Erol Altunoğlu’nun Hafif Raylı Sistemler – Tramvay önerisi; Kartal için tartışılmalı ve öncelikli ve uygulanabilir mahalleler için projelendirilmelidir. Kartal halkının çağdaş ulaşım hakkı sağlanmalıdır.
Yüksel FIRAT
Gökhan Yüksel’in ise şehir içi ulaşıma ilişkin somut bir önerisi yoktur.
Ebubekir Taşyürek’in 16 kilometre uzunlukta Havaray projesi, hayali bir proje olmanın ötesine geçemeyeceği görülmektedir.
Bu durum dikkate alınarak Erol Altunoğlu’nun Hafif Raylı Sistemler – Tramvay önerisi; Kartal için tartışılmalı ve öncelikli ve uygulanabilir mahalleler için projelendirilmelidir. Kartal halkının çağdaş ulaşım hakkı sağlanmalıdır.
Hafif Raylı Sistemler – Tramvay
“Belediyeler, taşımacılık ile uğraşan esnafın güzergahı dışında, bilhassa yaşlıların, engellilerin, hastaların ve öğrencilerin taşıma hizmetlerinin karşılanması maksadıyla belediyelerin kullanımına ve bakımına verilmiş olan yollar üzerinde hafif raylı sistemler kurmalı.
Tramvaylar, diğer ulaşım araçları ile aynı alanı kullanabilir..
Mevcut karayoluna aynı seviyede döşenen raylar üzerinde hareket edebilir.
Tramvay yolları inşa edilirken çok büyük çaplı kazı ve inşaat çalışmaları gerekmediği için maliyet açısından diğer sistemlere oranla oldukça ucuza mal edilebilir.
Öncelikli iş, toplumsal bir hak olan yaygın ve hesaplı toplu taşıma olanaklarını geliştirmek olmalı.
Yerel yönetimler kar amaçlı şirketler değil, hizmet üreten halk kurumlarıdır.
Belediyecilik toplumsal bir hizmettir, piyasa mantığıyla yapılamaz.
İlçe içi ve dışı taşımacılığın birbiriyle uyumlaştırıldığı toplu taşımacılık uygulaması başlatılmalı.
Taşımacılıkta banliyölere eğilen bir belediyeciliği ortaya çıkarmalıyız.
Ranta, rantiyeye sırtımızı dönmeliyiz.
Otomobil ve minibüsler ile hafif raylı sistem olarak tanımlanan tramvaylar birbirlerinin alternatifi olarak değil birbirlerinin tamamlayıcısı olarak ilçemizde çalıştırılmalı.
Hiç bir şekilde mevcut esnafın ekmeğiyle oynanmamalı.
Hatta bu esnafın uygun görmesi halinde onların da katılımıyla bu sistem genişletilebilir..
Kullanılacak tramvay sisteminde, durak olarak mevcut otobüs durakları veya onlara benzer basit tesislerden faydalanılmalı.
Bu yolla, toplu taşımada mahalleler, semtler ve okullar arasında ayrım yapmayarak, ulaşımı halkın gereksinimleri doğrultusunda düzenlenmeli.
Ulaşımın 24 saat halka hizmete açık olması sağlanmalı.”