Kapitalist aşırı üretim derinleştikçe sermayenin ve hükümetlerin ilk aklına gelen işçilerin ve emekçilerin kazanımlarını ortadan kaldırarak güvencesiz kuralsız ve esnek çalışma yöntemleriyle kar oranlarını koruyarak en aşırı karı garantiye almak olmaktadır.
Bu konuda ne denli pervasız olacaklarını hayal bile etmek güçtür. Kovid-19 salgını döneminde işçi ve emekçilerin üretime (ölüme) gönderilmeleri belki tahmin için bir gösterge olabilir.
İşsizlik, düşük ücret ve açlık işçi ve emekçilerin açık gündemi olduğu bir dönemde; Cumhurbaşkanı Erdoğan 9 Haziran 2020 tarihinde yaptığı açıklamada “Çalışanlara tamamlayıcı emeklilik sigortası sunacak bir çalışma başlatıyoruz. Tesis edilecek karma model ile işçilerin kazanılmış hakları korunacak. Tamamlayıcı emeklilik sigortası ile aynı zamanda ilave emeklilik desteği alınabilmesini de sağlayacağız” dedi.
Bu biçimde yapılan açıklamanın Türkçe ne anlama geldiğini işçi ve emekçiler biliyor. Bundan dolayı hükümetin her söylediğin emir telaki eden sendikalar bile açıklamaları kabul edilmez olarak tanımladı.
Yukarıdaki açıklamanın ne anlama geldiğine ilişkin çeşitli senaryolar konuşulmaktadır. Senaryo çünkü sistemin nasıl kurulacağı ve işleyeceği ile ilgili net bilgi yok. Bu belirsizliğe rağmen – DİSK’in çağrılmadığı – toplantıda hem sendikalar hem de sermaye kesimi kendi açılarından teklifi reddettiler.
Sendikalar reddetti çünkü üç model olarak dillendirilen paketin her bir modeli işçilerin kazanımlarını yok etmek ve tüm geleceklerini karartmak üzere tasarlanmış.
1. MODEL: BES, TES OLACAK 1. modelde BES’in doğrudan TES olarak yeniden yapılandırılması öngörülüyor. Bu modelde bireysel emeklilik sisteminden çıkanlar da dahil olmak üzere 45 yaş altı tüm çalışanlar tamamlayıcı emeklilik sistemine dahil edilecek. Yine işçi ve kamu emekçilerinden her ay en az yüzde 3 kesinti yapılacak ve bu tutar tamamlayıcı emeklilik sistemine yatırılacak. İşçi istese bile 10 yıl sistemde kalma ve 56 ya da 60 yaş koşullarını yerine getirmeden sistemden çıkamayacak.
2. MODEL: TES, KIDEM FONU OLACAK 2. modele göre TES, kıdem tazminatı fonu olarak kurulacak. Kıdem tazminatı her bir yıllık kıdem için 30 günlük giydirilmiş brüt ücret tutarındadır. Bu modelde kıdem tazminatının 19 gününün mevcut haliyle devam etmesi, 11 gününün ise TES’e aktarılması planlanıyor. Bu durumda işverenler her yıl işçinin kıdem tazminatından düşülmek üzere 11 günlük ücret tutarında tamamlayıcı emeklilik sistemine prim ödeyecek. İstisnai durumlar dışında işçiler sistemde (fonda) biriken tutara belli bir yaşa (56 ya da 60) gelene kadar dokunamayacak.
3. MODEL: TES İLE ENTEGRE KIDEM FONU Bu modelde, aynı 1. modelde olduğu gibi bireysel emeklilik sistemi (BES), tamamlayıcı emeklilik sistemi (TES) olarak yeniden yapılandırılacak. Bununla birlikte TES ile entegre bir kıdem tazminatı fonu da kurulacak. Bildiğimiz anlamıyla kıdem tazminatı artık hiç olmayacak.
Tüm fabrika ve işyerlerinde- ki Kartal Belediye işçilerinin de temel gündemlerinden biri oldu- yükselen itiraz üzerine taslağa sos aranmaya başlandı. Dünya gazetesinden Hüseyin Gökçe’nin haberine göre işçi sendikaları, patron sendikaları ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının önereceği akademisyen ve hukukçulardan oluşan bilim kurulu, kıdem tazminatı ve tamamlayıcı emeklilik sistemiyle ilgili gündeme gelen senaryolar üzerinde çalışarak ortak bir metin oluşturmaya çalışacak. Bu metin, üzerinde son çalışmalar yapıldıktan sonra TBMM gündemine sunulacak.
Mevcut paket hangi sosla TBMM gündemine sunulursa sunulsun özü itibariyle güvencesiz, kuralsız ve esnek çalışmayı esas alacaktır. Çünkü krizin tüm yükü kalıcı olarak işçi ve emekçilerin sırtına yıkılmak isteniyor.
Türkiye’de işçi ve emekçilerin elinde kalan son ekonomik, sosyal ve demokratik hakları ortadan kaldırmaya yönelik adımların atıldığı, işçi sınıfının bütün kazanılmış haklarının hedefe konulduğu bir dönemde, kıdem tazminatı başta olmak üzere, iş ve gelir güvencesi ile kamusal sosyal güvenlik hakkının korunması işçilerin sendikal örgütlülük üzerinden verecekleri mücadeleye bağlıdır
Kartal’da bulunan sendika şubeleri ya da şube başka ilçede olsa da Kartal bulunan işyerlerinde örgütlü sendikaların tutumu Kartallı işçi ve emekçiler için hayati olacaktır.
GÜVENCESİZ ÇALIŞMA SİSTEMİ
İLGİLİ HABERLER