Arda Mavi; 5 yaşında kodlama yapıp, lisede işaret dilini sese ve yazıya çeviren “SESLOGARİTMA” projesini icat etti.
2019 TÜBİTAK Türkiye şampiyonu oldu. ABD’deki Uluslararası Bilim Yarışması’nda Dünya 4. oldu. “Geleceğin En Parlak Yapay Zeka Araştırmacıları” arasında yer aldı. Ancak TÜBİTAK’tan burs alamadı ve ABD’ye gidemedi. ABD’deki üniversitelerden birine parasızlıktan kayıt yaptıramadı. ……………………….
İLAY’DA ŞAMİLGİL; “Sıvılarda su oranını mıknatısla ölçen” bir proje üretti. Projeyi TÜBİTAK beğenmedi. 70 ülkeden 5 bin fizikçiyle İtalya’da girdiği yarışmada aynı projeyle Dünya 1.si oldu.
……………….
Peki TÜBİTAK’IN beğenip desteklediği projeler nasıldı ?
Levent Akbaba, İmam Hatip Öğrencisi… “Ayet okunan fasulyelerin 31 cm., okunmayanların 13 cm. büyüdüğünü, üstelik rap-arabesk dinletilerin ise cüce kaldığı” projesini TÜBİTAK’a sundu ve bu proje TÜBİTAK BİLİM FUARI’nda sergilendi.
Başka … “ Masum mor menekşelerin üzerine salınan mavi ve yeşil gözlülerde bunun tersi oldu” Bu da TÜBİTAK’a sunulan başka bir projeydi.
Zaten TÜBİTAK, Pardus Programı’nda; “Biz önce Allah rızası için sonra özgür yazılıma sahip olmak için uğraşıyoruz” diyerek “Bilimsel”! Projelere! Bakış açısını belirtmişti.
SAHİ…. TÜBİTAK’ın AÇILIMI NEYDİ ?