Çarşamba, Aralık 11, 2024
Ana SayfaKÖŞE YAZARLARI3. Emperyalist Dünya Savaşı ve Barış Mücadelesi

3. Emperyalist Dünya Savaşı ve Barış Mücadelesi

Tekelci kapitalist emperyalist sistemin genel bunalımının sürekli derinleştiği ve ekonomik durgunlukla iç içe geçtiği bugünkü koşullarda; ABD Başkanı Joe Biden ve rakibi Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın sözünü ettiği “3. Dünya Savaşı” söylemleri emperyalist savaşın artık yakın bir tehlike olduğunu göstermektedir.

ABD Başkanı Joe Biden ve rakibi Donald Trump, seçim öncesi ilk canlı televizyon tartışmasında birbirlerini “3. Dünya Savaşı” çıkarmakla suçladı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan geçen günlerde “3. Dünya Savaşı konusunu ciddiye alıyoruz, böyle bir risk var” dedi. Emperyalist tekellerin silah sanayii yatırımları ve emperyalist devletlerin silah harcamaları bu söylenenlerin somut dayanaklarıdır. Dolayısıyla bu söylenenler dünya halkları tarafında ciddiye alınmalıdır.

ÜLKELERİN NÜKLEER SİLAH HARCAMALARI HIZLA ARTIYOR

“Uluslararası sivil toplum örgütü Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması İçin Kampanya’nın raporuna göre; ülkelerin nükleer silahlar için harcadığı para 2023’te yüzde 13,4 arttı, nükleer silahlanmaya en çok bütçeyi ABD ayırdı. Her ülkenin nükleer silahlar için harcadığı miktarı arttırdığını belirten kurum, en büyük artışın ise yaklaşık yüzde 18 ile ABD’de gerçekleştiğini açıkladı. ABD, 51.5 milyar dolarla diğer tüm nükleer silah sahibi ülkelerin toplamından daha fazla harcama yaptı. Çin 11,9 milyar dolarla Rusya’yı geçerek ikinci en yüksek harcama yapan ülke olurken, Rusya 8,3 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı.” (Anka)

Ergin Yıldızoğlu’nun aktardığı veriler ise; “Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü’ne (SIPRI) göre küresel çapta askeri harcamalar sabit fiyatlarla, 2000 yılında 1.204 milyar dolardan, 2010 yılında 1.944 milyar dolara ve 2023’te de 2.394 milyar dolara yükselmiş. Avrupa’nın 2000’de 301 milyar dolar olan askeri harcamaları, 2023’te 569 milyar dolara ulaşmış.

Söz konusu dönemlerde en hızlı artışın, 43, 134 ve 309 milyar dolarla Çin’de ve 22, 46 ve 63 milyar dolarla Rusya’da gerçekleştiği görülüyor. ABD’nin, 2010’da 875 milyar olan askeri harcamaları, 2023’te 880 milyar dolarda kalmış. Hindistan’ın 2000’de 31 milyar dolar olan askeri harcamalarının 2023’te 83 milyar dolara yükselmesi de dikkat çekiyor.”

SİLAH SANAYİİNDE SERMAYE VE İSTİHDAM ARTIYOR

Bilim ise emperyalist tekellerin ve devletlerin hizmetinde yapay zekâ (YZ), kuantum bilgisayarı gibi alanlarda hızlanan gelişimleri ile silah sanayii ve kar için yoğunlaşarak emperyalist savaşa hizmet etmektedir.

Bilimin sermayeleşmesi ile birlikte savaş sanayi ve bunun üzerinden gelişen yapay zekâ (YZ), kuantum bilgisayarı gibi araştırma-geliştirme harcamaları tüm toplumun üzerine yıkılırken olumlu sonuçlar dev tekellerin hizmetine sunulmaktadır.

Üniversiteler, tekellerin azami karlarına göre yapılanmaktadır. Sermaye ile iç içe geçen örgütlenmeleriyle, sermaye tarafından sağlanan fonlarla, tekellerin denetimi ve yönlendirmesiyle sağlanan hükümet fonlarıyla en seçkin mezunların tekellerde istihdamıyla üniversiteler tekellerin hizmetindedir.

Tekeller yaptıkları araştırma-geliştirme faaliyetlerini özellikle silah sanayinde hükümetlerle yaptıkları anlaşmalarla hükümet tarafından fonlanmasını sağlamaktadırlar.

Bu gelişmelere bağlı olarak silah teknolojileri geliştirme ve üretimi ile ilgili sektörlerde belirgin bir canlanma olduğunu belirten Yıldızoğlu, “Avrupa havacılık ve savunma ticaret birliği ASD’nin genel sekreteri Jan Pie’ye göre “Savunma sektörü siparişlerinde Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana, en yoğun artışlar yaşanıyor” (Financial Times). Financial Times’ın 20 büyük ve orta ölçekli ABD’li ve Avrupalı savunma ve havacılık şirketiyle yaptığı anket, bu şirketlerin bu yıl on binlerce kişiyi işe almak istediklerini gösteriyor.

Örneğin ABD’de Lockheed Martin, Northrop Grumman ve General Dynamics, 6 bine yakın yeni personel almayı amaçlıyor. Ankete katılan 10 şirket, çalışanlarının sayısını 37 bin ya da toplam işgücünün neredeyse yüzde 10’u düzeyinde artırmayı planlıyor. İngiltere’de BAE Systems ve Japon Mitsubishi Heavy Industries, ortak gerçekleştirecekleri yeni bir savaş uçağı inşa projeleri için 2024 yılı sonuna kadar, yedekler de dahil olmak üzere 6 bin yeni çalışanı işe almayı planlıyorlar; başta endüstri ve yazılım mühendisleri olmak üzere 2025 ile 2028 yılları arasında 8 bin ila 10 bin yeni pozisyon için işe alım yapmayı bekliyorlar. Almanya’da Rheinmetall ve Nammo, Fransa’da Thales ve Dassoult Havacılık, binlerce yeni personel almayı planlıyor.”

Tekelci silah sanayii her dönem tekelci kapitalist yeniden üretimin reailize edilmesinde lokomotif bir rol oynamaktadır. Ancak mevut gelişmeler bunun ötesine uzanmaktadır. Emperyalist tekeller ve devletler yeni teknolojik üstünlüklerle paylaşılmış olan dünyanın kendi lehlerine yeniden paylaşımını istemektedirler.

Tekelci kapitalist emperyalist sistemin genel bunalımının sürekli derinleştiği ve ekonomik durgunlukla iç içe geçtiği bugünkü koşullarda hazırlandıkları emperyalist savaşı durdurabilecek tek güç dünya işçi sınıfı ve ezilen halkların uluslararası mücadelesi olabilir ancak.

Bundan dolayı, 3. Emperyalist Dünya Savaşı karşısında barış talebinin yükseltilmesi ve örgütlenmesi insanlığın ve doğanın kurtulması için bir zorunluluktur.

Yuksel Firat
Yuksel Firat
Kartal'ın Sesi Gazetesi yazarı
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Imam Ali Türkan Açık OCAK 2022 SENDİKA İSTATİSTİKLERİ
İmam Ali Türkan Açık HASAN ALİ YÜCEL
İmam Ali Türkan Açık  6284
Seçkin Alper Tamer Açık Kartal’da Emeklilikte Adalet Çağrısı
Zehra Sayar Açık Yılbaşı
Deniz Özlem Er Açık Yılbaşı
Veysel Yiğit Açık İBB’den Kartal’a 3. Kreş