Çarşamba, Ekim 23, 2024
Ana SayfaEMEKKartal Belediyesi İşçilerinden Çifte Eylem

Kartal Belediyesi İşçilerinden Çifte Eylem

Kartal Belediyesi işçileri, Kartal Belediyesi’nin Toplu İş Sözleşmesi uymadığını belirterek 3 saatlik iş durdurma eylemi ile protesto edip, TİS’ e uyulması çağrısı yaptı.

Kartal/ Yüksel Fırat

Kartal Belediyesi işçileri eş zamanlı olarak DİSK Yönetim Kurulunun aldığı karar doğrultusunda yaptıkları eylemde temel tüketim maddelerine yapılan zamlara ve fahiş vergi artışlarına tepki gösterdi. Ücretlerinin eridiğini, gelir vergisi adaletsizliğinin mağdur ettiğini ifade eden işçiler, temel tüketim maddelerine yapılan zamların geri alınmasını, ücretlerin artırılmasını istedi.

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ MADDELERİ UYGULANSIN

Kartal Belediyesi işçileri sabah saat 8.00- 11.00 arası tüm birimlerde iş bırakarak ve -dış temizlik işçileri “Bize ekmek yoksa size huzur yok” sloganı ile yürüyüşle toplanma alanlarına gelerek- yaptıkları eylemde hem genel hem özeldeki sorunlarını dile getrdiler.

Genel – İş Anadolu Yakası 4 No’lu Şubenin çağrısı ile işçiler dış birimlerde ve merkez bina önünde gerçekleştirdiler eylemlerini. Dış birimlerde basın açıklamasını Genel – İş Anadolu Yakası 4 No’lu Şube Başkanı Hasan Kandil ve merkez bina önünde ise Özgür Tercan okudu.

Kandil yaptığı açıklamada; Toplu İş Sözleşmesinden doğan haklarımız için eylemdeyiz dedi. Kandil, sigortadan alacaklı arkadaşların sorunları, yeterli işçi olmadığından izin hakkımızı kullanama sorunu, çalışma birimleri ve unvan sorunu vb. sorunlar için eylemde olduklarını söyledi. Kandil, ek protokol talebi konusunda ise yönetim bu talebe olumlu bir cevap vermediğini belirtti. Kandil, “ Bugün 3 saat, yarın yönetim cevap vermezse yarın farklı bir yol izleyeceğiz. Maddelerimiz ve haklarımızı alana kadar devam edeceğiz.”

Kandil, bir eylem yapan bir işçinin işten atıldığı bilgisini de paylaştı. Kandil, “Aramızda bir işçi arkadaşımız atıldı. Arkadaşımızda artık belli bir noktaya geldi demek ki, bireysel bir eylem yapıt” dedi.

Genel– İş Anadolu Yakası 4 No’lu Şube Sekreteri Akın Bal basın açıklaması öncesi yaptığı açıklamada; İş görmez raporuna bağlı olarak yapılması gerek ödemenin yapılmaması ve ödeme yapmayacağız demeleri, yıllık izine çıkan arkadaşlardan uçak, otobüs bileti istenmesi, kadın arkadaşlarımızın kazanılmış özel gün hakkının engellenmesi, kitap, tiyatro gibi hakkımız uygulanmıyor, iş kollarındaki çalışma yeri ve maaş bordrosu farklılığı vb. Bu konularda Toplu İş Sözleşmesi maddeleri uygulanmıyor dedi.

DİSK Yönetim Kurulunun bildirisini okuyan Genel – İş Anadolu Yakası 4 No’lu Şube Başkanı Hasan Kandil, yapılan zamlara karşı bugün meclisin olağanüstü toplanacağını söyleyerek, “Meclis toplanırken biz susmuyoruz; bu zamlarla, bu vergilerle geçinemiyoruz. Enflasyonun sıfıra düştüğünü ilan edenlerin masallarına karnımız tok. Çarşıda, pazarda, markette, faturalarda karşı karşıya kaldığımız gerçeği biz biliyoruz” dedi.

“PATRONLARIN VERGİLERİ SIFIRLANIRKEN, BİZ DİLİM DİLİM SOYULUYORUZ”

Düşük gösterilen TÜİK enflasyonu yüzünden alım güçlerinin düştüğünü dile getiren Özkan, “Gelirde adalet olmadığı gibi vergide de adalet yok. Düşük belirlenen vergi dilimleri yüzünden milyonlarca işçi yıl içinde üst vergi dilimine geçiyor. Patronların vergileri sıfırlanırken, biz dilim dilim soyuluyoruz. KDV-ÖTV gibi tüketimden alınan dolaylı vergilerin artırılması ile yük yine bizim sırtımıza biniyor. Soruyoruz: İşçiyle patronun aynı oranda vergi vermesi adil mi? Patronlar kâr rekorları kırarken, bizim cebimize uzanan elleri uyarıyoruz! Yeter artık, geçinemiyoruz” diye konuştu.

Yapılan eylemlerde talepler şu şekilde sıralandı:

  1. KDV-ÖTV gibi adaletsiz dolaylı vergiler düşürülsün.
  2. Gelir vergisi tarife ilk dilim oranı ücretlilerde yüzde 10’a düşülsün.
  3. Vergi tarife dilimleri artırılsın.
  4. Ücretlerden ve tükettiklerimizden değil, kardan, ranttan daha fazla vergi alınsın. Az kazananın az, çok kazanın çok vergi ödediği bir vergi düzeni kurulsun.
  5. En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine çekilsin ve tüm emekli aylıkları bu oranda artırılsın.
  6. İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımı önündeki tüm engeller kaldırılsın.

“Bize ekmek yoksa size huzur yok”,  “Yumruklar havaya”,  “”Hak hukuk adalet”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganlarının atıldığı eylem saat 11.00’de sona erdi.

 

Kartalin Sesi
Kartalin Sesi
Kartal'ın Sesi Gazetesi yazarı
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Imam Ali Türkan Açık OCAK 2022 SENDİKA İSTATİSTİKLERİ
İmam Ali Türkan Açık HASAN ALİ YÜCEL
İmam Ali Türkan Açık  6284
Seçkin Alper Tamer Açık Kartal’da Emeklilikte Adalet Çağrısı
Zehra Sayar Açık Yılbaşı
Deniz Özlem Er Açık Yılbaşı
Veysel Yiğit Açık İBB’den Kartal’a 3. Kreş