Gazeteci Uğur Mumcu, katledilişinin 31’inci yıldönümünde Kartal Uğur Mumcu Mahallesi’nde UMDER’in yaptığı etkinlikte anıldı.
Kartal Belediyesi’nin desteği ile Uğur Mumcu Mahallesi Çevre Kültür Dayanışma Derneği (UMDER)’nin yaptığı etkinlik Uğur Mumcu Kültür Merkezinde yapıldı. Evrensel gazetesi Yazarı Fatih Polat’tın konuşmacı olduğu anma gecesine Aydın Ağıcan ve ekibi müzikleri ile katıldılar.
Anma, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Dilek Kars, CHP Meclis Üyesi Grup Başkan Vekili Gülay Boyraz, CHP Kartal Belediye Başkan aday adayları Muammer Çelebi ve Şengül Tarhan Buztaş, ADD Kartal Şube Başkanı Hülya Arkan, Uğur Mumcu Mahallesi Muhtarı Soner Eker olmak üzere geniş bir katılımla gerçekleşti.
Anma etkinliği, gazeteci Can Dündar’ın hazırladığı Uğur Mumcu Belgeseli gösteriminin ardından UMDER Başkanı Hasan İldan’ın açış konuşmasıyla başladı. Mumcu’nun gazeteciliğini güçlüden değil, haklıdan yana yaptığını belirten İldan, halkın haber alma hakkı için de Mumcu’nun mücadelesini sürdürdüğünü söyledi. İldan, Mumcu’nun mücadelesini sürdüreceklerini belirtti.
Uğur Mumcu’nun yaşamı hakkında kısa bilgiler paylaşan Fatih Polat, usta bir gazeteci olduğunu belirtti. Polat, Mumcu’nun 1975’te yazdığı kitapta, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’in yeğeni Yayha Demirel’in ihya mobilya ihracatı üzerinden nasıl ihya edildiğine dair kısa bir alıntı yaparak, günümüzdeki örnekleriyle karşılaştırarak, devletin nasıl söğüşlendiğini ifade eti.
Mumcu’nun gazeteciliğe sınıf ilişkileri üzerinden bakan yönüne işaret eden Polat, Türkiye’de yaşanan askeri darbeler başta olmak üzere işlenen toplu katliamlar ve tek tek aydınların katledilmesine değinerek, “Toplumsal uyanışının önünü kesmek için, istihbarat ve devletin çeşitli birimlerinin” nasıl kullanıldığına dikkat çekti.
BAĞIMSIZ VE SÖMÜRÜNÜN OLMADIĞI BİR TÜRKİYE ÖZLEMİ
Uğur Mumcu’nun da katledilen diğer aydınlar gibi, demokratik, bağımsız ve sömürünün olmadığı bir Türkiye özlemi çektiğini belirten Polat, “Onun için de işaretlendiler. Onun için de şimdi aramızda yoklar.” dedi. Gazetecilerin sorumluluğuna işaret eden Polat,
“Gazetecilerin dik durma sorumluluğu, haber alma hakkı bakımından ödün vermeden, bedeli ne olursa olsun, gerçeklerden geri durmadan yapılan bir gazeteciliğe ihtiyacı var. Türkiye’nin çok güçlü bir mirası var aslında. Çok kaliteli bir miras bu aynı zamanda araştırmacı gazetecilik örneklerinden bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.
Bırakılan gazetecilik mirasını hatırlatan Polat, “her biri bize çok büyük bir sorumluluk yüklüyor. Aynı zamanda bizi güçlendiriyor. Aynı zamanda onlar bizim geleceğimize kararlı bir şekilde bakma, işini düzgün yapma, dik durmak çabamızda ve yürüyüşümüzde yanımızda olmaya devam ediyorlar” dedi.
Polat’ın konuşmasından sonra Kartal Belediye Başkan Yardmcısı Dr. Dilek Kars ve UMDER Başkanı Hasan İldan, Polat’a plaket verdi. Şiir dinletisinin ardından gece Müzisyen Aydın Ağırcan ve ekibi müzik dinletisiyle sona erdi.