Pazartesi, Eylül 23, 2024
Ana SayfaGÜNCELKartal Turizm Folklor Derneği Başkanı Türkan Baydili 

Kartal Turizm Folklor Derneği Başkanı Türkan Baydili 

Kartal Turizm Folklor Derneği Başkanı Türkan Baydili, “Festivaller, kültürün gelişmesine katkıda bulunan önemli etkenlerdir.  Bu tarz festivalleri; Kültürlerin kaynaşması ve halkların birbirlerini daha iyi anlayıp empati oluşturabilmesi açısından önemsiyoruz.”

Kartal Turizm Folklor Derneği Başkanı Türkan Baydili, Kartal Belediyesi’nin düzenlediği ve Kartal Turizm Folklor Derneği’nin de içinde yer aldığı, 3. Uluslararası Halk Oyunları Festivali’ne ilişkin duygu ve düşüncelerini Kartal’ın Sesi gazetemizle paylaştı.

Sayın Türkan Baydili, 3. Uluslararası Halk Oyunları Festivali’nin önemine ilişkin genel olarak düşünceniz nedir?

Halk oyunları; folklorun en önemli bileşenidir. Tanıtım faaliyetlerden biri olan Halk Oyunları Festivali; ilçemizin tanıtımı ve bu kültürün gelişmesine katkıda bulunan önemli etkenlerdir.  Bu tarz festivalleri; Kültürlerin kaynaşması ve halkların birbirlerini daha iyi anlayıp empati oluşturabilmesi açısından önemsiyoruz.

Sizce Uluslararası Halk Oyunları Festivali hedefine ulaştı mı?

Festivaller sosyal bağlılığı arttıran kişilerin ve grupların birbirine entegresini sağlayan önemli bir araçtır. İnsanların birbiriyle eğlenebilecekleri önemli bir fırsattır. Bu açıdan değerlendirdiğimizde festival amacına ulaşmıştır diyebiliriz.

İlçemizde bulunan tüm dernekler organizasyonun içinde yer alarak birlikteliği en güzel şekilde sağlamış, kültürümüzü yansıtmak için elinden geleni yapmıştır.

Festivaller yalnızca sanat etkinlikleri olarak değil aynı zamanda ekonomik canlanmanın unsurlarından biri olarak da görülmektedir. İlçemizde bu canlanma sayesinde cıvıl cıvıl akşamlar yaşamıştır.

Sayın Baydili, Uluslararası Halk Oyunları Festivali Organizasyonu festivalin örgütlenmesinde yeterli oldu mu?

Organizasyonu oluşturan kurum, dernek ve arkadaşlarımız bize göre üzerlerine düşeni layığı ile yerine getirmişlerdir. Kendi içlerindeki (varsa) eksikliklerini kendileri değerlendireceklerdir diye düşünüyoruz.

Festivale katılan derneğinizin ve diğer grupların performansına ilişkin düşünceniz nedir?

Derneğimiz bünyesinde festivalde görev alan dernek başkanımız, dernek yönetim kurulumuz, sahne de yer alan dansçı arkadaşlarımız, dansçılarımızı hazırlayan eğitmenlerimiz ile müzisyenlerimiz ve yurt dışından gelen gruplarımıza mihmandarlık yapan genç arkadaşlarımız aldıkları, üstlendikleri tüm sorumlulukları bize göre sorunsuz ve en üst düzeyde performans sergileyerek yerine getirmişlerdir.

Diğer dernekleri burada bizim değerlendirmemiz çok pozitif olmayabilir ama grupların bazılarında daha seçici olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu seçiciliğin festivalin kalitesini artıracağını ve seyircilere doyumsuz bir seyir sağlayacağına eminiz.

Diğer ülkelerden gelen gruplarla, Kartallı dernek ve kulüpler arasında dostluk ve dayanışma yakalanabildi mi?

Festival programının yoğunluğundan, gelen grupların serbest zamanı kendileri için kullanabilme talebi ve yapılan programlarda bu bir araya gelme zamanlaması doğru tercih edilemediğinde bunun çok mümkün olmadığını üzülerek gördük.

Festivalde öne çıkan bir anınız oldu mu?

Festival boyunca aktif olarak içinde olduğumuzu ama unutulmaz olarak değerlendireceğim anın ise derneğimizin performans olarak sahnede olduğu anı söyleyebilirim.

Kartal halkının 5 gün boyunca süren ilgisini dikkate aldığımızda, festival vatandaşların halk kültürüne yönelmesine ve folklor danslarına katılma ilgisine dönüşür mü?

Bu sorunun cevabını bizlerde çok merak etmekteyiz. Kartal bu anlamda öncü olan merkezlerimizdendir. Yıllarca yoğun ilgi ile geçirilen süreçler yaşanmış sonrasında yaşanılan ekonomik sıkıntılar ve gelişen teknolojinin de etkisi ile bu ilgi azalmaya başlamıştır.

Bizler zaten bu tarz festivallerin bu sebeplerden dolayı çok önemli olduğunu düşünüyor ve üzerimize düşen tüm sorumlulukları layığı ile yerine getirmeye çalışıyoruz.

Bir sonraki Uluslararası Halk Oyunları Festivali için önerileriniz nelerdir?

Bu eksikliklerin iyileştirebileceğini tabi ki bunların yanında yaşanan güzelliklerin de arttırılabileceğini düşünüyoruz. Bu noktada organizasyon komitesinin üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğine olan inancımız ve de desteğimiz tamdır. Bütün organizasyonlarda olduğu gibi bu organizasyonda da ufak tefek eksikliklerin yaşandığını gördük.

Festivale katılımı çoğaltmak için gerekli reklam ve donanımları sağlamak ve zamanında yayınlamak gerekli. Bir sonraki festival için çalışmalara erken başlamak organizasyonu sağlamlaştırmak için önemli bir adımdır.

Festival kalitesi için katılacak ekiplerin kriterlerini belirlemek gerekli diye düşünüyorum.

Sayın Baydili, Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Halk oyunlarını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için biz Kartal Turizm Folklor Derneği olarak her zaman üstüme düşen görev ve sorumluluk bilincinde buradayız.

Festivalde sizlerin desteğinizden dolayı şükranlarımızı da sunmak isteriz.

Kartalin Sesi
Kartalin Sesi
Kartal'ın Sesi Gazetesi yazarı
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Imam Ali Türkan Açık OCAK 2022 SENDİKA İSTATİSTİKLERİ
İmam Ali Türkan Açık HASAN ALİ YÜCEL
İmam Ali Türkan Açık  6284
Seçkin Alper Tamer Açık Kartal’da Emeklilikte Adalet Çağrısı
Zehra Sayar Açık Yılbaşı
Deniz Özlem Er Açık Yılbaşı
Veysel Yiğit Açık İBB’den Kartal’a 3. Kreş