Pazar, Ekim 13, 2024
Ana SayfaGÜNCELAgon Dans Başkanı Zeynel Koca: En iyisini yapmaya çalıştık

Agon Dans Başkanı Zeynel Koca: En iyisini yapmaya çalıştık

Agon Dans Başkanı Zeynel Koca, “3. Uluslararası Halk Oyunları Festivali dostluk ve dayanışmayı sağlamasıyla; Kartal’da kültür ve sanatın gelişimine katkı sunmasıyla çok önemli bir etkinlik olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Agon Dans Başkanı Zeynel Koca, Kartal Belediyesi’nin düzenlediği 3. Uluslararası Halk Oyunları Festivali’ne ilişkin duygu ve düşüncelerini Kartal’ın Sesi gazetemizle paylaştı.

Sayın Zeynel Koca, 3. Uluslararası Halk Oyunları Festivali’nin önemine ilişkin genel olarak düşünceniz nedir?

3. Uluslararası Halk Oyunları Festivali dostluk ve dayanışmayı sağlamasıyla; Kartal’da kültür ve sanatın gelişimine katkı sunmasıyla çok önemli bir etkinlik olduğunu düşünüyorum.

Sizce Uluslararası Halk Oyunları Festivali hedefine ulaştı mı?

3. Uluslararası Halk Oyunları Festivali, zaman ve olanak kısıtlığımıza rağmen başında koyulan amacın bile üstüne çıktığını söyleyebilirim.

Uluslararası Halk Oyunları Festivali organizasyonu festivalin örgütlenmesinde yeterli oldu mu?

Oluşan yürütme komitesinde Kartal Belediye’si ve 3 derneğimiz yer aldı. Ben Agon Dans adına aynı zamanda yürütme komitesinde de görev aldım.
İşin mutfağında olduğumuzdan ben ve Agon Dans olarak ciddi bir destek verdiğimizi düşünüyorum.

Festivale katılan derneğinizin ve diğer grupların performansına ilişkin düşünceniz nedir?

Biz Agon Dans olarak Haziran itibari ile başlayarak hazırlıklarımızı erkenden yaptık. Katılım konusunda 70 dansçı ve 40 yakın görevli arkadaşımızla birlikte festivalde görev aldık. Bu yoğunlukta katılmaktaki bir diğer amacımız ise tüm arkadaşlarımızın bir festival ortamını yaşamaları ve diğer gruplarla kaynaşmalarıydı.

Sahne bölümünde görev alan arkadaşlarımız da deney ve tecrübeli oldukları için görevlerini profesyonelce yaptılar.

Yaptığımız yeni bir çalışma ve kombinasyonla sahnede de iyi olanın en iyisini yapmaya çalıştık.

Diğer derneklerimiz de tabi ki kendi imkanları doğrultusunda katkı verdiler. Tüm derneklerimiz imkanları ölçüsünde elinde geleni yaptılar.

Tabii bu arada şunu da belirteyim. Kartal Belediyesi tarafından dernekler için ayrılan bütçenin “hemen hemen olmadığı söylendi” daha sonra bir katkı olacak mı? O da belirsiz. Derneklerin en azından kostüm giderlerinin karşılanması derneklerimiz rahatlatacaktır.

Şunu açıklıkla söyleyeyim. Dernekler olarak bu koşullarda hiçbir beklentiye girmeden kendi olanaklarımızla festivale katkı sunduk. Bunu çok değerli olduğunu düşünüyorum. Ama Kartal Belediyesi bu çok değerli katkıyı gören bir yaklaşım içinde olmalıdır. Ki, derneklerimiz ciddi masraflar yaptılar. Örneğin biz kostüm kiralamak zorunda kaldık ve bir kostümün kirası bile 500 Liranın üstünde.

Tüm derneklerimizin elinde gelenin çok üstünde ortaya koydukları bu katkıyı çok kıymetli buluyorum. Kartal Belediyesi de bunu gören bir yerde teşekkürlerini iletti zaten.

Diğer ülkelerden gelen gruplarla, Kartallı dernek ve kulüpler arasında dostluk ve dayanışma yakalanabildi mi?

Uluslararası bir festivalin en önemli amaçlarından biri dostluk ve dayanışmayı geliştirmesidir. Diğer ülkelerde gelen grupların buradaki gruplarla kaynaşması ve kendi kültürlerini dostlukla sergilemektir. Bu konuda gerçekten, gelen gruplar çok iyi ve kaliteydiler, dostluk ve dayanışmayı sağladığımızı düşünüyorum. Ama eksikliklerimiz de oldu.

Çünkü 30 Ağustos ve 1 Eylül nedeniyle 3 gün olan gösteri sürecimiz 5 güne çıktı. Bu da zaman sorunu yaratı. Daha yeterli bir zamanımız olsaydı çok daha iyi olabilirdi.

Tüm gruplarla iyi ilişkiler yakaladık. Ama gelen gruplar içinde özellikle Meksika grubu cana yakınlığı ile enerjileri ile öne çıkan grup oldu.

