Açlık sınırı 6 bin 391 TL
Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ aylık 8 bin 313 TL’ye yükselirken, asgari ücret bir çalışanın bunu karşılayabilmesi için 4 bin 61 TL daha bulması gerekiyor.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ‘geçim şartlarını’ ortaya koymak için her ay düzenli olarak yaptığı ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın Haziran sonuçlarını yayımladı.
- AÇLIK SINIRI 6.391 TL ile MEVCUT ASGARİ ÜCRETİN 2.137 TL (YARIM ASGARİ ÜCRET KADAR) ÜZERİNDE!
- MUTFAK ENFLASYONUNDAKİ ARTIŞ AYLIK %6,2! SON ON İKİ AYLIK %117,3 ORANINDA!
- “VAR EVİ KEREM EVİ, YOK EVİ ELEM EVİ!” YOKSULLUK SINIRI 20.818 TL!
- BEKÂR BİR ÇALIŞANIN AYLIK YAŞAMA MALİYETİ 8.313 TL‘YE ULAŞTI! BİR KİŞİYE NEREDEYSE İKİ ASGARİ ÜCRET GEREKİYOR!
Araştırmaya göre;
- Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 6 bin 391 TL’ye,
- Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 20 bin 818 TL’ye,
- Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 8 bin 313 TL’ye yükseldi.
Asgari ücretin 4 bin 252 TL’ye yükseldiği Ocak’ta açlık sınırı 4 bin 249 TL, yoksulluk sınırı 13 bin 843 TL, bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ 5 bin 587 TL’ydi.
Öte yandan Haziran itibariyle de dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 6,2 oranında arttı. Asgari harcama tutarındaki artış son 12 ayda yüzde 117’yi buldu.
“İnsanlar beslenme harcamalarından kısıyor”
Türk-İş araştırmada şu yorumu yaptı:
“Ne yazık ki, ülkemizde istihdama katılım oranı genel olarak ve özellikle de kadınlarda son derece düşüktür. Ücretli çalışanlarda haneye gelir sağlayan kişi sayısı ağırlıklı olarak bir kişi olmaktadır. Ele geçen ücretin yetersiz olduğu durumlarda, elde edilen gelir birden fazla kişinin geçimini karşılayamamakta, kişi başına ‘insanca geçim için’ yapılması gereken harcama tutarı yetersiz kalmaktadır.
Aileler, büyük bir olasılıkla beslenme dışı harcamalarının (kira, ulaşım, yakıt, elektrik ve benzerleri) bir kısmını da beslenme harcamalarından kısarak elde edebilmektedir. Sonuçta, gelir düzeyinin düşük ve yetersiz olması, dar gelirli kişi ve ailelerin sağlıksız ve dengesiz beslenme yapmasına yol açmaktadır.