Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaGÜNCELEmekli Sen Kartal, "Türkiye'de Eğitim ve Çözüm Önerileri"

Emekli Sen Kartal, “Türkiye’de Eğitim ve Çözüm Önerileri”

Emekli Sen Kartal, Türkiye’de Eğitim ve Çözüm Önerileri” konulu bir seminer düzenledi

Kartal/Yüksel Fırat

Eğitim Sen 5 No’lu Şube Başkanı Özer Tuncer’in konuşmacı olarak katıldığı seminerde Türkiye’de Eğitim ve Çözüm Önerileri üzerine bir sunum gerçekleştiridi.

Kolaylaştırıcılığını Turgut Ünlü’nün yaptığı seminerde Özer Tuncer, her rejim değişikliği öncelikle eğitim alanında değişikliğe gittiğini belirterek; Türkiye’de de eğitimin yeni rejime uygun olarak düzenlendiğini belirtti.

TÜRKİYE’DE EĞİTİM VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Eğitim Sen 5 No’lu Şube Başkanı Özer Tuncer, “Özellikle son 20 yılda eğitim, neo liberal ekonomi politik anlayışa ve dinsel esaslara dayanılarak yeniden düzenledi ve “Eğitim piyasalaştı ve dinselleşti” dedi.

Tuncer, “80 darbesi ve 24 Ocak kararları ile başlayan 40 yıllık hikayenin “en başarılı” sürdürücüleri ülke tarihinin en büyük özelleştirmelerini yaptı. Sermaye sınıfı en karlı dönemini yaşadı. Güvencesiz, taşeron, kayıtdışı, açlık, yoksulluk sınırı altında çalışma temel istihdam biçimi haline getirildi. Memleket asgari ücretliler ülkesine dönüştürüldü. Sınıf çelişkilerinin üzerini örtmek, yaşama dair ne varsa satılığa çıkarmanın, piyasalaştırmanın “meşruiyeti” ise dinselleştirme ile tesis edildi.

2022’ye sayılı günler kala yirmi yılın her anında olduğu gibi iki temel hattın piyasalaştırma ve dinselleştirmenin daha da hız alarak sürdürüleceğinin ilk işareti 1-3 Aralık 2021’de gerçekleştirilen 20. Milli Eğitim Şurası ile verildi.” dedi.

KURAN KURSLARI İLE DİNİ EĞİTİM 4 YAŞA DÜŞÜRÜLDÜ

Şûra kararlarında birinci adım 4-6 yaş Kuran kurslarının yaygınlaştırılmasıydı. Zorunlu imam hatipleştirme, seçmeli adı altında 80 Darbesi’nin ürünü zorunlu din derslerinin tüm okullarda haftalık ders saati sayısının artırılması, tarikatlarla yapılan protokol, işbirlikleri ile tüm okulların kuşatılması gibi onlarca adımın ötesine geçen en kritik adımlardan biri atıldı. Öyle hızlı yol alındı ki okulöncesi dini eğitim toplum temelli kurumlar adı altında kısa süre içinde yüzde 153 oranında artırıldı. Eğitim öğretim yılının başında bu sayı 127 bin 258’e ulaşmıştı ve Diyanet İşleri Başkanlığı her gün çocukların saçlarının, bedenlerinin kapatıldığı fotoğraflar eşliğinde yeni açılışlar yapmaya devam ediyor.

1 MİLYONU AŞKIN ÇOCUK OKULLARDAN KOPARILDI

İkinci adım mesleki eğitim adı altında çocuk işçiliğinin yaygınlaştırılmasıydı. Ocak’ta mesleki eğitim merkezlerindeki kayıtlı sayı 159 bin iken bu sayı Kasım 2022’de 1 milyonun üzerine çıktı. İktidar eliyle yüz binlerce çocuk işçileştirildi, yoksul aile çocukları okuldan koparıldı. Emekçilerin, halkın vergileri, emeği, alın teri ile emekçilerin çocukları sermaye için bedava işgücü haline getirildi.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU YASALAŞTI

Üçüncü adım ise yeni rejimin hedefleri ile uyumlu, öğretmenlerin kamu hizmeti veren kamu emekçisi kimliğini hedef alan öğretmenleri halkın değil, iktidarın öğretmeni haline getirmeyi amaçlayan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılmasıydı. 3 Şubat 2022’de yasalaştı.

Öğretmenlerin yoksulluk sınırının üstünde eşit işe, eşit ücret, eşit haklar, kadrolu, güvenceli istihdam talepleri yok sayıldı. 60 yıllık hasret sona eriyor diyerek öğretmenlik mesleğinin güçlendirilmesini tüm öğretmenlerin eşit haklara sahip olmasını amaçlayan 5-15 Şubat 1962 yılında toplanan 7. Eğitim Şûrası’nı, bir tarihsel süreci çarpıtarak 1980 Darbesi’nden bugüne öğretmenleri siyasi iktidarın memuru haline getirmeyi hedefleyen 40 yıllık hasretlerini yasalaştırdılar.

 

 

Kartalin Sesi
Kartalin Sesi
Kartal'ın Sesi Gazetesi yazarı
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Zehra Sayar on Yılbaşı
Deniz Özlem Er on Yılbaşı