‘Mahallemi Dinliyorum’ ‘Komşu Buluşmaları’, Yalı Yunus Topselvi toplantısında Kartal Yunus Mahallesi yeni 50 bin nüfusun, nüfus ve ulaşım yoğunluğunun kaldırabilir mi? ve Toprak Holding “arsası” için süren pazarlık nedir? soruları öne çıktı.
Yüksel FIRAT
‘Mahallemi Dinliyorum’ ‘Komşu Buluşmaları’ adıyla başladı. Kartal’ın beş yıllık yol haritasının Kartallılar ile birlemek iddiası ile ilk toplantı Yalı Yunus Topselvi Kültür Merkezi önünde yapıldı.
Yalı Yunus Topselvi Kültür Merkezi önünde yapılan toplantıya üç mahalleden 60 kadar vatandaş katıldı. (Katılımın bu kadar düşük olması üzerinde durulması gereken bir konudur.) Ama şimdilik katılanların hangi talepleri dile getirdiklerine bakmak ile yetineceğiz.
Toplantının öne çıkan en önemli konuları Yunus Mahallesinin imara açılması ve “Toprak Holdinge” “ait” olan yerin ne olacağı oldu.
Bu iki konuda mahalle muhtarlarının ve belediyenin karşıt pozisyonda olduğu görüldü. Toplantı ‘Mahallemi Dinliyorum’ ‘Komşu Buluşmaları’ adıyla yapıldığına göre muhtarların söyledikleri büyük önem taşıyor.
Topselvi Mahallesi Muhtarı Haydar Singün öncelikle toplantıya ilişkin önemli bir durum tespiti yaptı. Singün, “Mahallemizde muhtarlığımız üzerinden konuştuğumuz sorunlar konuşulmuyor. Bunlardan sadece yüzde 10’ dile getirildi.” Diyerek toplantının amacına hizmet etmediğine dikkat çekti. (Toplantının yapılış biçimini ayrıca ele almak gerekir)
Topselvi Mahallesi Muhtarı Haydar Singün; Topselvi Kartal’ın en eski mahallesi olduğu ve yapıların yüzde 80’nin 99 öncesi yapıldığı, bu mahallenin bir an önce kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini;
Topselvi Mahallesi girişi ve çıkış olmayan bir mahalle olduğu, 2 Caddenin mahallenin girişine kadar uzandığı ve mahallenin içine caddelerin devamının olmadığı;
Singün. “Yunus Mahallesi’nde başlayan yapılaşma ile 50 bin kişinin geleceğinin söylendiği ve bu yoğunluğu mahallelerimizin ne yolları ne de altyapısı kaldırabilir.” Dedi.
Yunus Mahalle Muhtarı Mahmut Evren ise ‘Toprak Holdinge “ait” olan yerin asla imara açılmaması ve buranın 3 mahallenin kullanacağı park haline getirilmesi ve içine sosyal tesisin yapılmasını dile getirdi ve bununla ilgili Bakanlığa ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne dosya sunduklarını’ söyledi
Şu an 13 bin 200 nüfusu olan Yunus Mahallesi’ne yeni imar durumu ve yapılaşmaya bağlı olarak yeni 50 bin civarında nüfus ekleneceği gerçekliği.
Bilindiği üzere bu mahalle büyük şirketlerin toprak sahibi olduğu bir alandır. Bu alanın imara açılma serüvenini Kartal halkı Zaha Hadid projeleri ile yani Kartal halkını dışlayan yeni bir metropol oluşturma hamlesi ile hatırlıyor.
Ne yazık ki, bu proje parçalanarak yeni imar planlaması ile hayata geçirildi. Zaha Hadid projeleri ile alan %60 işyeri ve %40 konut olmak üzere 30 kata varan binalar öngörürken, yeni imar %60 konut ve %40 işyeri 15 kat olarak yapıldı. Dolayısı ile kent plancıların ve odaların itiraz ettiği nüfus ve ulaşım yoğunluğunu azaltılmadan biçimsel değişiklik ile aynı planlar hayata geçirildi.
