbaşı
Veysel Yiğit Açık İBB’den Kartal’a 3. Kreş