KARTAL MERKEZ UYGULAMA İMAR ALANI VE TARTIŞMALARI
1/1000 kartal merkez uygulama imar planı Kartal Belediye Meclisi 2021 yılı Şubat ayının ikinci oturumunda oy birliği ile geçti.
Başlangıç 2006 yılında 550 hektar olan alanın 1/1000’lik planları 260 hektar alana düşerek Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in başkanlığında toplanan Kartal Belediye Meclisi 2021 yılı Şubat ayının ikinci oturumunda oy birliği ile geçti.
20-30 yıllık geçmişi olan Kartal’daki sanayi çöküntü alanı ile ilgili yoğun tartışmalarla bugüne geldi. Kartal kentsel dönüşüm projesi, ilk olarak 2007 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışma kapsamında mimar Zaha Hadid’e yaptırıldı. Vatandaşlar kurdukları derneklerle plana karşı çıktılar. Eski CHP’li meclis üyesi İbrahim Doğan ile Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi planlar ve projenin, vatandaşları mağdur edeceği endişesi ile mahkemeye iptali için davalar açtı. 7 yılda planlar 4 kez iptal edildi.
Maliyeti o dönem 5 milyar olarak açıklanan plan 14 yıl sonra 550 hektar alandan 260 hektar alana düştü.
Çünkü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından;
- 2011 yılında sahil dolgu alanı,
- 2012 yılında Dap Yapı’nın sahilde Emlak Konut ile yaptığı proje,
- 2013 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edilen bölge,
- 2014 yılında özelleştirme programına alınarak Taşocaklarının Millet Bahçesi olarak belirlenmesi,
- 2020 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Taşocakları çevresinin Emlak Konut’a inşaat alanı olarak verilmesi ardından plan bölgesi 260 hektar alana düştü.
Cumhuriyet Halk Partisi İmar Komisyon Başkanı Eray Nirgiz’in sunumunu yaptığı, Kartal Belediye Meclisi 2021 yılı Şubat ayının ikinci oturumunda oy birliği ile geçen 1/1000’lik planları bu 260 hektar olarak (360 futbol sahası büyüklüğü) kalan alanı kapsamaktadır.
BÖLGE 12 ETAPTAN OLUŞMAKTADIR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilecek olan 1/1000’lik planla bölge, D100 üzerinde 2 etap, sahil tren yolu altında 1 etap ve tren yolu ile D100 arasında 9 etap olmak üzere toplam 12 etaptan oluşmaktadır.
- Yaklaşık 35-40 bin kişinin yaşayacağı tahmin edilen alanın yüzde 48’i yapılaşma, yüzde 12 park ve pasif yeşil alan, geriye kalan alanlar ise camii ve donatı alanları olarak belirlenmiştir.
- Toplam alanın 270 bin metre karesi park alanı
- 20 bin metre karesi sağlık alanı
- 55 bin metre kare alanla 6 tane ilkokul alanı, 2 ortaokul, 2 lise, 6 kreş bulunacak.
- 23 bin metre kare otopark alanı
- 23 bin metre kare otopark alanı olarak belirlenmiş.
- Sanayii Caddesi’nde yükseklik sınırı 30 metre ile sınırlanmış olmasına rağmen bölgede 15 kat sınırlamasına rağmen 80 metre yüksekliğe çıkabilecek.
- 1/5000’lik planda yapılan değişiklik ile sanayi kuruluşlarının bölgeyi boşaltma süreleri 5+5 yıl yerine 3+3 yıl olarak değiştirildi.
- Konut parsel sahipleri ise 10 yıl içinde arsasını müteahhitte vermek zorunda aksi taktirde avantajlı emsal hakkını kaybedecektir.
Oy birliği ile geçen 1/1000 plan tartışmalarında üç konu -planın kime ait olduğu, vatandaşların plana karşı çıkması ve ibadethane alanı- özellikle öne çıktı.
PLAN KİMİN?