Bırakalım bu mahalleleri, Kartal ve Pendik’in kaldırmayacağı yapı, nüfus ve ulaşım yoğunluğunun önü açılırken mahalleli nefes alacak alanlar istemektedir.
Tam bu noktada Yunus Mahalle Muhtarı Mahmut Evren Toprak ise ‘Toprak Holdinge “ait” olan yerin arsa imara açılmaması ve buranın 3 mahallenin kullanacağı park haline getirilmesi talebini yükseltmektedir.
Nazım imar planında park alanı olarak görülen 14 dönüm civarındaki bu yerin 3 mahalle halkı için kent parkına dönüştürülmesi talebini Yunus Mahalle Muhtarı Mahmut Evren Bakanlığa, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne Kartal Belediyesine bir dosya olarak sunmasına rağmen; Kartal Belediyesi şehircilik ilkeleri ve planlama esasları açısından uygun olmamasına rağmen tek bir parsel için karar oluşturmaya çalışmaktadır.
Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel bu talep karşısında toplantıda şu cevabı vererek; “Bölgemizdeki boş alanın özel sektöre ait Toprak Holdinge “ait” olan alanın mahalleler tarafından kullanabilmesinin yolunu açacağız. Şu an orada müzakeremiz devam ediyor. Arsa bizim değil. Büyük bir alandır. Arsa sahibinin talep ettiği makul bir ölçüde önerilerini dikkate alıp, büyük bir kısmını belediyeye, devlete bırakmak kaydıyla; kalan daha küçük kısmının ise onun kullanabileceği fonksiyona dönüştürüp, mahalleye bir yaşama bir yaşam alanı kazandırmakla ilgili çalışmamızı başlattık.” Diyerek amaçlarını ortaya koydu.
Bu bakış açısı ve yapılanlar Kartal halkının dışında bu bölgede, yeni bir metropol yaratma çabasıdır. Bu durum yapı, nüfus ve ulaşım yoğunluğunun kaldırılamayacağı, iklim ve çevre sorunlarını büyüteceği bir süreçtir. Esas olarak Kartal halkını büyük arsa sahipleri ve büyük müteahhitlerin yararına gözden çıkarılmasıdır.
Kartal Belediyesi ‘Mahallemi Dinliyorum’ diyorsa bu talepleri dikkate almalıdır.
‘Mahallemi Dinliyorum’ ‘Komşu Buluşmaları’ Yalı Yunus Topselvi toplantısında vatandaşların dile getirdiği diğer sorunlar ise şunlar oldu:
1.Mahallelerde yaygın olarak uyuşturucu kullanımına karşı tedbirlerin arttırılması,
2.İst Marina bölgesinde önceki yıllarda halka açık olan plajın tekrar mahalle halkına kazandırılması,
3.Yalı Yunus ve Topselvi Kültür Merkezi’nde Fatura ödeme merkezlerinin konulması,
4.Çocukların yüzme ve spor aktivitelerini yapabilmeleri için olimpik havuzlu yeni spor merkezleri,
5.Kentsel Dönüşüm bekleyen yurttaşların sorunlarının ivedilikle çözülmesi,
6.Elektrik direklerinin yer altına alınarak olası kazaların önlenmesi,
7.Çevreye kötü koku yayan çöp konteynırların yer altına alınması,
8.Bölgedeki kira artışlarına çözüm bulunması,
9.Çocukların yaz tatilinde bisikletleriyle gezebilmeleri için yeni bisiklet yollarının yapılması,
10.Kaldırımların yayalar için uygun olmadığı başta elektrik direkleri olmak üzere kaldırımlar işgal edilmiş durumdan kurtarılması,
11.Belediye sağlık araçlarının arttırılması,
12.Yalı Yunus ve Topselvi Kültür Merkezi’nde kursların verilmesi,
13.Belediye düğün salonu yapılması
14.Yalı mahallesinde okul olmadığı ve buraya bir ilköğretim okulu yapılması,
15.Sokakların temizliğinin yapılması
16.İşsizlik sorunu
17.Kira artışları ve konut sorunu
18.Okulların boyanması olarak dile getirildi.