Kartal’da işçi ve emekçiler cephesinden yerel yönetimlere bakış ve hazırlık ivmelenerek artmaktadır. DİSK Emekli-Sen Kartal Şubesi Yönetim Kurulu’da “Yerel yönetimlere ilişkin görülerimiz” diyerek 21 maddede özetledikleri görüşlerini ilettiler.
DİSK Emekli-Sen Kartal Şubesi Yönetim Kurulu’nun Yerel yönetimlere ilişkin görüşleri:
1) Belediyelerde, taşeron işçilik ve kamusal hizmetlerde ihale yasaklanmalıdır.
2) Kaynakların etkin kullanımı için, tüm kurumsal hizmetler – özel sektör eliyle değil – yine kamu eliyle, kurulacak kamusal işletmeler eliyle yürütülmelidir.
3) Kent içi ulaşım kamu tarafından sağlanmalı, su ve doğalgaz ile birlikte ulaşım hizmetinde emekçilere ücretsiz ya da maliyetine verilmelidir. Özel sektör eliyle yapılan hizmetler – İDO gibi – kamusal bir hak haline getirilmeli, kamusallaştırılmalıdır.
4) yerel yönetimlerin tüm kaynakları kamu yararına kullanılmalıdır.
5) Yerel yönetimlerce tarikat ve vakıflara tahsis edilen taşınmazlar geri alınmalıdır.
6) Belediye kaynaklarının her ne ad altında, hangi yol ve yöntemle olursa olsun yağmalanmasına izin verilmemelidir.
7) Halkın temel gereksinimleri, doğrudan üretim kooperatiflerinden, tüketim kooperatiflerine aktarılarak aracılar ortadan kaldırılmalıdır.
8) Halkın yerel yönetimlerde, söz, yetki, karar, denetim sahibi olabilmesi için Mahalle Meclisleri kurulmalıdır. Bu meclislerde, muhtar, STK temsilcileri, işyerlerinde örgütlü sendikalardan, meslek örgütlerinden temsilciler bulunmalı, buralarda alınan kararlar Belediye Meclis toplantılarının ilk gündeminde yer almalıdır.
9) Belediyelerin tüm gelir – giderleri her ay düzenli halka ilan edilmelidir.
10) Halkın kültürel birikiminin artırılması için kent merkezlerinde ücretsiz internet, semtlere yayılan sinema, tiyatro, kültür merkezi, tartışma merkezi, beceri atölyeleri ve kütüphaneler açılmalı ve bu etkinlikler ücretsiz olmalıdır. Ayrıca, bilimsel ve teknolojik gelişmelerle içiçe olunabilmesi için ücretsiz semt spor kompleksleri açılmalı, amatör sporun tüm branşları desteklenmelidir.
11) Belediye Başkanı, üst düzey yöneticiler, danışmanların maaşları ortalama işçi maaşından fazla olmamalıdır.
12) Kaynakların etkin kullanılması ve toplumsal gereksinmelerin planlanması için bütün yerelliklerde üniversiteler, meslek örgütleri paydaşlarca oluşacak planlama merkezleri kurulmalı, yerelde gerçekleştirilecekler buna göre şekillendirilmelidir.
13) Kentlerin planlı gelişimi sağlanmalı çevrenin korunması, arsa spekülasyonlarının önlenmesi, barınma ihtiyacının nitelikli ve ucuz karşılanması, kent merkezlerinin ve tarihi dokuların sermayenin yağmasından korunması ile ulaşım, kültür, sanat, spor gibi toplumsal ihtiyaçlara erişimin kolaylaştırılmasını sağlayacak önlemler alınması sağlanmalıdır.
14) Kamu ve tarım arazileri ile ormanların sermayeye rant sağlamak için imara açılışı durdurulmalıdır.
15) Kamu arazileri ranta değil, tarıma, halkın kullanımına açılmalıdır.
16) Kent içindeki askeri alanların, beton yığınına çevrilmesine izin verilememlidir.
17) Sürdürülebilir, geri dönüşümcü, şeffaf, hesap verilebilir, halk için, halkla birlikte anlayışı demek olan yeşil Belediyecilik uygulanmalıdır.
18) İnsanların birbirine düşman edildiği, kutuplaştırıldığı, ötekileştirildiği anlayış kırılarak KENT KARDEŞLİĞİ oluşturulmalıdır.
19) Özgür bir kent ve özgür kentli oluşumu için gerekenler yerine getirilmelidir.
20) Teknik, doğa dostu çözümler üretilmeli, sıfır emisyon, sıfır atık, enerji tasarrufu temalar yaşama geçirilmelidir.
21) Kent konseylerinin aldıkları kararlar Belediye meclislerinin birinci gündemine alınmalıdır.