LGS ilk yerleştirme ve YKS puanları açılandı. Hepinizde bir heyecan var. Kiminiz aldığı sonuçtan memnun kiminiz gayrı memnun, kiminiz mutlu, kiminiz mutsuz, birçoğunuz belirsizlikler yaşıyorsunuz.
Keşke hepinizi başarılı kılabilseydik, mutlu edebilseydik. Bu çok zor mu? Kesinlikle hayır. Ancak uzun yıllardır ülkemizi yönetenlerin ve onlarında “müttefik” oldukları ülke ve sistemlerin tercihi böyle oldu ve bu da sürüyor.
Bütün çocuklarımızı kreş ve okul öncesi eğitim kurumlarından geçirmek, 12 yıla çıkarılmış zorunlu bir eğitim sistemini yaratmak, yetenek ve becerilerinizi tespit edip ona göre sizleri mutlu olabileceğiniz bir mesleğe yönlendirmek, sınav stresinden uzak, geleceğe güvenle bakabileceğiniz bir eğitim öğretim ortamı yaratmak, bilimsel, sorgulayıcı, çağdaş, ülkemiz sosyal kültürel bölgesel gerçeklerine uygun, karma, eşit, parasız, üretime ve istihdama dönük bir eğitim sistemi oluşturmak, tarihinde köy enstitüleri örneğini yaşamış, ilk ulusal bağımsızlık mücadelesini başarı ile taçlandırmış bir ülke için hiç de zor olmasa gerek. Ancak ne yazıktır ki ülkemizde 50’li yıllardan sonra bu başarıldı ve siz bu anlamsız çark içindesiniz.
Bu noktada sizlerden özür dilemek gerekiyor. Yeri gelmişken sizlere büyüğünüz, deneyimli bir hocanız olarak önemli gördüğüm bir, iki konuyu aktarmak isterim.
Sevgili öğrenciler,
Unutmayın ki; başarı görecelidir, izafidir. Kişiye, zamana vb. göre değişir. Başarı kişinin ayakları üstünde kalabilmesidir. Bu kalış çabasında izlenecek yol önemlidir. Cenap Şehabettin; “Zirvede kartallar da sürüngenler de vardır. Birileri uçarak, diğerleri sürünerek oraya çıkmıştır.” diyor. Burada kartalların ki onursuz, sürüngenlerinkiyse onurlu başarıdır. Önemli olan onurlu başarıdır. Onurlu başarı, emektir, dayanışmadır, gerçek mutluluktur. Onursuz başarı, birini yok sayarak, ezerek, emeksiz yükselmektir. Bu sayede zenginlik sağlanabilir. Ama bu mutluluk getirmez yalnızca yoksulluktan kurtarır. Maddi imkanlar deniz suyu gibidir. İçtikçe susarsın susadıkça içersin.
Sizler onurlu, sağlıklı başarıyı tercih edin. Böylece kendi değerlerinize, kendi yeteneklerinize uygun olarak hedefinize ulaşabilirsiniz. Her tür sömürüye, haksızlık, hukuksuzluğa, ayrımcılığa, eşitsizliğe karşı çıkın. Ülkenize bütün canlılara sahip çıkın. Ülkenizi, bütün canlıları, doğayı sevin. Her şeyi sorgulayın. Tarihimizi, insanlık tarihini bilin. Gerçek bilgi sahibi insan her zaman değerlidir. Başarılı, mutlu ve sağlıklı kalın.