Kartal Belediyesi’nin Bilim ve Teknoloji Hangarı Projesinin Tanıtımı Gerçekleştirildi
Kartal Belediyesi, Kartallıları bilim ve teknolojiyle buluşturacak önemli bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in 2019 seçimlerinde yapmayı vaat ettiği ve ‘hayalim’ dediği Kartal Bilim ve Teknoloji Hangarı projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Kartal Belediyesi ve Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ile yapılan ortak protokol kapsamında Kartal Bilim ve Teknoloji Hangarı, teknoloji üretimi atölyelerinden yaşam merkezlerine kadar içerisinde birçok çalışmanın yer aldığı bir merkez olacak.
ESKİ BİR HANGARDAN, YENİ VE BÜYÜK BİR ‘BİLİM VE TEKNOLOJİ MERKEZİ’
Kartal Belediyesi, İstanbul ilçeleri içinde Kartal’ı, bilim ve teknoloji stratejisi noktasında öne çıkaracak önemli bir projeyi hayata geçiriyor. Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi ile ortak gerçekleştirilen ve ‘Bilim ve Teknoloji Hangarı’ adı verilen projede, geleceğin dili olarak adlandırılan yazılım ve kodlama eğitimlerinin yanı sıra; etkinlik alanları, imalat ve teknoloji üretimi atölyeleri, uygulamalı eğitim ve yaşam merkezleri olacak. Özellikle gençlerin ve çocukların bilim ve teknolojiyi sevmeleri ve bu alanlarda kendilerini geliştirmeleri amaçlanıyor.
Kartal Belediyesi’ne ait Yakacık’taki hangar binasında gerçekleşen projenin tanıtım toplantısına; Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener, MMO İstanbul Şube Başkanı İbrahim Tataroğlu, siyasi parti başkanları, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları çok sayıda STK temsilcisi, Oda üyesi Mühendisler ve vatandaşlar katıldı.
“KARTAL AR-GE BİLİŞİM MERKEZİ’MİZİ VE MAKİNE FABRİKAMIZI BURADA AÇIYORUZ”
Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmasında, göreve gelmeden önce böyle bir merkezin yapımı için söz vermiş olduğunu söyledi. Bir kentin gelişmesi için, bilim ve teknoloji üretmesini gerektiğini, Kartal Belediyesi’nin de bunu çok iyi bildiğini belirten Başkan Yüksel, bu yüzden özellikle gençlere ve çocuklara bilimi sevdirecek projeleri hayata geçirmenin önemine dikkat çekti.
Yüksel, seçimden önce söz verdiğimiz gibi projemizi hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. Makine Mühendisleri Odası’nın ‘makine gücünü’ yanımıza alarak, Kartal AR-GE Bilişim Merkezi’mizi ve makine fabrikamızı burada açıyoruz. Hem çocuklarımızı, hem gençlerimizi teknoloji ve bilimle buluşturmaya hazırlanıyoruz. Yazılım, kodlama, mühendislik örnekleri, makineleşme ile ilgili örnek adımların hepsini buradaki istasyonlarda görecek çocuklarımız”dedi.
TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) adına yapılan açıklamada, “Kartal Bilim ve Teknoloji Hangarı, üye, sektör ve bölge ihtiyaçları doğrultusunda uygulamalı eğitim modüllerinin, ortak çalışma alanlarının, bölge temsilciliklerinin (Kartal Tems, Tuzla Tems.), sosyal tesis ve alanların yer aldığı, üretkenliğe yönelik fonksiyonlara (ar-ge, tasarım, inovasyon v.b.) mekansal düzlemleri içerisinde barındıran eğitim, teknoloji, ar-ge ve yaşam merkezidir.
Bilim ve Teknoloji Hangarı, eğitimler, etkinlikler ve yarışmalar ile mühendisliğin ortak bir buluşma noktası haline gelecektir. Mesleki üretkenliğin ve ve teknolojik gelişmelerin odağında kurulacak olan bu tesiste geleceğin mühendislik adımları atılacak olup MMO üyeleri, uzmanlar, mühendisler, eğitmenler, öğrenciler, firmalar, kurumlar ve bölge halkının hizmetine sunulacak bir tesistir” dendi.
TMMOB MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI “DİŞLİ ÇARKLAR” ÇAĞRISI YAPTI
TMMOB Makine Mühendisleri Odası “Kartal Bilim ve Teknoloji Hangarı projesini büyütecek dişli çarklar arasında yerinizi almak için projeyi destekleyebilirsiniz” diyerek 300, 500 ve 1000 liralık Makine Fabrikası bağış çarkları alınması istendi.
TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şube Başkanı İbrahim Tataroğlu ise, “Biz sanayinin ve teknolojinin ve bilimin toplum yaranına geliştirilmesi için sorumluluklar alan insanlarız. Kartal’daki çocuklar başta olmak üzere tüm ülkedeki çocukların bilimle, teknolojiyle buluşmasını sağlayacak, aralarında ilgi alanlarının olanları tespit edilip yetenek yönetimi kapsamında okullarına ve ailelerine bilgiler verilecek. Bunun yanında yine çocukların teknolojiyle buluşması, bilimin nasıl hayata geçtiğini öğrenmesi çok önemli. Enerji verimliliği atölyeleriyle enerji yönetiminden çocukların haberdar olması küresel iklim krizine karşı bilgilenmesi de çok kritik aşamalardan birisi. Yine burada güvenli asansör kullanımı, güvenli ekipman kullanımı gibi birçok çalışmayı çocuklarla birlikte deneyimleyeceğiz. Bizim için burada önemli olan çocukların bilimle tanışması. Geleceğin bilim insanlarının, yazılımcılarının, sanayicilerinin burada yetişmesi” diye konuştu.
Mühendis odaları adına yapılan açıklamalarda mühendislerin sorunlarına dikkat çekilerek talepleri için mücadele edeceklerini söylediler.