LGS SONUÇLARI ÜZERİNE…(2)
MEB’in üzerinde en çok oynadığı, isim değiştirme rekorlarını kırdığı, “artık kaldırıyoruz, isteyen öğrenci girecek, isteyen girmeyecek, herkes sınavsız en yakın okula girecek, çocuklarınızı yarış atı olmaktan kurtarıyoruz, okullarımız bize yeter, dershaneleri de bu yüzden kaldırıyoruz…” gibi sözlerin söylendiği, ama hiçbir sözün tutulmadığı Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınavın (aslında adı eskiye dönerek Liselere giriş sınavıdır) sonuçları eğitimdeki fırsat eşitsizliğini, herkesin çocuğunu “iyi okul” da (demek ki okullarımızın çoğunluğunda eğitim iyi değil, yetersiz) okutmak istediği, bu anlayışla sınavların kaldırılamayacağı ortaya çıktı.
Ülkemizin doğu ve güneydoğusundaki iller LGS’deki son 10. Sıradaki iller arasında yer aldı. Son sıradaki Şırnak’ta matematik ham puan ortalaması 0.78. Kaldı ki, LGS’de 1. Olan Muğla’da, 2. olan Tunceli’de durum çok iyi değil, matematiğin puan ortalaması 3.97. Konya’da 47 imamhatip okulu var. Dinkültürü testinin burada ham puan ortalaması 6.19.
LGS sonuçları da gösteriyor ki eğitim sistemimiz iflas etmiştir. Çocuklarımızı harcıyor, geleceklerini karartıyoruz.
Her yıl öğrencilerin yalnızca %10 unu seçme amacını taşıyan merkezi sınavda testlerde soru sayısı, derslerin ağırlıklı katsayıları gibi teknik değişiklikler ötesinde esasta bir değişim olmamaktadır.
Şimdi tercihler, yerleştirmeler başlayacak. Gecen yıl ki gibi bir kaos da orada yaşayacağız. Yine imamhatip liselerine zorunlu yönlendirmeler başlayacak. Oysa, öğrencilerin tercihleri 5 ile sınırlandırılmamalı. Her öğrenci tercihte sayı sınırlaması konulmadan istediği okul türlerini yazabilmeli.
Eşit, Bilimsel, Karma, Parasız, Sınavsız, her öğrencinin yetenek, beceri ve bilgisine, isteğine göre seçeceği okulda okuyabileceği, çağdaş, laik bir eğitimle bu ülkede karmaşa sona erer, taşlar yerine oturur. Aksi halde doğruyu, ülke kalkınmasını, mutlu bireyleri, refahı ve huzuru bulamayız.