SELAMİ SARITAŞ, “CEMEVLERİ İBADETHANE OLARAK KABUL EDİLMELİDİR”
Kartal Cemevi Vakfı Başkanı Selami Sarıtaş, Kartal’da basınla bir araya geldi.
Kartal Cemevi Vakfı Başkanı Selami Sarıtaş, Kartal Cemevi Genel Sekteri Hatice Sarıbaş, Kartal Cemevi Vakfı Dedeci Celal Özer’inde katıldığı basın toplantısında Selami Sarıtaş, birçok konuya açıklık getirdi.
Kartal Cemevi Vakfı Başkanı Selami Sarıtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ının Cem Evlerinin elektriklerinin ticarethane statüsünden çıkarılıp hane statüsünde faturalanacağı açıklamasına karşılık; “ Sorunumuzun esası elektrik, su, faturası sorunu değil biz bunları bugüne kadar yaptık ve yaşamımızı sürdürdük. Yine yaşarız. Önemli olan devletin cemevlerinin inanç merkezi olarak tanımasıdır” dedi.
Selami Sarıtaş, toplantının esas amacının karşılıklı sohbet etmek, faaliyetler hakkında bilgi vermek ve aynı zamanda son gelişmelere ilişkin düşüncelerinin paylaşmak olduğunu belirtti.
KARTAL CEMEVİ 1994 YILINDA KURULDU
Sarıtaş, “Kartal Cemevi’nin 1994 yılında kurulduğunu ve 1996 yılından itibaren ise Kartal Cemevi Vakfı olarak Alevi, Bektaşi ve Kızılbaş inancını burada yaşayan insanlara doğru ve kesintisiz olarak aktarmak üzere kurulduğunu” söyledi.
Kartal Cemevi Vakfı Başkanı Selami Sarıtaş, “Cem ve cenaze hizmetleri dışında biz Alevilerin olmazsa olmazı olan kültürel, eğitim hizmetleri ve aş evi hizmetleri çalışmalarımızın temelini oluşturmaktadır. Bu hizmetleri sunmaya çalışıyoruz. Bu dönem içerisinde 400’ün üzerinde öğrencimiz var. Pandemi öncesi 980 öğrencimiz vardı. Kurslarımız için Halk Eğitim’den de katkı alıyoruz. Tiyatro, drama, İngilizce, matematik, Türkçe, biçki dikiş vb. birçok kursumuz var.
Pandemi ve içinde bulunduğumuz dönemde bağışçılarımız da etkilendi. Ama buna rağmen Ser Çeşmemiz Hacı Bektaş’ta ve Abdal Musa’da arsa alarak buralarda konaklama yerleri yapacağız. Ayrıca yaşlılar yurdu yapmak içinde bir arsa aldık.
Pandemi döneminde cenaze hizmetlerini aksatmadan sürdürdük. Ancak, Kartal Cemevi’nin Perşembe günleri Cem tutulan ve cenaze hizmeti verilen bir kurum olmanın ötesinde burayı haftanın 7 günü insanların gelip sohbet ettiği, inançlarını yaşadığı canlı bir ortam olması için çabalıyoruz.
Selami Sarıtaş, “Pandemi sürecinde birçok aileye yardımcı olmaya çalıştıklarını belirti. Hizmetlerimizi hiçbir ayrım gözetmeden yapmaktayız” dedi.
Sarıtaş tüm kurumlarla barışık ve diyalog içinde olduklarını belirterek, “Kartal Cemevi olarak diğer cemevleri, derneklerle ve tüm kurumlarla barışık olarak kapımızı herkese açan bir kurumuz” dedi.
“CEMEVLERİNİN İBADETHANE OLARAK KABUL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Faturalar üzerinden cemevleri yeniden gündeme geldiğini söyleyen Sarıtaş, “Evet biz tüm faturalarımızı kendi imkanlarımızla ödemekteyiz. Ayrıca 17 personelimizin maaşlarını da biz kendimiz karşılamaktayız.
Uzun süredir verilen mücadelenin sonucu olarak ortaya çıkan 2016 yılındaki AHİM kararlarına rağmen cemevleri halen ibadet hane olarak kabul edilememektedir. En kısa zamanda bu kararların uygulanmasını ve cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesini istiyoruz. Türkiye’de yaşayan 30 milyon vatandaş buraları ibadethane olarak kabul ediyor ise bir an önce buraların ibadet hane statüsüne alınması gerekiyor.
Giderlerimizin de aynı şekilde camilerde nasıl karşılanıyorsa bizde aynı şekilde karşılanmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanımızın elektrik faturaları için ticarethaneden, meskene dönüştürmesi sorunumuzu çözmüyor. Biz buraların ibadethane statüsüne kavuşmasını istiyoruz.
“BİZ ALEVİYİZ VARIZ VE VAR OLMAYA DA DEVAM EDECEĞİZ”
Kartal Cemevi Vakfı Genel Sekreteri Hatice Sarıbaş ise devletin AHİM karalarını uygulamak zorunda olduğunu belirterek “Biz aleviyiz varız ve var olmaya da devam edeceğiz ve devlette bizi kabul etmek zorundadır ”dedi.
Hatice Sarıbaş ayrıca kadın cinayetlerine dikkat çekerek, “İstanbul Sözleşmesi”nden çekilmek yanlıştır” dedi.
Kartal Cemevi Vakfı Dedeci Celal Özer ise tüm mezhepler olarak bir aile olduğunu belirterek “Cehaletle savaşarak aile birliğimizi sağlamlayız. 3 günlük dünya için bu cehalete gerek yok” dedi.