Kartal Turizm ve Folklor Derneği Açılışına Yoğun İlgi
Kartal Turizm ve Folklor Derneği Karlıktepe Mahallesi Özsöğüt Sokaktaki yeni yerine coşkulu bir açılışla merhaba dedi. Açılış kurdelesini Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı İmam Aydın, Orhan Atilla, Osman Beyazıt ve Kartal Cemevi Vakfı Başkanı Selami Sarıtaş birlikte kestiler.
1976 yılında kurulan Kartal Turizm ve Folklor Derneği kurumsal kimliğini korumasına rağmen bir süredir aktif bir faaliyeti yoktu. 1976 yılından bu yana elden ele devredilen halk oyunları bayrağı yeni kuşak folklorcülerin elinde yeniden yaşam bulacak.
1983 yıllarında Kartal Turizm ve Folklor Derneği çalışmalarına aktif olarak katılan Orhan Atilla derneğin sürecini şöyle anlattı; “Geçmişten beri bu çatı altında yer almış birçok arkadaşımız var burada. Hayatı paylaştığımız hayatı öğrendiğimiz bir okul bir evdi burası bizim için. En iyi dostluklarımızı biz burada oluşturduk. Gerçekten dostluğu, sevgiyi, paylaşmayı, güce karşı isyanı, sözümüzü bir araya getirmeyi birlikte güç doğurmayı burada öğrendik ve burada gerçekleştirmeye çalıştık.
Kurucularımız bu derneği kurdu ve elden ele miras bırakarak bugünlere geldik. Derneğimiz kurumsal kimliğini devam ettiriyordu. Ancak bir süredir faal değildi. Bunu birçok gerekçesi var. Gerekçelerden en büyüğü kültür alanın da endüstrileşmesidir. Biz buna karşı mücadele ettik. Geri adım atmadık. Ama bir duraklama dönemi oldu. Bu endüstrileşme kültürün yozlaşmasına yol açtı. Artık halkoyunlarını oynamak ve öğretmek para kazanmanın aracı olarak göründü. Halk oyunlarının özgün yapısını koruyamadık. Bizim gibi derneklerin küçülme geri çekilme dönemi yaşandı.
1990 yılları sonları çocuk halkoyunları çocuk grubu da kurmuştuk. Burada bulunan arkadaşlar o dönemin çocuklarıydı. Bu arkadaşlar ‘ Siz geçmişte bir bayrak aldınız ve bugünlere getirdiniz. Şimdi biz bayrağı devralıp yarınlara taşımak istiyoruz’ dediler. Aslında şu anda gördüğünüz açılışın kaynağı bu. Bugün buradayız bu güzel anı yaşamaktayız.
Burada geçmişteki arkadaşlara sesleniyorum; Derneğimizin arşivi önemli oranda yok oldu. Yeniden bu arşivi oluşturmalıyız. Çünkü aynı zaman da dernek çalışma arkadaşlarımızdan Hande Yeke yönetmenliğinde Kartal Turizm ve Folklor Derneği belgeseli çekmek istiyoruz”.
Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı İmam Aydın; “Belediye olarak Turizm ve Folklor Derneği ile birlikte üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Buralar aynı zamanda sosyalleşmenin dayanışmanın alanıdır. Sosyal, ekonomik siyasal alanda fikir alışverişi yapılan ve yönetim merkezlerinin oluştuğu alanlardır. Toplumun tamamını ilgilendiren konulara duyarlı örnek kuruluşlardır” dedi.
Dernek Kurucularından Osman Beyazıt, “1974 yılında Kartal’a geldim. 1976 yılında bu derneğin kuruluş aşamasını her anında birlikteydik. Çünkü kurucuları öğrencilerimdi. Çalışma yerleri yoktu okulu açtık beraber çalıştık. Türkiye birinciliklerimiz var. Biz 1978 yılında Türkiye’de ilk defa semahı derneğin yardımıyla oynadık” dedi.
Açılışa,Kartal Belediye Başkan Yardımcıları İmam Aydın, Adem Uçar,Ali Apaydın, Cengiz Türkmen, Kartal Belediyesi Kartunsaş,Aş.Genel Müdürü Düzgün Çapar, Kartal Belediyesi Kartansaş A.ş Yaşar Tan, CHP Kartal ilçe Sekteri Süleyman Ülger, HDP ilçe yöneticileri, CHP Kartal Belediye Meclis Üyeleri Umut Daştan, Aysel Yücel, İYİ Parti Kartal Belediye Meclis Üyesi Mukadder Gürcan, Oğuz Aykan ,Kartal Cemevi Vakfı Başkanı Selami Sarıtaş, Kartal Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Ali Aluç, Erdal Kıskanç, Karlıktepe Mahalle Muhtarı Barış Korkmaz, Özkan Özdemir, kitle örgütü temsilcileri ve Kartallı vatandaşlar katıldı.
Volkan Şahin ve Derya Günbattı konuklara şarkılarıyla seslenirken, dernek bünyesinden yetişmiş her yaştan folklorcüler halk oyunları sundular.
Dernek, açılışla birlikte öğrenci kayıtlarını da almaya başladı.