Kartal kentsel dönüşüm projesi, ilk olarak 2007 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışma kapsamında mimar Zaha Hadid’e yaptırıldı. Süreç içerisinde planda değişikliler yapıldı. Ancak planda yapılan değişikliklerin planın esasında bir değişikliğe yol açıp açmadığı netleşmediği gibi Adalet ve Kalkınma Partisi planın kendilerine ait olduğu iddiasını devam ettirdi.
Adalet ve Kalkınma Partisi grubu adına konuşan Muhammer Bektaş; Şu anda onaylanan 1/1000 ölçekli planın kendilerinin yaptığı plan olduğunu ve CHP grubuna, bugüne kadar karşı çıkarak geciktirdiğiniz ve şimdi onayladığını plan olduğunu söyledi.
Bektaş devamında, ‘Cumhuriyet Halk Partisi karşı çıkmasaydı, eylem yapmasaydı, dönüşümle ilgili dernekler açmasaydı Yakacık Niş adaları benzeri bir cazibe merkezi olacaktı’ dedi.
Planın kendilerine ait olduğu iddiasını devam ettiren Bektaş; Biz Cumhur İttifakı ile beraber Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak biz bu planların sahibiyiz ve sahip çıkıyoruz Büyükşehirde de geçmesi noktasında Biz gerekli bütün desteği vereceğiz” dedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iddialarına Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına bir açıklama yapılmazken Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel konu ile ilgili yaptığı açıklamada;
“Geriye dönük meselelere bakacak olursak bunu hatası vardı şunun hatası vardı zaman kaybı dışında başka bir şey ifade etmiyor.
Ama bu gelinen noktada bölgede yaşayan vatandaşların haklarını koruyan –Geçtiğimiz dönemde bu planlarda 3 emsallere çıkan bir süreç yaşandı-
Zaha Hadid planlarından bahsediyoruz ama ortada Zaha Hadid planlarından bir eser kalmadı. Kartal’a uyan şekliyle, Kartal’ın diğer bölgelerinde de 1.75 emsalle inşaatlar yükseliyor. O anlamda oradaki emsalinde 1.80 olduğunu tekrar hatırlatmak isterim.
Yine hep birlikte 15 kat sınırlaması yapmış olduğumuz Kartal’da siluet ile alakalı önemli adımları da atmış bulunuyoruz. Ama geçtiğimiz dönemlerde hem imar kanunun vermiş olduğu yetki ile hem de 100 binlik planlarda geçtiği şekliyle yükseklik serbesti Kartal’da ve bahsettiğiniz siluet ya da rüzgarın hesaba katılışı ile ilgili hassasiyetler ne yazık ki gerçekleşemedi. Elbette ki bu derli toplu plan içerisinde bazı noktalar düşünüldü fakat 2006 yılından sonra 2009 yılında halk tercihini başka yönde kullandı ve fikir aşamasında kalan süreci bugün bu mecliste hep birlikte yapıyoruz” dedi.
ADALET VE KALKINMA PARTİSİ KENDİ SORUNLARINA SAHİP ÇIKANLARI HEDEF ALDI
Adalet ve Kalkınma Partisi Meclis Üyeleri, planların mahkemede dönmesine rağmen süreci mahkemeye taşıyanları ve kendi sorunlarına sahip çıkan vatandaşları hedef alarak Cumhuriyet Halk Partisi’nin bugüne kadar süreci engelleyen taraf olduğunu öne sürdü.
Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu adına yaptığı konuşmada “ Bir gurup Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyeleri ve onların yönetimle organize olana vatandaşlar, Mimarlar Odası vs. tarafından açılan davalarla ve yanlış söylemlerle 16 yıldır 20 yıldır çözülemeyen bir konu. 2015 yılında Ak Parti’nin büyükşehir Belediye Meclisinde Ak Parti grubunun gayret ve çabalarıyla- Cumhuriyet Halk Partisi Grubu da destek verdi orada- 2015 yılında yapılan planlara göre bugün 6 yıl sonra 1/1000’lik planlar yapılıyor” diyerek açılan davaları hedef aldı.
