Yazar Hasan Coşar’ı 3.Kartal Kitap Fuarı’nda Hasan Sanat Atölyesi’nde kitaplarını imzalarken ve okurlarla sohbet ederken yakaladık.
Kartal/Yüksel Fırat
Kadın sorunundan, sosyalizm sorunlarından şiire kadar çok yönlü üretken Kartallı yazarla fuarı ve kitaplarını konuştuk.
Hasan Coşar’a Kartal’da kitap fuarının açılmasını nasıl görüyorsun? diye sorduk.
Coşar, “Fuara ilişkin ilk söyleyeceğim şey Kartal Belediyesi’nin bu sosyal faaliyetlere önem vermesi ve bunları organize etmesi önemli ve değerlidir.
günümüz toplumunun okumaya, yazmaya ilgisizleşerek, paraya endeksli bir toplum haline dönüştüğü ve kültürel yozlaşmanın yaşandığı bir dönemde böylesi bir faaliyetin kendisi toplumsal aydınlanmaya katkısı olacaktır.
Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel ile daha önce bir kaç kez bu sorunları konuşma şansımız olmuştu. Taktir ettiğim çok ciddi bir çabası var. Kartal Kitap Fuarı 3 yıldır açılıyor. Fuar gençlerin, insanların okumaya yazmaya ilgisini geliştirmektedir. Bu da, sadece yiyen içen ve para dışında başka bir şey düşünmeyen toplum yaratma çabasına karşı; yazarak çizerek ve okuyarak kendisini geliştirerek güzelleştiren bir sosyal varlık olma çabasına önemli katkı sunmaktadır.
Hasan Coşar’a, fuara katılan üretken bir yazar olarak, Coşar’ın yazarlığını ve kitaplarını sorduğumuzda ise çok yönlü bir yazar portresi çıktı karşımıza.
Coşar, “Yazmaya çok genç yaşta başladım ve sürekli yazan biriydim. Öncelikle çeşitli basın yayın kuruluşlarında yıllarca yazdım. Ancak kitap olarak, 5. kitabı çıkardım. İlk kitabım 3. baskısı çıkan “Toplumsal Cinsiyetin İmgesel Tarihi”, toplumun tümünü ilgilendiren kadın erkek arasındaki ilişkinin hem tarihsel hem de güncel boyutları ile ele alındığı bir çalışmadır. Bu çalışmadan dünyanın belli başlı ülkelerinde ve Türkiye’de öne çıkan kadın yazının inceldim. Bu çabanın ardından iyi bir çalışma ortaya çıkardığımı düşünüyorum.
Bir diğer çalışmam, 2. baskısı çıkan “20 Yüzyıl Sosyalizmi” adlı kitap. Aslında geçtiğimiz yüzyılda dünyanı bir çok bölgesinde sosyalizm iddiası ile yola çıkan çok ciddi toplumsal hareketler yaşandı. Bu hareketlerin bir kısmı başarılı olarak sosyalist iktidarların kurulduğu bir dönem yaşandı. Ama bunlar aynı zamanda yenilgi ile sonuçlandı. Bu tarihsel kesiti ele alıp bu devrimlerin ve sürecin nasıl değerlendirilmesi gerektiği üzerine bir çalışmadır.
Bir diğeri ise 2. baskısını yaptığım, “Geleğen Aşk”tır. Geleğen Aşk adlı şiir kitabım, toplumsal olgu ve olayları, aşkla ilgili bir takım konuları içeren ve aynız zamanda doğayla ilgili şiirleri içeren bir kitaptır. Çeşitli dönemlerde, çeşitli süreçlerde yazdığım şiirleri kapsamaktadır.
“Tükenmez Kalem” ise 13 yıllık hapislik sürecimde okuma ve yazmayla ilgili faaliyetlerimizin engellenmesin kapsayan bir çalışmadır. Yani bir tükenmez kalemde bile ne zorluklar yaşadığımızı anlatan farklı öykülerden oluşan bir kitaptır.
“İntiharın Sosyo-psikoljik Paradigması” ise yeni yıkan bir çalışmamdır. Farklı 8 konu başlığı içeren bu kitapta bu başlık örnekleri ise İntiharın Sosyo-psikoljik Paradigması, Göç ve Emperyalist Barbarlık, Avrupa’daki Siyasal Durum vb. başlıklar içeren teorik bir kitap.
Tüm bunlardan sonra da yazma eylemim devam edecek. Bu ülkede yaşadığımız sürece yazmaya devam edeceğiz.”