Perşembe, Aralık 12, 2024
Ana SayfaGÜNCEL‘Bağımsız yerel medyanın varlığı zaruri’

‘Bağımsız yerel medyanın varlığı zaruri’

‘Haberciliğin tam anlamı ile yapılabilmesi için özel ve bağımsız bir yerel medyanın olması zaruri.’

 
Yerel medyanın yerel sorunları görmesi/görmezden gelmesine ilişkin journo Beril Caymaz’ın “Yerel medya neleri haberleştir(m)iyor? Şanlıurfa’dan DEDAŞ örneğini inceledik” haberinde değerlendirmede bulunan Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Tuba Livberber yerle medyanın önemine dikkat çekmektedir.
‘Bağımsız yerel medyanın varlığı zaruri’
journo, Beril Caymaz Yerel medyanın yerel sorunları görmesi/görmezden gelmesine https://journo.com.tr/yerel-medya-haber-sanliurfa-dedas ilişkin değerlendirmede bulunan Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Tuba Livberber ise şunları söyledi:
Habercilikte yerel medya oldukça önemli. Yerel medya, demokrasinin temel taşını oluşturduğu için önemi daha da büyük. Demokrasi aşağıdan yukarıya doğru bir yön izlediği için öncelikle yerel medyanın demokratik özelliklere sahip olması gerekir. Haberciliğin tam anlamı ile yapılabilmesi için özel ve bağımsız bir yerel medyanın olması zaruri.
İl, ilçe ya da beldenin en az %70’ine dağıtım ya da yayın yapan mecralar olarak tanımlayabileceğimiz yerel medyanın hedef kitlesi de sınırlı. Ancak bu sınır kimi zaman yaygın medya karşısında bir avantaja dönüşür. Yaygın medyanın tek sesliliği karşında yerel medya, ötekileştirilenlerin de seslerini duyurmasına, kendilerini ifade etmelerine, ortak sorunlar karşısında ortak çözümler bulmalarına yardımcı olur. Bunu yaparken genel geçer olanı savunan yaygın medyanın aksine hitap ettiği azınlık topluluğunun sesi olur ve demokrasiyi yaşatır.
Bir anlamda zaman ve mekân sınırlarının ortadan kalkmasıyla meydana gelen yersizleşme/yurtsuzlaşma karşısında yaygın medyanın gideremediği eksikliği insanlara “bir yer/yurt gösterme” özelliği ile gidermeye çalışır. Ancak Türk yerel medyasının hem ekonomik, hem de politik sıkıntıları nedeniyle bu özellikleri tam anlamı ile yansıtabileceğini söyleyemeyiz. Hatta yerel medyada sıklıkla görülen naylon gazeteler ve beslenme basın gibi oluşumlarla haber üretim sürecinin özerk şekilde işlemediği de oldukça açık.
‘Yerel medya, çözüm odaklı olmalı’
Yerel medyanın egemen dil karşısında “biz ve onlar/ötekiler karşıtlığı üzerinden bir dil kurgulamak yerine çözüm odaklı olması gerektiğini” ekleyen Livberber şöyle devam etti:
Yerel medya, kalıplaşan medya temsilcileri ve ötekileştirme pratikleri karşısında durmalı. Kutuplaşmayı körüklemek yerine bireyleri nesne değil, özne olarak konumlandırılmalı ve olayları bağlamından koparmadan vermeli. Gerek haber dili, gerekse görsel kullanımında editöryel bağımsızlık ve kaynaklara bağımlı olmama gibi etmenler oldukça önemli. Bu sebeple bu etmenlerin haber üretim sürecinde içeriği en az etkilenmesi için gerekli önlemlerin alınması gerek. Aksi takdirde yerel medyada yerel habercilik ‘egemen’in ve haber kaynağının sözcüsü olmaktan ileri gidemiyor.

Kartalin Sesi
Kartalin Sesi
Kartal'ın Sesi Gazetesi yazarı
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Imam Ali Türkan Açık OCAK 2022 SENDİKA İSTATİSTİKLERİ
İmam Ali Türkan Açık HASAN ALİ YÜCEL
İmam Ali Türkan Açık  6284
Seçkin Alper Tamer Açık Kartal’da Emeklilikte Adalet Çağrısı
Zehra Sayar Açık Yılbaşı
Deniz Özlem Er Açık Yılbaşı
Veysel Yiğit Açık İBB’den Kartal’a 3. Kreş