İstanbul Kartal’da oturan tekerlekli sandalye kullanan yüzde 96 engelli vatandaş Deniz Gökçe Bülbül, asansör kabinin darlığı ve kabin iç kapısı nedeniyle evine çakıp inemiyor. Ancak tüm kurumlar olaya kör ve sağır.
Yüksel Fırat/Kartal
13 Eylül 2022 tarihinde güncellenen yönetmelikle, asansörler için kabin iç kapısı zorunlu hale getirildi. Bu yönetmelik uyarınca yapılan kabin iç kapısı asansör kabinin daha da daralttığı için Deniz Gökçe Bülbül artık mülkiyeti de kendisine ait olan evini kullanamıyor.
Tekerlekli sandalye kullanan engelli için apartmanın asansörü, engelliler için gerekli asgari şartlardan biri olan kabin içi genişliği, durma toleransları ve manevra için gerekli olan şartları taşımamaktadır. Bu olumsuz duruma kabin iç kapısı zorunlu hale de gelince asansör, apartmanın 9. katında oturan Deniz Gökçe Bülbül için kullanılamaz hale geldi.
Deniz Gökçe Bülbül sorunun çözümü için başvurmadığı kurum kalmamış olmasına rağmen sorun çözümsüz olarak orta yerde duruyor.
Deniz Gökçe Bülbül yaşadığı sorunu ve sıkıntılarını dile getirerek çözüm beklemektedir.
Deniz Gökçe Bülbül: Yaklaşık bir aydır asansöre takılan kabin iç kapısı yüzünden asansöre girip çıkamıyorum. Benim evim 9. Katta. Ben kimsenin yardımı olmadan daireme çıkabiliyorken; Şimdi birilerinin yardımına muhtaç kaldım. Ben tek yaşıyorum. Tek yaşadığım için de sürekli yanımda biri yok. Herhangi bir rahatsızlık yaşadığımda tek başıma aşağı inemem.
Güvenlik kabini konusunda hiçbir şekilde bana yardımcı olmadılar. Başvurduğum birçok yer bana hiçbir şekilde geri dönüş yapmadı.
Gördüğünüz gibi, ben hiçbir şekilde asansöre sığamıyorum. Sığamadığım için de asansör hareket etmiyor.
Yani benim tekerlekli sandalyenin ayak yerlerini sökmem gerekiyor ki asansöre girebileyim. Ben de % 96 oranında engelli biriyim, ellerimde direnç kaybı var. Hiçbir şekilde tek başıma bu ayak yerlerini sökemiyorum. Söktüğüm takdirde de hani onları mı elime alayım yoksa ayaklarım sıkışmasın diye ayaklarımı mı böyle sürükleyeyim? Hangi birini yapayım? Çantamı mı tutayım, arabamı mı kullanayım? Ne yapayım? Ben de bilemiyorum.
Bir sürü devlet dairesine başvurdum. Hiçbirinden bana çözüm gelmedi. Öncelikle Kartal Belediyesi’ne kendim giderek başvurdum. Sonrasında Makine Mühendisleri Odasını aradım. Ondan sonrasında Cimer üzerinden İstanbul Valiliği’ne yazdım. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yazdım. Ama tüm çabalarım cevapsız ve çözümsüz kaldı.
Bana sundukları alternatifler ise daha küçük bir akülü araç. Ben 3 yaşında ya da 5 yaşında bir çocuk değilim ki, daha küçük bir araca sığabileyim. Ben alışveriş edeceğim, gördüğünüz gibi poşetlerle geleceğim nasıl sığacağım?
Tüm kurumlara çağrımdır. İlgililer durumumu dikkate alarak sorunuma bir çözüm geliştirmelidirler. Yüzde 96 oranında engelli bir vatandaş olarak bir de kurumların uygulamalarından dolayı engellenmek istemiyorum.”