DİSK/Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 4 No’lu Şubenin çağrısıyla Kartal Belediye işçilerinin, geçinemiyoruz diyerek tam gün iş yavaşlatma eylemi tüm birimlerde iş bırakma eylemine dönüştü.
Yaşan yüksek enflasyonlarla birlikte zaten düşük olan maaşların açlık sınırının da altına inmesi ile birlikte ek bir iyileştirme istediklerini belirten işçiler konuya ilişkin sendikalarının belediye yönetimi ile görüşmeler yaptığını belirttiler.
EYLEMDEN BAŞKA SEÇENEK YOK
Ancak, DİSK/Genel-İs İstanbul Anadolu Yakası 4 No’lu Şube ile Kartal Belediyesi arasında gerçekleşen görüşmelerde Kartal Belediyesi tarafından somut herhangi bir teklif gelmediği gibi sürecin belirsizliğe bırakıldığını belirten işçiler eylemden başka seçeneklerinin olmadıklarını belirttiler.
‘BELEDİYENİN AÇIKLAMASI BELİRSİZ’
İşçiler Kartal Belediyesi’nin ‘Eylül ayı içerisindeki ekonomik durumumuza göre, sizlerin yaşam koşullarını bir nebze olsa da düzelteceğiz. Çalışma arkadaşlarımızı ekonomik kriz karşısında yalnız bırakmayacağız’ tarzı belirsiz bir açıklama yaptığını söylüyorlar.
DİSK/Genel-İs İstanbul Anadolu Yakası 4 No’lu Şube Yönetim Kurulu ve temsilcilerinin almış olduğu tam gün iş yavaşlatma kararını işçiler belediyenin tüm birimlerinde tam katılımla iş durdurma eylemine dönüştürdüler. Hastane ve zorunluluk olan alanların dışında işçiler işe çıkmadılar ve iş yapmadılar. Dış birimler atölyelerde ve merkez binadaki çalışanlar ise belediye çevresindeki tüm bölgeyi eylem yeri haline getirdiler.
DİSK/Genel-İs İstanbul Anadolu Yakası 4 No’lu Şube Başkanı Ali Sönmez ve yönetim kurulu üyeleri de Kartal’a gelip Şube Başkanı Hasan Kandil ile birlikte tüm birimleri gezerek işçilerin eylemine destek sundular. Doğru Parti Kartal İlçe Başkanı Gülay Turan ve Demokrat Parti Kartal İlçe Başkanı Eray Ekim bir başka etkinlik için geldikleri Kartal Belediyesi’nde tanık oldukları işçi eylemini haklı bularak destek verdiler.
Niye eylemdesiniz sorumuza yanındaki işçi arkadaşların da ortak dili olarak cevap veren bir işçi durumu şöyle anlattı:
“EK PROTOKOL TALEBİMİZ YASAL BİR HAKKIMIZDIR”
“Bulunduğum birimde bu ayın 15’inde yüzde 30 zamlı olarak hesabımıza geçen para ücret olarak 13.000TL, yemek parası ile birlikte aldığımız 15.000TL ile geçinmeye mahkum edildiğimiz için bugün ses çıkarıyoruz. Mevcut ekonomik koşullarda ba maaşla geçinemediğimiz gerçekliği ile karşı karşıyayız. O yüzden de sokaklarda olmamız gerektiğine inanıyoruz. O yüzden de iş bıraktık.”
Somut taleplerini ise şöyle anlattı: “Hükümetin memurlara yaptığı ara zamdan kaynaklı biz de memurların seviyesine çıkartılmak istiyoruz. Yani aynı statüde ve aynı masada, aynı işi yaptığım memur arkadaşımla aynı ücret seviyesinde olmak istiyoruz. Ki memur maaşları 22.000 bandına çıkarıldı ve ek ödemelerle, sosyal denge ödemesi ile 35.000TL civarında bir maaş almaktadırlar. Benimle aynı üniversite mezuniyetine sahip arkadaşlarımdan farklı olarak, ben şirket işçisi olduğum için 15.000TL ile geçinmeye mahkum ediliyorum.
Ek protokol talebimiz yasal bir hakkımızdır. Hükümet ek iyileştirme yapıyorken belediye niye yapamıyor?! Bugün olağanüstü bir durum var yaşan enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında geçinemiyoruz. Aldığım maaş geçinemediğimiz için çekmiş olduğumuz ihtiyaç kredilerine ve faturalar gitmekledir.”