Cumartesi, Kasım 23, 2024
Ana SayfaKÜLTÜR SANATSOKAK SANATÇILARI DERNEĞİ KARTAL’DA KURULDU

SOKAK SANATÇILARI DERNEĞİ KARTAL’DA KURULDU

SOKAK SANATÇILARI DERNEĞİ KARTAL’DA KURULDU

Yüksel FIRAT

Sokak sanatçıları bir dernek çatısı altında birleşmek için harcadıkları yoğun çabanın ardından âdete diş ve tırnaklarıyla derneklerini kurmayı başardılar.

Kartal’ın Sesi Gazetesi olarak Hamam Sokak Tozkoparan İşhanında komşumuz olan Sokak Sanatçıları Derneğini ziyaret ederek süreci , dernek yönetici ve üyelerden dinledik. Doğal olarak ilk sorumuzu şöyle sorduk;

 Dernek hangi ihtiyaçtan doğdu ve kuruluş amacınız nedir?

“Bugüne kadar sokak sanatçıları hep engellenmeye çalışıldı. İstanbul’da, Bursa’da ve daha birçok yerde engellendi de. Dernek açılmadan öncede sorunlarımızla ilgili olarak hem kendi yaşamımızı hem de araştırmalarımızı gözden geçirdik.  Sorunlarımızla ilgili sosyal medya üzerinde bile vatandaşların çekip paylaştığı en 50-60 video var. Bu videolarda sokak sanatçılarına zabıtaların nasıl müdahale ettiği görülmektedir.

Zabıtaların, sokak sanatçılarına vergi ödemiyorsunuz ithamları, dilenci konumuna sokma çabaları, sanatçıların elinde enstrümanlarının alınması vb. yöntemlerle sürekli engellenmektedir sokak sanatçıları. Tüm bu uygulamalar karşısında ya artık sokağa çıkamayacaktık ya da kurumsal bir kimlik kazanarak meşruluğumuzu ispatlayacaktık.   

Tüm bu gelişmeleri sokak sanatçıları olarak birlikte tartıştık; Madem resmiyet olmayınca bu tür uygulamalarla karşı karşıya kalıyoruz, o halde biz de bir çatı altında toplanarak kurumsal bir kimlik kazanalım dedik. Böylece bu müdahaleleri, baskıları ortadan kaldırmak ve daha geniş çaplı etkinliklerle geniş kitlelere ulaşarak daha güzel şeyler yapmaya karar verdik. Bu karar derneğimizi doğurdu. Artık İstanbul’da Sokak sanatçıları olarak kurumsal bir kimliğe ve örgütlülüğe sahibiz.”

Şehir merkezinde hoş bir lokale sahip olan derneğe kimlerin üye olabileceği ve lokalin halka açık olup olmadığını da merak ettik. Dernek yönetici ve üyeleri Kartallıları sevindirecek şeyler söylediler.

Derneğe üyelik koşulları nedir ve dernek halka açık mı?

“Derneğimiz kendini sadece sokak sanatçılarıyla sınırlamamaktadır. Derneğimiz bir meslek grubuna ait değildir. Toplumun tüm kesimlerinden sanata ilgisi olan kadın, erkek,  genç, yaşlı her kes derneğimize üye olabilir.

Derneğimizin lokali sürekli olarak halka açıktır. Zaten burayı aktif olarak kullanmak istiyoruz. Böylece, birlikte çalıp söylemek, dinletiler düzenlemek, çay kahve içip sohbetler ederek günü daha sıcak bir atmosferde birlikte geçirme imkânı bulacağız. Dolayısıyla tüm bunlar için açık olan lokalimize tüm halkımızı bekliyoruz. Burası kapalı bir alan olsa da sokağın tozuyla içeri girdiğimiz bu yerde hep sokağın yansıması olacak.”

Günümüz koşullarında ekonomik olarak bir dernek kurmak ve onu yaşatmak kolay olmadığı her kes için bilinen bir gerçektir. Dernek binasındaki eksikliklerde dikkatimizi çekerken soramadan edemedik.

Derneğiniz kurum ve kişilerden destek alabilmekte midir?

“Derneği kurmadan önce birkaç konser yaptık. Bu konserlere olan ilgi ve desteği derneğimize destek olarak kabul etmekteyiz. Dernek lokalimizi hazırlamak da kolay olmadı. Bir tadilat süreci yaşadık. Yapılacak tüm işleri elbirliği ile kendimiz yaptık.  Ancak mevcut destek ve olanaklarımız yeterli değildir. Çünkü şu an yapmamız gereken çok şey var. Fakat olanaklarımız bunları yapmaya yetmiyor. Bundan dolayı tüm kurum ve kişileri bizimle dayanışmaya ve desteğe çağırıyoruz.”

