Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGÜNCELÜmraniye’de "köpekler yetersiz padoklara toplanıyor"

Ümraniye’de “köpekler yetersiz padoklara toplanıyor”

Ümraniye Hayvan Hakları İnisiyatifi tarafından sokak hayvanları için yapılan basına açıklamasında: “köpekler yetersiz padoklara toplanıyor” denildi.

Ümraniye Eski İGDAŞ Meydanı’nda bugün hayvanseverlerin yoğun katılımıyla bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Ümraniye Hayvan Hakları İnisiyatifi tarafından yapılan açıklamaya, ilçedeki demokratik kuruluşlar ve siyasi partiler de destek verdi.

Açıklamada, Ümraniye’deki sokak hayvanları geçici bakım merkezinde yaşanan sorunlara dikkat çekildi. Yeni yasayla birlikte merkezin kapasitesinin üzerinde hayvan barındırdığı, gönüllü ziyaretlerinin kısıtlandığı ve sürecin şeffaf bir şekilde yönetilmediği vurgulandı.

Ümraniye Hayvan Hakları İnisiyatifi, İstanbul’un en büyük ilçelerinden biri olan Ümraniye Belediyesi’nin yaklaşık 30 yıldır sokak hayvanlarını adeta bir “ölüm kampında” tuttuğunu iddia etti. Hayvanseverler, yerel yönetimlerden acil çözüm beklediklerini belirtti.

Hayvan Hakları Yasası ve Barınaklar hakkında yapılan basın açıklamasında; “Senelerdir sokağımızda, iş yerimizin önünde bir arada yaşadığımız hayvanlarımız geçici bakımevi barınakları adlı aslında ÖLÜM kamplarına toplanıyor.

Yasanın çıktığı Ağustostan beri sadece mahkemeye intikal etmiş 100’ün üzerinde katliam davası ve sokaklarda her gün yüz yüze geldiğimiz vicdanlarımızı paramparça eden, şiddet eylemlerine tanık oluyoruz. Bunu kabul etmiyoruz!” denildi.

Açıklamanın devamında; Yasa, ülkemizde sayıları bilinmeyen ama 4 milyon olarak ifade edilen köpeklerimizi, şu anda Türkiye’de toplam kapasitesi 105 bin olan , 322 geçici hayvan barınağında muhafaza ederek, onların sahiplendirileceğini iddia etmektedir.

İstanbul’da 39 ilçemizde geçici hayvan merkezi olarak sadece 26 tanesinde toplama alanı mevcut.

KAPASİTENİN ÜZERİNDEN TOPLMAM YAPILIYOR

Ümraniye geçici hayvan bakım merkezin de ise 75 köpek için yaşam alanı mevcut.

Yasanın çıktığı ilk haftada, Ümraniye Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü ile çeşitli dernek ve avukatlarımızla birlikte bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıda barınağın reel durumu hakkında bilgilendirildik. Şartlarını daha iyiye taşıyabilmek, köpeklerin tefahını arttırmak ve onları sahiplendirmek adına gönüllüler ve STKlar olarak nasıl destek olabiliriz, diye fikir alışverişinde bulunduk. Ve ilk haftası itibari ile barınak gönüllüsü grubu oluşturarak, arkadaşlarımız her gün ziyaret saatleri dahilinde ve gerektiğinde bu saatler dışında da gönüllülerimiz, barınakta bulunarak emek verdiler.

Hayvanların sokaklardan toplanmasında ve barınak şartlarında gördüğümüz ihlaller üzerine, Ümraniye Belediyesi Veteriner işlerinden sorumlu başkanımızla da iki-üç kez toplantılarda bulunduk. Bu hak ihlalleri ile ilgili belediyeye dilekçe ve beyaz masa üzerinden başvuruda bulunduk. Halen de belediye ve veteriner işleri müdürümüzle de iletişimimizi sürdürüyoruz.

Ne yazık ki son haftalarda, yasaya uygun olmayan şekilde kapasitesinin üzerinde yapılan toplamalar nedeni ile normalde padokta 10-12 olması gereken sayı, 20’lerin üzerine çıkmış, yaşlı, büyük ırk, küçük ırk, hasta hayvan ayrımı yapılamadığı için padoklarda korona, uyuz gibi hastalıklar baş göstermekte, sağlıklı/sağlıksız bütün hayvanlar bundan etkilenmektedir. Ayrıca köpekler birbirlerine saldırmakta ve enfeksiyonlu yaralar oluşmaktadır. Yaşlı ve yavru hayvanlar, bu ortamlarda hayata tutunamamaktadır. Ayrıca özellikle kış aylarında ısıtma sistemi olmadığından soğuktan dolayı donarak ölüyorlar.”

Kartalin Sesi
Kartalin Sesi
Kartal'ın Sesi Gazetesi yazarı
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Imam Ali Türkan Açık OCAK 2022 SENDİKA İSTATİSTİKLERİ
İmam Ali Türkan Açık HASAN ALİ YÜCEL
İmam Ali Türkan Açık  6284
Seçkin Alper Tamer Açık Kartal’da Emeklilikte Adalet Çağrısı
Zehra Sayar Açık Yılbaşı
Deniz Özlem Er Açık Yılbaşı
Veysel Yiğit Açık İBB’den Kartal’a 3. Kreş