EROL ALTUNOĞLU PROJELERİ
Öğretim Görevlisi ve Mali Müşavir Erol Altunoğlu Kartal Belediye Başkan Aday Adaylığını açıklamasının ardından Kartal için somutladığı projeleriyle öne çıkmaktadır.
2003-2008 yılları arasında Almanya’ da Erlangan Üniversitesinde AB ve Türkiye’ de uygulanan belediyecilik uygulamalarını karşılaştıran çalışmalar gerçekleştiren Erol Altunoğlu; Ululararası Belediyecilik deneyimleri projelerine yansımaktadır.
Kartal Halkının kent yönetimine fiilen katılabilmesi kent hakkında oluşturacağı fikirler üzerinden gerçekleşecektir. Erol Altunoğlu projeleriyle kent hakkındaki düşüncelerin gelişip olgunlaşmasına hizmet etmektedir.
Bu projeleri belli ana başlıklar altında okuyuculara sunacağız.
BELEDİYECİLİKTE TEK ADAMLIĞIN KALDIRILMASI; HALK MECLİSİ İLE KENT KONSOYENİN İŞLEYİŞİ
Biz her apartman yöneticisini halk meclisi üyesi sayarak,onlardan her mahalle için 19 ar kişilik yürütme kurulları belirleyeceğiz.Onların başkanları da kent konseyi yürütmesini oluşturacak. Böylelikle kent konseyi yürütme kurulu ilçemizin senatosu olacak. Biz ilçenin kumandasını kent konseyi üzerinden doğrudan halka teslim edeceğiz. Gecikme ya da usulsüzlük varsa kent konseyi üzerinden soruşturma talep etme ya da dava açma yoluyla sorunlu hallerin çözülmesine, yavaş giden işlerin süratlenmesine olanak sağlayacağız. Çağdaş demokrasiler böyle işliyor. Biz de ilçemizi çağdaş dünya ile buluşturacağız. Yani belediyecilikte tek adamlılığı kaldıracağız.
Mahalle Halk Meclisleri, Yürütme Kurulları ve Kent Konseyi ile halkın denetimine açık olmayan bir belediyecilik; ancak rantçılara hizmet eder.
– Toplumsal düzenin kuruluşu, yönetimi ve denetimine ilişkin politikaların saptanması,
– Kararların alınması ve uygulanmasına ilişkin politikaların saptanması,
– Kararların alınması ve uygulanmasına ilişkin çabaların eylemli olarak içinde bulunulması amacıyla, mahallelerde her apartman yöneticisini halk meclisi üyesi saymak suretiyle, mahalle halk meclisleri oluşturacağız.
Bu yolla, vatandaşları yönetime dâhil ederek, alınan kararların vatandaşlar nezdinde sahiplenilmesini sağlayacağız.
Böylelikle vatandaş, kendisinin tercihlerini yansıtan kararlar kapsamında yönetimde aktif bir biçimde söz sahibi olacak.
Mahalle halk meclisi kendi mahallesinin 9 kişiden oluşan yürütme kurullarını belirleyecek.
Bu yürütme kurullarının başkanları, İlçe Kent Konseyi Yürütme Kurulu’ nu meydana getirecek.
Mahalle Halk Meclisleri, Mahalle Yürütme Kurulları ve Kent Konseyi Yürütme Kurulu vasıtasıyla, sivil toplumun gelişmesine ve kurumsallaşmasına katkıda bulunacağız.
Kent Konseyinin yeni yapısı yoluyla, kent yönetiminde saydamlık, katılımcılık, hesap verebilirlik, öngörülebilirlik ilkelerinin uygulanmasını sağlayacağız.
Kent Konseyi, yeni belediye programlarını başlatmasına veya mevcut program ve hizmetlerin geliştirmesine katkı sağlayacak.
Kent konseyinde oluşturulan görüşler, mutlak surette belediye meclisinin ilk toplantısında gündeme alınarak değerlendirilecek.
Yerellik ilkesi çerçevesinde katılımcılığı, demokrasiyi ve uzlaşma kültürünü geliştireceğiz.
Temel stratejiler ve faaliyet planlarının belirlenmesinde,uygulama ve izleme süreçlerinde tüm kenti kapsayan ortak bir akıl oluşturacağız.
Kentin kimliğine ilişkin tarihi, kültürel, doğal ve benzeri değerlerine sahip çıkarak geliştireceğiz.
Sürdürülebilir kalkınma anlayışına dayalı, kentin yaşam kalitesini geliştiren, çevreye duyarlı ve yoksulluğu giderici programları uygulamaya sokacağız.
Kent kaynaklarının etkili, verimli ve adil kullanımına yönelik çalışacağız.
Yapılan her iş, üç beş kişinin çıkarına değil, Kartal’ı dolduran bütün halkın yararına olacak.