AB ülkelerinde Tarımsal Kalkınma kooperatifleri ile şehirlerdeki Kent Kalkınma Kooperatifleri birlikte çalışıyor.
Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri üretiyor.
Kent Kalkınma Kooperatifleri ise bakkal, manav, kasap esnafları üzerinden satıyor.
Kent kalkınma kooperatifleri asla tarımsal kalkınma kooperatiflerinden satın aldığı tarımsal ürünleri büyük marketler üzerinden pazarlanmasına izin vermiyor.
Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri de sadece Kent Kalkınma Kooperatiflerine ürünlerini satıyor.
Örneğin Finlandiya’da – Et üretiminin %74’ünü, – Süt üretiminin %96’sını, – Yumurta üretiminin %50’sini – Orman ürünleri üretiminin %34’ünü, – Toplam kredilerin ise %34,2’ünü Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri sağlıyor.
Ülkemizde üretimden nihai tüketime kadar olan dikey piyasa kanallarının yapısı piyasa ekonomisinin gereklerine uygun değil.
Üretimdeki reel ucuzluk tüketim aşamasına yansımıyor.
Çünkü eksik rekabet şartlarındaki piyasalarda, malların gereksiz el değiştirmelere konu olması nedeniyle, fiyatları yükseliyor.
Tarımsal Kakınma Kooperatifleri ile Kent Kalkınma Kooperatifleri arasındaki dikey bütünleşme ile gereksiz tekrarlamalar ve el değiştirmeler önlenerek, haksız kazanç sağlayan aracılar devreden çıkarılıyor.
Böylece, tarımsal ürünler ya da diğer hizmetlerin tüketiciye doğrudan Kent Kalkınma Kooperatiflerine üye kasap bakkal ve manav gibi küçük esnaf eliyle akışı kolaylaşıyor. Tabii ki böylelikle ülke ekonomisinin ve komşuluk ilişkilerinin temeli olan küçük esnafında yaşaması sağlanmış oluyor.