DOĞA – ÇEVRE – İKLİM KATLİAMLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Dünyanın önemli tüm kaynaklarını acımasızca sömüren, talan eden emperyalist-kapitalist sistem; doğada ve çevrede büyük tahribatlar ve dünyayı yaşanmaz kılacak derecede iklim değişiklikleri yaratmıştır.
Günümüzde iyice derinleşen bu sorunlar herkesi etkiler ve ilgi alanına girer hale getirmiştir.
A)Önce dünyada ve Türkiye’de yaratılan, giderek de derinleşen sorunların birkaçına bakalım:
- Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Hükümetler arası Bilim- Politika Platformu- Birinci Küresel Değerlendirme Raporu:
“ 1 Milyon tür yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Yeryüzünde insanın var olduğu zaman diliminde ilk defa bu kadar çok tür yok olma tehlikesi yaşıyor.
Dünya 6. en büyük kitlesel yok oluş evresinde. Geçmiş yok oluşlardan farklı olarak bugünkü yok oluş insan marifetiyle meydana geliyor ve insanlık tarihinde tanık olmadığımız boyutlarda. Yok oluştan tüm dünya etkileniyor. 1900’lü yılların başından beri dünyadaki ormanların %50’si yok oldu -ki bugün hala Amazon Ormanları yanıyor.- Son 50 yılda hem karasal hem de deniz türlerinin popülasyonlarında %36 azalma görüldü. Karasal alanların %75’i insanlar tarafında değiştirilerek doğallığını kaybetti. Deniz alanlarının %60’ından fazlası ise yoğun insan etkisi altında. Sulak alanların %85’i artık yok. Son 40 yılda ise kişi başına küresel tüketim %15 oranında arttı.”
- BM Aşırı Yokluk Ve İnsan Hakları Özel Raportörü F.Alston Raporu:
“Dünya 2030 yılında kendisini koruyabilen zenginlerle, arkasında bıraktığı fakirler arasında yeni bir “iklim ırkçılığı” ile karşı karşıya kalacak. Gelecek 10 yılda sel ve fırtınaların daha sık yaşanmasıyla birlikte 120 Milyon insan açlıkla – göç arasında tercih yapmak zorunda kalacak, yaşadığı yeri terk edecek. En iyi senaryoyla 1,5 derecelik artış olsa bile birçok bölgede aşırı sıcaklıklar görülecek. Bu durum gıda güvenliği, gelir ve sağlık kaybına yol açarak toplumları çaresiz bırakacak… 2015’te imzalanan Paris Anlaşmasıyla öngörülen sıcaklık düşüşleri milyonlarca insanın hayatını kurtarmaya yetmeyecektir. Eğer ülkeler iklim değişikliği ile yeterince mücadele etmezlerse yaşam, yemek, barınma ve su gibi temel insanlık haklarının zarar göreceğinin farkına varmalılar.”
- Stanford Üniversitesi 207 Araştırması:
“İklim değişikliği ülkeler arasındaki küresel eşitsizliği derinleştirecek, yoksul ülkeler daha yoksullaşacaktır. ABD’den sel ve fırtınalardan en büyük zararı en yoksul şehirler görecektir. Ekonomileri daha çok tarıma bağlı olduğu için doğal afetlerden en büyük zararı yoksul ülkeler görecektir. “