Erol ALTUNOĞLU
Sağlıklı kurban kesimine tarımsal kalkınma kooperatifleri ile kesin çözümler geliştirilebilir.
– Kurbanlık hayvanların kent merkezine girişini engellemek,
– Yaklaşık bir ay sağlıksız ortamlarda hayvanları iyice yorup hırpalamamak,
– Kurbanı yetiştirildiği vilayette yerinden oynatmadan ve yaklaşık şehrimizde satılanın yarı fiyatından daha az bedelle daha ucuza mal etmek,
Maksadıyla, doğrudan bina yöneticileri nezdinde oluşturulan kurban ortaklıkları üzerinden alınan siparişler doğrultusunda, Kars, Erzincan, Erzurum gibi kurbanlık yetiştirme konusunda uzman şehirlerde belediye ait iktisadi işletmelerinin bir araya gelerek kuracakları tarımsal kalkınma kooperatifleri üzerinden meydana getirilen kurbanlık hayvan yetiştirme ve kesim merkezlerinde dini icaplara uygun şekilde kesimleri vekaleten gerçekleştirilmek mümkündür.
Bu yolla bir yandan kırsal kalkınmaya katkı sağlanırken, İstanbul gibi şehirlerde yaşayan vatandaşların da sağlıklı ve hesaplı kurban etine ulaşma imkanı meydana gelmiş olur.
Daha sonra kurbanlık hisseler, sağlıklı ambalaj kutularına mühürlenerek konulup ve ertesi gün kurban sahiplerine bina yönetimi aracılığıyla ulaştırılır.
Böylelikle hem sağlıklı, hem de hesaplı kurbanlar adeta hayvan katliamına dönüştürülmeden sağlanmış olur.
Zira, sağlık kontrollerinden geçirilmeyen kurbanlıklar hastalık yayıyor.
Kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken en önemli husus, hayvan satın alırken gerekli sağlık kontrollerinden geçip geçmediğini araştırmaktır.
Bu araştırmaları vatandaşın yerine belediye iktisadi işletmelerinin bir araya gelerek kuracakları tarımsal kalkınma kooperatifleri kamu sorumluluk bilinciyle yerine getirecektir.
Keza, gerekli sağlık kontrolleri yapılmayan kurbanlıklar ile oluşacak temas ise kişilere, kist, tüberküloz, kuduz, şarbon, gibi bulaşıcı hastalıkların geçmesine neden olabilmektedir.
Bu çalışma kurban dışı dönemlerde belediye sınırları içerisindeki halkın sağlıklı ve hesaplı et ve süt ürünü elde edebilmesi için belediyenin iktisadi işletmesi ile kırsal kesimde bulunan belediyenin iktisadi işletmelerinin bir araya gelerek oluşturacakları tarımsal kalkınma kooperatifleri ile düzenli bir faaliyete çevrilebilir.
Burada üretilen et ve süt ürünleri Bakkal ve Esnaf Odaları aracılığıyla sözleşme yapılarak, bakkal ve kasap esnafı üzerinden doğrudan satışa sunulabilir.
Bu yolla bakkal ve kasap esnafının da var olma savaşına destek sağlanmış olur.