Biz de elimizde gelenin en iyisini yapmaya çalıştık ve Kartal’ın en iyi şekilde tanıttığımız düşünüyorum. Bu duyguları giderken kendilerinde de gördük.

Sahnesi ile seyircisi ile tüm grupları memnun eden kaliteli bir festival oldu.

Festivalde öne çıkan bir anınız oldu mu?

Meksika ve Kolombiya gruplarından etkilendiğimi söylemeliyim. Bu yoksul ülkelerin olanakları yok ama çok büyük bir enerjileri ve yürekleri var. Avrupa’nın örneğin Gürcistan grubu gibi kalitesi ile Latin ülkelerinin enerjilerini birleştirmek için ülke sayılarını çoğaltmalıyız diye düşünüyorum.

Kartal halkının 5 gün boyunca süren ilgisini dikkate aldığımızda, festival vatandaşların halk kültürüne yönelmesine ve folklor danslarına katılma ilgisine dönüşür mü?

Kartal halk oyunlarının ana merkezidir. Türkiye’de halk oyunları festivallerinin başlangıç noktasıdır. Türkiye’de halk oyunları değince akla ilk Kartal gelir. Festivallerle ve diğer etkinliklerle yeni kuşağın da bu sürece katılması için çabalıyoruz. Ama bunu sadece festivallerle sağlayamayız; Kaynak, teşvik, tanıtımlarla bunu beslemeliyiz. Diğer yandan kendi halk oyunları danslarımızı koruyarak çağın ortaya çıkardığı yeni danslarla buluşmalıyız diye düşünüyorum.

Festivalle birlikte derneklerimizin yeni gruplar oluşturmak için ortaya koyduğu çabayı dikkate aldığımızda yönelimin daha da gelişeceği görülmektedir. Ayrıca derneklerin çoğalmasını da sağlayacaktır.

Bir sonraki Uluslararası Halk Oyunları Festivali için önerileriniz nelerdir?

Öncelikle imkan yaratarak grup sayılarını arttırmalıyız. Bu yıl 8 oldu ama önümüzdeki yıl 15-20 grup hedeflemeliyiz. Konaklama sorununu yurtlarımız ile çözebilirsek bu sayılara ulaşabiliriz.

  • Festivale nitelikli grupların katılımını sağlamak için süreci çok daha erken başlatmalıyız.
  • Festival sadece merkezde değil mahallere de taşınmalıdır.
  • Festival duyurusu zamanında ve yaygın yapılmalıdır.
  • Festival yürüyüşü de mahallerden başlamalıdır.
  • Halk oyunlarının yanı sıra ülkelerin kendi geleneksel el sanatları vb. materyalleri de sergilediği bir festival olmasını da düşünebiliriz.

Sayın Zeynel Koca, Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Ben 6 yaşında geldim Kartal’a ve yaklaşık 50 yıldır Kartallıyım. 1983 yılında Kartal Halk Eğitim’de başladım ve 24 yıldır da Agon Dans’ın başkanlığını yapıyorum. Yaklaşık 41yıldır bu camianın içerisindeyim. Kartal’da bu alanda yapamayacağımız şey yoktur. Ancak bu alana ilişkin eksikliklerimizin olduğunu söyleyebilirim.

Kartal’ı kültür ve sanatın başkenti yapacağız diyoruz. Kartal Belediyesi’nin bu alanda attığı adımlar çok kıymetlidir. Halk oyunları festivalini hem de uluslararası başlatmış olması çok değerlidir. Tüm bunlar için bu konuda daha aktif bir yönetsel süreç oluşturmalıyız. Örneğin Kartal’da kültür ve sanat alanındaki kurumlarla belediyenin bir araya gelip ortak bir paydada buluşarak atacağımız adımları çoğaltmalıyız.

Kartal’da tiyatrocu, dansçı, yani her alanda sanatçı var. Ama herkes kendi içinde kaybolmuş, herkes kendi kabuğu içinde bir şeyler yapmaya çalışıyor. Oysa ortak yapabileceğimiz çok şey var.

Kartal Belediyesi bunun için ortam sağlamalıdır. Kurulacak kültür sanat komisyonu ile tüm bu çevreler bir araya getirmelidir. Hep birlikte Kartal’ı kültür ve sanatın başkenti yapmak için daha çok çabalamalıyız.

Kartalin Sesi
Kartalin Sesi
Kartal'ın Sesi Gazetesi yazarı
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Imam Ali Türkan Açık OCAK 2022 SENDİKA İSTATİSTİKLERİ
İmam Ali Türkan Açık HASAN ALİ YÜCEL
İmam Ali Türkan Açık  6284
Seçkin Alper Tamer Açık Kartal’da Emeklilikte Adalet Çağrısı
Zehra Sayar Açık Yılbaşı
Deniz Özlem Er Açık Yılbaşı
Veysel Yiğit Açık İBB’den Kartal’a 3. Kreş