Türkiye genelinde tüketici fiyatları mayıs ayında yüzde 1.36 yükseldi ve yıllık enflasyon yüzde 11.39 oldu. Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre, tüketici fiyatları yılın ilk beş ayında yüzde 4.57 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12.10 yükseldi.
Ekonominin durakladığı, işsizliğin arttığı, tüketimin düştüğü, ihracatın gerilediği, salgın nedeniyle nüfusun yüzde 60’ının evde olduğu ve adeta ekonominin durduğu bir dönemde enflasyon yükselmeye devama etti.
Üstelik açıklanan rakamalar hem iktisatçılar hem de halk tarafından gerçekçi bulunmadı. İktisatçı Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Evrensel gazetesine yaptığı açıklamada “Bize sunulan verilerde bir önceki yılın ayına göre Mayıs 2020’de enflasyon oranı yüzde 11.39 oldu. Yani fiyatlar genel seviyesi ortalama bu oranda arttı. Mayıs ayı sonu itibariyle Kovid-19 salgınının yaklaşık 3 aylık bir etkisinin fiyatlara yansımasını beklerken bunun son üç ayın enflasyonuna etki etmediğini belirtmek yanlış olmaz” dedi. Bunun doğal olmayan bir sonuç olduğunu söyleyen Ulusoy devamında: “Zira küresel kapsamda bile küçük bir karşılaştırma yaptığımızda imalat sanayinden tarıma, tüm ürünlerde ‘dünya enflasyonunun’ yükseldiğini görmekteyiz. Diğer taraftan, verilerin gerçeği yansıtmaktan uzak olduğu fikrinin hem ekonomistler hem de halk tarafından daha yoğun bir şekilde ortaya çıkmaya başladığı bir süreci izliyoruz” dedi.
Enflasyon, teknik olarak fiyatlar genel düzeyinde yaşanan değişimi tüm gelir gruplarının harcamalarının ortalaması üzerinden ifade eden bir kavram. Ancak güven vermeyen bu ölçme yöntemi nedeniyle, temel tüketim maddeleri ile sınırla bir yaşam süren halkın enflasyonunun ne olduğunu ve cebindeki paranın ne düzeyde eridiğini tam olarak belirlemek mümkün değil. Rakamsal olarak bunu tam olarak belirleyemezsek de pazarda ve markette dolmayan fileler yoksulluğun her geçen derinleştiğinin göstermektedir.
Durgunluk dönemindeki enflasyon bu iken ticari canlanma ile enflayonun daha da artacağı açıktır. Kuşkusuz ekonomiyi canlandırmak amacıyla ardı ardına yürürlüğe konan kredi paketleri ekonomiyi ne oranda canlandıracağını önümüzdeki süreçte göreceğiz. Ama fiyat artışlarının daha krediler çekilmeden hemen başladığını görmeye başladık bile.
Covid 19 salgın nedeniyle halk iş ve gelir kaybının yaşandı ve satın alma gücünde ciddi gerileme yaşadı. Önümüzdeki süreçte emekçiler çekilecek kredilerle yaşamlarını devam ettirmeye çalışacaklar. Ancak yoksulluğun çekilen kredilerle cebe konan paranın bile enflasyonla değerini yitirmesiyle derinleşmeye devam edeceği görülmektedir.
MAYIS ENFLAYSONU VE DERİNLEŞEN YOKSULLUK
İLGİLİ HABERLER