Dernek kapsamında yapmayı planladığınız başka etkinlikler var mı?

“Biz sadece sokağa çıkıp müzik yapmakla yetinmek istemiyoruz. Kuruluş amacımız yukarıda belirttiğimiz ihtiyaçlılardan kaynaklansa da biz, resim, drama, bağlama, keman, vb. ders ve etkinlikler ile burayı tam bir kültür ve eğitim kurumu olarak değerlendirmek istiyoruz. Tüm bunlar için biraz zamana ihtiyacımız olduğunu biliyoruz.

Biz, sadece sokak müziği ile değil tüm sanat dallarında sokağa inmek ve sokakta etkinlik yapmak istiyoruz. İnsanların gördüklerinde hoşlanacakları, hissedecekleri, anlayacakları renkli ve güzel şeyler yapmak istiyoruz. Örneğin üyemiz değil ama Hüseyin Aslan’ın sokakta yaptığı karikatür bunun güzel bir örneğidir.”

Niye sokakta müzik yapmakta ısrar ediyorsunuz?

“Sokakta müzik yapma ısrarımız esasen soruna yaklaşımımızın da temeline oluşturmaktadır. Biz sanatın sokakta ve halkın içinde olmasını esas almaktayız. Sanatın salonlara hapis olmasını istemiyoruz. Biz sokakta söylediğimizde insanlar gelip bizimle birlikte eşlik etmekte, yanımıza oturup dinlemekte ya da ritim tutmakta ve böylece aslında sokakta insanlarla birlikte çalıp söylüyoruz. Tabii söylediğimiz şarkılardan rahatsız olup bazen bizi şikâyet edenlerde oluyor. Ama olsun bu istisnalar dışında Kartallılar bizimle birlikte çalıp söylüyor ve duygularını bizimle paylaşıyor. Bu bizi mutlu ediyor.

Sokakta müzik yaptığımızdan halkın bozukluklarıyla da olsa maddi katkıları oluyor. Biz parayı değil; Sokakta müzikle kendimizi gerçekleştirmeyi esas almaktayız. Ama bu ufak katkılar da kuşkusuz önemli bir katkı sunuyor günlük yaşamımızı sürdürmeye. Çünkü çoğunluğumuz lise ve üniversite öğrencisi ve bu katkılar aynı zaman da bizim eğitimize bir katkı olmaktadır.

Derneğimizin bünyesinde toplanan arkadaşların ortalama yaşı 17 civarında. Arkadaşlarımızın çoğunluğu lise öğrencisidir. Derneğimizde yaşı daha ileri ve tecrübeli olan arkadaşlar bu genç arkadaşlara yoldaşlık ve abilik yaparak destek olmaktadır. Karşılıklı bu uyum ve dayanışma sakak sanatımızı da güçlendirmektedir.”

Dernek Kartal’da olunca genel kanı gibi biz de derneğin Kartal’la sınırlı olduğunu düşündük. Ama öyle değilmiş.

Dernek Kartal Sokak sanatçılarıyla mı sınırlı?

“Derneği Kartal’da kurmamızdan dolayı böyle bir algı oluştu. Ama doğru değil. Derneğimiz öncelikle İstanbul  sokak sanatçılarının derneğidir. Örneğin şu an Kadıköy’den da yanımıza gelen üyelerimiz var. Maltepe’den yakın zamanda 5-6 arkadaşımız gelecek. Kartal’da ise tüm sokak sanatçıları derneğimizde toplandı. Derneğimiz, Kadıköy ve Maltepe’den başlayarak sokak sanatçılarıyla birleşmeye başlamıştır.

Diğer yandan yukarıda da belirttik;  Derneğimiz sadece sokakta müzik yapanlarla sınırlı değildir. Hem tüm sanat dallarının sokağa çıkmasını hem de sokağa çıkan her sanatçının derneğimizin bünyesinde birleşmesini arzulamaktayız. Bundan dolayı tüm sanatçıları sokakta sanat yapmaya ve örgütlü olmaya çağırıyoruz.

Kartal’ın Sesi Gazetesi’ne de bizim sesimiz olduğu için çok teşekkür ediyoruz.”

Yuksel Firat
Yuksel Firat
Kartal'ın Sesi Gazetesi yazarı
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Imam Ali Türkan Açık OCAK 2022 SENDİKA İSTATİSTİKLERİ
İmam Ali Türkan Açık HASAN ALİ YÜCEL
İmam Ali Türkan Açık  6284
Seçkin Alper Tamer Açık Kartal’da Emeklilikte Adalet Çağrısı
Zehra Sayar Açık Yılbaşı
Deniz Özlem Er Açık Yılbaşı
Veysel Yiğit Açık İBB’den Kartal’a 3. Kreş