Salı, Nisan 16, 2024
Ana SayfaEMEKKARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI VE BÜROKRASİSİ İŞÇİYİ GREVE ZORLAYARAK NE AMAÇLIYOR?

KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI VE BÜROKRASİSİ İŞÇİYİ GREVE ZORLAYARAK NE AMAÇLIYOR?


KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI VE BÜROKRASİSİ İŞÇİYİ GREVE ZORLAYARAK NE AMAÇLIYOR?

CHP Belediye Başkanlığı Aday Adaylığını ve Meclis Üyeliği Aday Adaylığını ilan edenler neden seyrediyor?

CHP Belediye Başkanlığı Aday Adaylığını ve Meclis Üyeliği Aday Adaylığını ilan eden adaylar, Kartal Belediye işçilerini ve sorunlarını görmeme de ısrar etmektedirler.

Sayın Kılçdaroğlu’nun asgari ücret açıklamasından sonra bile; Kartal Belediye işçilerinin durumunu merak etmediler.

Oysa hangi işçiye sorsalardı sorunları öğrenebilir ve özellikle de görüşmeleri süren ve çıkmaza giren Toplu İş Sözleşmesi hakkında bilgi alabilirlerdi.

Tüm bunları öğrenme olanaklarına sahip olmalarına rağmen yapmamış olsalar da; ben süreci yine de kısaca bilgilerine sunayım.

696 sayılı KHK ile yapılan düzenlemeyle  Belediye işçilerine kadro verilmedi. Belediye işçileri, Belediye iktisadi teşekkülleri (BİT)’ne geçirildi ve taşeron sistemi yeni biçimiyle devam etmektedir. Bununla da yetinmediler 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 24. Maddesi uyarınca BİT işçilerine iki yıl boyunca geçerli olmak üzere Toplu İş Sözleşmesi Hükümleri olarak bir çerçeve “TİS” dayattılar.

375 sayılı KHK ile dayatılan ve 30.06.2020 yılına kadar uygulanacak olan bu “TİS” Belediye işçilerinin mali ve sosyal haklarının önünün kesilmesini amaçlamaktadır. Bu taslak; ücret zammı olarak günlük çıplak ücret üzerinden 2 yıl boyunca altışar aylık dilimlerle yüzde 4 arttırmaktadır. 

Bugüne kadar taşeron işçilerinin aldığı sefalet ücretin üzerine konan bu gülünç artışları ve sadece bu yılki enflasyon oranının düşünün. Safını işçilere karşıtlık üzerine kurmamış hangi kişi bu haksızlık karşısında susabilir?

Kartal’da geçişlerden sonra sendika, yetki belgesini aldıktan sonra TİS sürecini başlattı. Tabii bu 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 24. Maddesi uyarınca TİS olmayan bir TİS süreci olarak işlemektedir. Belediye bürokrasisi mevcut kararnameyi reddeden değil arkasına sığınan bir tutumla; ücretler sorununu görüşmeyi kabul etmeyerek TİS masasına oturdu. Genel-İş Sendikası 1 No’lu Şube ise bu duruma rağmen sorunları asgari düzeyde de olsa aşmak ve TİS’le bağıtlama üzere masaya oturdu. Ancak Belediye bürokrasisi usul maddeleri dışında esasa ilişkin maddeler konusunda en ufak bir adım atmama ısrarını sürdürmektedir. 

Esasa ilişkin maddeler ise zaten mevcut TİS taslağında toplamda üç-dört maddeyi geçmemektedir. Ki bunlar, çalışma saatleri, asgari ücret farklarının yansıtılması, yemek paraları gibi maddelerdir.

Üstelik Maltepe Belediyesi ile Genel-İş 2  No’lu Şube arasında 19 Kasım Tarihinde bağıtlanan TİS ile bunlar aşılmış sorunlardır. Sendika ve işçiler orada bağıtlanan TİS’in burada da kabul edilmesi istiyor. Maltepe Belediyesinde bu sorun aşılmışken Kartal Belediyesi bürokrasisi neden ayak diremektedir.

Kartal Belediye Başkanlığı ve bürokrasisi, İşçiye ya açlığa mahkum olmayı kabul edeceksin ya da greve çıkarak bunları almayı deneyeceksin dayatması ile ne amaçlamaktadır?



Yuksel Firat
Yuksel Firat
Kartal'ın Sesi Gazetesi yazarı
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Zehra Sayar on Yılbaşı
Deniz Özlem Er on Yılbaşı