“Yılmaz (Yılmaz Güney) abi ısrarla senaryo yazmaya zorluyor beni” diyen Mehmet Aydın Kartallı sanatseverlerle söyleşecek ve “Öğretmen Kemal”, “Ben ve Yılmaz Güney”, “Pir Sultan Abdal” adlı kitaplarını imzalayacak.
Yüksel Fırat/Kartal
Yılmaz Güney’in ısrarları ile öğretmen Mehmet Aydın tümü ünlü oyuncularla yapılmış 40 yakın film ve sekiz diziye senaryosu yazarak ve film yöneterek Türkçe sinemaya imza attı.
Mehmet Aydın süreci şöyle anlatmaktadır: Bu güzel ülkede Köy Enstitü’leri vardı bir zamanlar. Sonra onun ardılı olan öğretmen okulları. Oradan yetişme; “Yurdunu ayrımsız sevmek ve her koşulda ona hizmet etmek” sevdalısı bir eğitimci…
Bu duygu ateşiyle uyurduk; Toroslar’ın ayaz buz gecelerinde, 60 kişilik sobasız yatakhanelerde, soğuktan titreyerek. Sabahları buz tutmuş lavabo musluklarını açmak için, karalama defterlerimizin sarı sayfalarını yakar, elimizi yüzümüzü yıkardık
buz gibi suyla. Kahvaltıda kurtlu zeytin de yedik.
Ama ne gam! Tüm bunlara karşın; okulumuzu, mesleğimizi ve ülkemizi sınırsız sevdik.
Sevdirdiler…
“Annem beni yetiştirdi, bu yerlere yolladı” diye marşlar söyleyerek, Anadolu’muzun
uzak köylerine gittik… Parçalanmış sıralardan kara tahta yaptık, yumurta ve soba
borusu kurumuyla boyayarak…
Okulun beş yüz kişilik yemekhanesinde, film oynatılırdı bazı hafta sonları. Orada izlenen bir film (1962): “Bu Vatanın Çocukları”… Ve o filmde oynayan kara yağız bir Anadolu delikanlısı: Yılmaz Güney. Kurtuluş Savaşı’mızla ilgili filmin hem senaryosunu yazmış, hem de başrolünde. Ama duyuyoruz ki, o süreçte hapiste, hem de komünist suçlanmasıyla vatana ihanetten… Vay be!
Ben on yedi yaşlarında bir öğretmen adayı; bir mektup yazmışım ona.
“Bu yurdun, yüreği vatan sevgisiyle çarpan adanmışlara ihtiyacı vardır Memed’im. Bu yüzden öğretmenler, sevdiğim saydığım kişilerin başında gelir. Sana da aynı sevgi saygıyı duyuyorum” diye başlayan bir yanıt gelmiş ondan.
Ve İstanbul’da kesişen yollarımız. Yılmaz abi ısrarla senaryo yazmaya zorluyor beni. Sonra; “Umut, Eşkıya Celladı, Yarınsız Adam, Kan, Pir Sultan Abdal, Öğretmen Kemal, Mavi Mavi, Güneş Doğarken, Küçüğüm” gibi sinemamızın tüm ünlü
oyuncularıyla yapılmış kırka yakın film: Ve sekiz dizi”
Senarist ve film yönetmeni Mehmet Aydın kitapları ile Kartal’da Hasat Sanat Atölyesi’nde olacak.
Etkinlik
Yer: Hasat Sanat Atölyesi ( Eski Tren İstasyonu, Uzunkaya Çarşısı)
Tarih: 24 Mayıs 2024 Cuma
Saat: 16 – 19
Senarist ve film yönetmeni Mehmet Aydın’ın başlıca filmleri
Acı Günler (film, 1981)
Babanın Suçu
Bedel (film)
Bir Sevgi İstiyorum
Deli Şahin
Doruk (film)
Elveda Dostum
Eşkiya Celladı
Kan (film, 1977)
Mavi Mavi (film)
Mutlu Ol Yeter (film)
Öğretmen Kemal (film)
Samanyolu (dizi)
Suçumuz İnsan Olmak (film)
Takip (film, 1981)
Türkiyem (film)
Ya Benimsin ya Toprağın
Yalan (film, 1982)
Yarınsız Adam
Yaz Bitti (film)