Pendik Ertuğrulgazi ve Sülüntepe Mahallesi halkı, Ertuğrulgazi Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin halk toplantı çağrısına yine kitlesel olarak katılarak Pendik Belediyesi’ne ‘halkla birlikte plan yapma’ çağrısında bulundular.
Yüksel Fırat/Pendik
Av.Erbay Yucak ile Şehir Planlamacı Özgür Temiz’in katılımıyla Saz Düğün Salonunda yapılan toplantıda Pendik Belediyesi’ne çağrı yapıldı:
Av.Erbay Yucak, “Pendik Belediyesi sağda solda konuşmak yerine, muhtarlar var, ihtiyar heyeti var, dernek var davacılar var bunlarla konuşulmalı. Davaya konu olmayacak bir biçimde ‘halkla birlikte bir plan yapmak istiyorum’ diyecek dedi. Yucak’ın bu açıklamasının ardından tüm vatandaşlar hep birlikte Pendik Belediyesi’ne ‘halkla birlikte bir plan yapma’ çağrısını yenilediler.
Pendik Belediyesi tarafından yapılan planlamada 2 milyon metrekare kara vatandaşa satılması gerekirken, vatandaşlar dönüşüm sürecinde karar sahibi olmaması için 600 bin metrekaresi kendilerine satılmadı.
Özgür Temiz ise sürece ilişkin bilgi aktararak, “Milli Emlak arazisinden başlamak üzere ve Büyükşehir Belediyesi dahil olmak üzere kalan yerleri üzerindeki hak sahiplerine, yani size eksik verdikleri yeri sizlere satılarak devredilmek üzere girişimlerde bulunmaya ve Onun için organize olmaya ihtiyaç var” dedi.
Vatandaşlar Milli Emlak ve belediyelerden bu kalan kısmın uygun şartlarda kendilerine satılmasını karar altına aldılar.
Ertuğrulgazi Mahalle halkının Pendik Belediyesi’ne Şubat 24 tarihinde ilettiği talepler güncelliğini koruyor:
1.İmar uygulamasının yenilenmesi suretiyle, mevzuata uygun düzenlenmesi, kesinti miktarlarının azaltılması
2.Kesinti miktarı güncellendikten sonra, bizlere satılmak üzere devralınmış olan Milli Emlak arazilerinde, halen kamu elinde kalan kısımların, parsel ortaklarına, “emlak vergisine esas sokak rayiç değeri” dikkate alınarak hak sahiplerine/ hissedarlara satılması
3.Şimdiye kadar, arsasını alamayan komşularımıza yeniden imkân sağlanmak suretiyle, “emlak vergisine esas sokak rayiç değeri” dikkate alınarak, arazilerinin satışı konusunda karar alınması
4.Minimum 500 m2 parsel büyüklüğü şartı dikkate alınarak, mahalleli dışında, kamu kurumları dahil, başka bir ortak parsellerde hissedar yapılmadan parsel yapılarının belirlenmesi, hususu dikkate alınarak parsel büyüklüklerinin/yapılarının yenilenmesi
5.İmar uygulaması işlemi esnasında yapılan kişiye özel uygulamaların düzeltilerek komşular arasında eşitlik hukukunun korunması
6.Mahkeme süreci nedeniyle satışı yapıl(a)mamış Eski 16 ve 21 parselde mahkeme süreçlerinin hızlandırılması için çalışılmak suretiyle, bu parsellerdeki komşularımıza da satış işlemlerinin gerçekleştirilmesi.