Bu açıklamalar karşısında Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi Yusuf Altay “Bu davaları açanlar şahsidir siz diye hitap etti bize. O şekilde değildir” diyerek açıklama yaptı.
Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi İmam Aydın ise; “ise “ Planlar yapıldı İBB’den geçti ancak o dönem buradaki belediyenin itirazı neticesinde iptal edildi. İptali eleştiren bir anlayış var. Bu Mahkemelerin verdiği karar esastır. Mahkemelerin üzerinde başka bir şey söylemek doğru değil. O zamanki koşullara bakmak gerekir” diyerek cevapladı.
Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada;
Gökhan Yüksel “ Hep birlikte Kartal halkı adına kangren olmuş olan ve çözüm üretilemeyen, çözüm noktasında tıkanıklıklar yaşanan bir planı Kartal halkına armağan ediyoruz. Çok büyük çok uzun, belki 20 yıllık 30 yıllık hikayesi olan bir çok aşamadan geçen planlardan bahsediyoruz. İki dönem önceki Belediye Başbakanımız Arif Dağların’ın planın 2006 çıkış noktasındaki katkıları, aşamaları ya da vizyonu elbette ki kıymetlidir. Ben de önceki belediye başkanımızın süreç içerisinde kattığı, geliştirdiği, istişare ettiği alanlar vardır. O’na da katkıları için teşekkür ediyorum.
Fakat şöyle düşünelim, Geçtiğimiz yıllardan bugüne gelene kadar, orda gerekli bilgilendirme, gerekli istişareler tamamlanmamış ki, gerekli itirazlar doğmuş. Bu İstanbul bir Sulukule örneği gördü. Vatandaşlar mağdur oldu. Yaşadıkları yerlerde ötekileştirildiler. Bu planlar yapıldığı zaman bu kaygılar bu endişeler hat safhadaydı. Bu noktada ortaya çıkan dernekler gerekli şekilde bilgi sahibi olabilseydi. – Çünkü o dönem bazı protokollerde bahsediliyordu kimisi Kutköye’e taşınacağı ile ilgili, kimisi Yakacık’a taşınacağı ile alakalı- Bu endişeler giderilemediği için vatandaşlarımız bazı arkadaşlar ve konuyu bilen insanlar itiraz noktasına gittiler” dedi.
İBADETHANE Mİ CAMİ Mİ?
1/1000 plan açıklamalarında gündem olan konulardan biri ibadethane yerleri oldu. Cumhuriyet Halk Partisi adına konuşan ve İmar Komisyon Başkanı Eray Nirgiz 1/1000 plan sunumunda ibadethane yerlerini cami yeri olarak sundu. Ancak konu tartışmalı bir hale dönüştü.
Adalet ve Kalkınma Partisi Meclis Üyesi ve İmar Komisyon üyesi Nizamettin Altındaş’da 1/1000 planda ibadethane değil 3 adet cami yeri olduğunu belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi İmam Aydın ise yaptığı açıklamada; “Planlarda ibadethane yeri deniyor. Doğrudur. Öyle olması gerekiyor. Kartal’da mahallelerimizde ne kadar ibadethane yerine ihtiyaç varsa yapılmalıdır. Ne kadar camiye ihtiyaç varsa yapılmalıdır. Ama altını çizmek istediğim bir konu var; Kartal’da Alevi vatandaşlarımızın da ibadet yaptığı cem evleri vardır. Dolayısıyla onun (planda) ibadethane olarak kalması ve camiye ihtiyaç varsa cami, cem evine ihtiyaç varsa cem evi olarak işlenebilir diye düşünüyorum” dedi.
İmam Aydın’ın ardında konuya dikkat çeken Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel
1/1000 planlarında ibadethane olarak belirlenen yerlerini planda “ibadethane olarak geçtiğini ve ihtiyaç neyse onunla ilgili tasarruf kullanılır” dedi.
Tüm bu açıklamalar Büyükşehir Belediyesi Meclisinde ibadethane yerlerinin ibadethane olarak mı kalacağı yoksa bu yerlerin camii olarak mı onanacağı sorularını beraberinde getirdi.