Salı, Nisan 16, 2024
Ana SayfaEMEKŞEYTAN ALETİ ÜZERİNDEN SATILAN EMEK GÜCÜ

ŞEYTAN ALETİ ÜZERİNDEN SATILAN EMEK GÜCÜ

Kartal Belediyesi’nden Şeytan Aracı Sürücüsü Moto Kuryelere Eğitim

Kartal/ Yüksel Fırat
Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel,“Toplum olarak uzun yıllar motosiklet kuryelerinin çalışma koşullarının farkında değildik. Bir araştırma gerçekleştirdik ve sadece Kartal’da 2 binin üzerinde motosiklet kuryesi olduğunu tespit ettik.
Covid-19 ve ekonomik kriz daha önce başta hizmet sektörü ve diğer sektörlerde garson, aşçı, komi, kasiyer, büro çalışanı, satış elemanı, güvenlik görevlisi, fabrika işçisi, konfeksiyon işçisi, tekniker, olarak çalışan gençler kitlesel olarak işini kaybetti.  Covid-19  salgınıyla daha da genişleyen yeni iş kolu moto kuryeliği ile emek güçlerini “şeytan aracı” motosikletler üzerinden satmaya başladılar. Dünyada moto kurye piyasasının hacmi 2020’de 455 milyar doları aştı ve 2025’te bu hacmin 736 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
İPA’nın Eylül 2021’de pandemide hizmet sektöründeki kırılgan ve güvencesiz meslek gruplarının durumuna ilişkin yaptığı araştırmada göründüğü üzere, moto kuryelerin yalnızca 1/5’i daha önce başka bir işte çalışmamış; %80’i pandemide işini kaybedip kuryeliğe başlayanlardan oluşuyor. Pandemi ve online alışverişle genişleyen bu alanda tutunanların yarıya yakını (%43) 25-34 yaş aralığında ve bu kişiler büyük oranda (%70) eve en çok gelir getiren hane üyesi.

KARTAL’DA 2000 BİN TÜRKİYE’DE 900 BİN MOTOKURYE

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel,motosiklet kuryeleri için çok programlı  eğitim çalışmasında yaptığı açıklamada, “Toplum olarak uzun yıllar motosiklet kuryelerinin çalışma koşullarının farkında değildik. Bir araştırma gerçekleştirdik ve sadece Kartal’da 2 binin üzerinde motosiklet kuryesi olduğunu tespit ettik.
Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu’na göre Türkiye’de yaklaşık 900.000 moto kurye bulunuyor, bunlardan yalnızca 1/9’u kayıtlı çalışıyor ve bir yılda 200’e yakın moto kurye hız baskısı sebebiyle hayatını kaybediyor.

2021 YILINDA 300 ÖLÜM

İstanbul Motosiklet Kuryeler Derneği’nin verilerine göre, sadece 2021 yılında Türkiye’de 300’e yakın kurye trafik kazasında hayatını kaybetti.

“SADECE PEKET TAŞIMIYORUZ CAN DA TAŞIYORUZ”

Kartal Belediyesi ile Kartal Motosikletli Kuryeler Derneği, Kartal’da yaşayan ve zor şartlar altında çalışan moto kuryelere çok programlı bir eğitim çalışması gerçekleştirdi. ‘Sadece Paket Taşımıyoruz, Can da Taşıyoruz’ sloganıyla düzenlenen eğitim programında konuşan Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, kuryelerin zorlu çalışma şartlarına dikkat çekerek; “Toplum olarak, kuryelerin çalışma şartlarını bilmeli ve buna hassasiyet göstermeliyiz” ifadelerini kullandı.

Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen eğitime, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel ve çok sayıda moto kurye katıldı.

Etkinlikte, Kartal’da yaşayan 40 motosiklet kuryesine; ilk yardım, iş sağlığı ve güvenliği ile trafik ve taşıt bilgisi eğitimi verildi. Yaklaşık 6 saat süren eğitim programında kuryeler, iş hayatlarında yaşayabilecekleri kriz anları ve zorlu şartlarla mücadele hakkında kapsamlı bilgi aldı.

“BU GERÇEĞİ BİLMEK ve ONA GÖRE HAREKET ETMEK ZORUNDAYIZ”

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, eğitim programında yaptığı konuşmada; “Toplum olarak uzun yıllar motosiklet kuryelerinin çalışma koşullarının farkında değildik. Bir araştırma gerçekleştirdik ve sadece Kartal’da 2 binin üzerinde motosiklet kuryesi olduğunu tespit ettik. Daha sonra, Kartal Belediyesi olarak kuryelik yapan arkadaşlarımızın ihtiyaçlarını tespit etmeye başladık ve çok programlı bir eğitim programı gerçekleştirmeye karar verdik. Sloganımızın adı ise, ‘Sadece Paket Taşımıyoruz, Can da Taşıyoruz.’ Bu gerçeği bilmek ve buna göre hareket etmek bizim için çok kıymetli. Kartal Belediyesi olarak, hem eğitimlerinde hem de zorlu iş hayatlarında onlara başarılar diliyoruz.” ifadelerini kullandı

Eğitim programının sonunda ise, Başkan Gökhan Yüksel, eğitime katılan tüm motosiklet kuryelerine sertifikalarını teslim etti.

MOTO KURYELERİN CANLARI ÖRGÜTLÜLÜKLERİNE BAĞLI

Bu sektörde 2017-2020 yılları arasında 36 ülkede toplam 527 işçi eylemi yaşandı 

Türkiye’de ise son aylarda moto kuryeler eylemleriyle dikkatleri üzerlerine çekerken, Yemek Sepeti moto kuryelerinin eylemleri devam ediyor.

Kartal Belediyesi’nin Kartal’da yaşayan  motosiklet kuryelerine verdiği ilk yardım, iş sağlığı ve güvenliği ile trafik ve taşıt bilgisi eğitimi alan kuryelerin önünde örgütlenme sorunları da durmaktadır.

Kartalin Sesi
Kartalin Sesi
Kartal'ın Sesi Gazetesi yazarı
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Zehra Sayar on Yılbaşı
Deniz Özlem Er on Yılbaşı